2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Önkéntes tartalékosok – érdekképviselet témájú konferenciát szervezett a Honvédszakszervezet

Hosz  |  2015. 02. 25., 20:56

A Honvédszakszervezet tagjai között jelentős számban vannak olyanok, akik szolgálati járandóságosként vállaltak önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot, de jó néhány önkéntes védelmi tartalékos tagja is van a katonai érdekképviseleti szervezetnek. Ez adta az apropóját annak, hogy 2015. február 25.-én a Hosz Központi Irodájának tanácstermében került megrendezésre az Önkéntes tartalékosok – érdekképviselet témájú konferencia...

Az esemény megnyitójában Czövek János Hosz elnök hangsúlyozta, hogy az érdekképviseleti tevékenység egyik eleme az önkéntes tartalékosok képviselete, mely természetesen a konferenciát megelőzően és azt követően is része a Hosz tevékenységének. 

A konferencián meghívottként részt vett Vanyur Tibor ezredes az MH HKNYP parancsnoka, aki előadásában áttekintette azokat a főbb állomásokat, amelyek az önkéntes tartalékos rendszer életre hívását jelentették időrend és a létszámokhoz kapcsolódó nagyságrendek tekintetében egyaránt. Hangsúlyozta, annak fontosságát, hogy mára egy több mint 5000 fős müködő tartalékos rendszerről beszélhetünk a két területen együttesen, melynek folyamatos monitorozását, szabályrendszerének kiigazítását is végzi a HKNYP. Ezt a tevékenységet eddig is segítette a Hosz, de az ez alkalommal megrendezett konferencia a konkrét tapasztalatok összegzésére is lehetőséget teremt mondta Vanyur ezredes. Az előadást követően pedig a résztvevők által feltett kérdésekre válaszolt.

 Piros Ottó ezredes az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka az egység szintü vezető szemszögéből mutatta be az önkéntes tartalékos rendszer hasznosságát és a levonható tapasztalatokat. Hangsúlyozta, hogy a tényleges szolgálatukat teljesítő önkéntes tartalékosok szakmailag megalapozott munkájukkal jelentős mértékben járulnak hozzá a BHD feladatainak ellátásához. Az egyes esetekben felmerülő problémák pedig empátiával és parancsnoki odafigyeléssel kezelhetőek.

A konferencia harmadik előadójaként Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredes a HM Védelemgazdasági Hivatal, Központi Illetményszámfejtő és Rendszerüzemeltető Igazgatóság igazgatója a HM KGIR Ügyfélszolgálati Rendszerrel történő funkcionális bővítését mutatta be. Előadásának az adta a különös aktualitását, hogy az általa vezetett igazgatóság a közelmúltban készült el az ügyfélszolgálati rendszer önkéntes tartalékosok számára fejlesztett elemének bevezetésével. Az ehhez történő csatlakozás illetve online ügyintézés lehetőségéről 2015. február elején kapott postai úton értesítést valamennyi önkéntes tartalékos.

A Hosz nyugállományú tagozatának képviseletében résztvevő önkéntes tartalékosok a területi elvnek megfelelően képviselték az érintett tagságot. A rendezvény során az előadók felé megfogalmazták a saját és társaik tapasztalatára épülő kérdéseiket és javaslataikat, mellyel interaktívvá tették a konferenciát.

 Sörös István a Hosz nyugállományú tagozatának elnöke a konferencia zárásaként pedig összegezte az elhangzott tapasztalatokat valamint az önkéntes tartalékos szolgálat teljesítése során felmerült jogszabály alkotási, pénzügyi, logisztikai és ellátási problémákat és azok orvoslásának szükségességét és lehetőségét. Végső konklúzióként pedig az hangzott el, hogy az összegzett javaslatokat a Hosz továbbítani fogja az MH HKNYP-nek és az illetékes HM vezetőknek valamint felhasználja a különböző szakértői szintü tárgyalások során.

Szöveg: Dr. Hajós DezsőFotó: Tóth László és Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.