2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Önkéntes tartalékosok – érdekképviselet témájú konferenciát szervezett a Honvédszakszervezet

Hosz  |  2015. 02. 25., 20:56

A Honvédszakszervezet tagjai között jelentős számban vannak olyanok, akik szolgálati járandóságosként vállaltak önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot, de jó néhány önkéntes védelmi tartalékos tagja is van a katonai érdekképviseleti szervezetnek. Ez adta az apropóját annak, hogy 2015. február 25.-én a Hosz Központi Irodájának tanácstermében került megrendezésre az Önkéntes tartalékosok – érdekképviselet témájú konferencia...

Az esemény megnyitójában Czövek János Hosz elnök hangsúlyozta, hogy az érdekképviseleti tevékenység egyik eleme az önkéntes tartalékosok képviselete, mely természetesen a konferenciát megelőzően és azt követően is része a Hosz tevékenységének. 

A konferencián meghívottként részt vett Vanyur Tibor ezredes az MH HKNYP parancsnoka, aki előadásában áttekintette azokat a főbb állomásokat, amelyek az önkéntes tartalékos rendszer életre hívását jelentették időrend és a létszámokhoz kapcsolódó nagyságrendek tekintetében egyaránt. Hangsúlyozta, annak fontosságát, hogy mára egy több mint 5000 fős müködő tartalékos rendszerről beszélhetünk a két területen együttesen, melynek folyamatos monitorozását, szabályrendszerének kiigazítását is végzi a HKNYP. Ezt a tevékenységet eddig is segítette a Hosz, de az ez alkalommal megrendezett konferencia a konkrét tapasztalatok összegzésére is lehetőséget teremt mondta Vanyur ezredes. Az előadást követően pedig a résztvevők által feltett kérdésekre válaszolt.

 Piros Ottó ezredes az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka az egység szintü vezető szemszögéből mutatta be az önkéntes tartalékos rendszer hasznosságát és a levonható tapasztalatokat. Hangsúlyozta, hogy a tényleges szolgálatukat teljesítő önkéntes tartalékosok szakmailag megalapozott munkájukkal jelentős mértékben járulnak hozzá a BHD feladatainak ellátásához. Az egyes esetekben felmerülő problémák pedig empátiával és parancsnoki odafigyeléssel kezelhetőek.

A konferencia harmadik előadójaként Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredes a HM Védelemgazdasági Hivatal, Központi Illetményszámfejtő és Rendszerüzemeltető Igazgatóság igazgatója a HM KGIR Ügyfélszolgálati Rendszerrel történő funkcionális bővítését mutatta be. Előadásának az adta a különös aktualitását, hogy az általa vezetett igazgatóság a közelmúltban készült el az ügyfélszolgálati rendszer önkéntes tartalékosok számára fejlesztett elemének bevezetésével. Az ehhez történő csatlakozás illetve online ügyintézés lehetőségéről 2015. február elején kapott postai úton értesítést valamennyi önkéntes tartalékos.

A Hosz nyugállományú tagozatának képviseletében résztvevő önkéntes tartalékosok a területi elvnek megfelelően képviselték az érintett tagságot. A rendezvény során az előadók felé megfogalmazták a saját és társaik tapasztalatára épülő kérdéseiket és javaslataikat, mellyel interaktívvá tették a konferenciát.

 Sörös István a Hosz nyugállományú tagozatának elnöke a konferencia zárásaként pedig összegezte az elhangzott tapasztalatokat valamint az önkéntes tartalékos szolgálat teljesítése során felmerült jogszabály alkotási, pénzügyi, logisztikai és ellátási problémákat és azok orvoslásának szükségességét és lehetőségét. Végső konklúzióként pedig az hangzott el, hogy az összegzett javaslatokat a Hosz továbbítani fogja az MH HKNYP-nek és az illetékes HM vezetőknek valamint felhasználja a különböző szakértői szintü tárgyalások során.

Szöveg: Dr. Hajós DezsőFotó: Tóth László és Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.