2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Önkéntes tartalékosok – érdekképviselet témájú konferenciát szervezett a Honvédszakszervezet

Hosz  |  2015. 02. 25., 20:56

A Honvédszakszervezet tagjai között jelentős számban vannak olyanok, akik szolgálati járandóságosként vállaltak önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot, de jó néhány önkéntes védelmi tartalékos tagja is van a katonai érdekképviseleti szervezetnek. Ez adta az apropóját annak, hogy 2015. február 25.-én a Hosz Központi Irodájának tanácstermében került megrendezésre az Önkéntes tartalékosok – érdekképviselet témájú konferencia...

Az esemény megnyitójában Czövek János Hosz elnök hangsúlyozta, hogy az érdekképviseleti tevékenység egyik eleme az önkéntes tartalékosok képviselete, mely természetesen a konferenciát megelőzően és azt követően is része a Hosz tevékenységének. 

A konferencián meghívottként részt vett Vanyur Tibor ezredes az MH HKNYP parancsnoka, aki előadásában áttekintette azokat a főbb állomásokat, amelyek az önkéntes tartalékos rendszer életre hívását jelentették időrend és a létszámokhoz kapcsolódó nagyságrendek tekintetében egyaránt. Hangsúlyozta, annak fontosságát, hogy mára egy több mint 5000 fős müködő tartalékos rendszerről beszélhetünk a két területen együttesen, melynek folyamatos monitorozását, szabályrendszerének kiigazítását is végzi a HKNYP. Ezt a tevékenységet eddig is segítette a Hosz, de az ez alkalommal megrendezett konferencia a konkrét tapasztalatok összegzésére is lehetőséget teremt mondta Vanyur ezredes. Az előadást követően pedig a résztvevők által feltett kérdésekre válaszolt.

 Piros Ottó ezredes az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka az egység szintü vezető szemszögéből mutatta be az önkéntes tartalékos rendszer hasznosságát és a levonható tapasztalatokat. Hangsúlyozta, hogy a tényleges szolgálatukat teljesítő önkéntes tartalékosok szakmailag megalapozott munkájukkal jelentős mértékben járulnak hozzá a BHD feladatainak ellátásához. Az egyes esetekben felmerülő problémák pedig empátiával és parancsnoki odafigyeléssel kezelhetőek.

A konferencia harmadik előadójaként Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredes a HM Védelemgazdasági Hivatal, Központi Illetményszámfejtő és Rendszerüzemeltető Igazgatóság igazgatója a HM KGIR Ügyfélszolgálati Rendszerrel történő funkcionális bővítését mutatta be. Előadásának az adta a különös aktualitását, hogy az általa vezetett igazgatóság a közelmúltban készült el az ügyfélszolgálati rendszer önkéntes tartalékosok számára fejlesztett elemének bevezetésével. Az ehhez történő csatlakozás illetve online ügyintézés lehetőségéről 2015. február elején kapott postai úton értesítést valamennyi önkéntes tartalékos.

A Hosz nyugállományú tagozatának képviseletében résztvevő önkéntes tartalékosok a területi elvnek megfelelően képviselték az érintett tagságot. A rendezvény során az előadók felé megfogalmazták a saját és társaik tapasztalatára épülő kérdéseiket és javaslataikat, mellyel interaktívvá tették a konferenciát.

 Sörös István a Hosz nyugállományú tagozatának elnöke a konferencia zárásaként pedig összegezte az elhangzott tapasztalatokat valamint az önkéntes tartalékos szolgálat teljesítése során felmerült jogszabály alkotási, pénzügyi, logisztikai és ellátási problémákat és azok orvoslásának szükségességét és lehetőségét. Végső konklúzióként pedig az hangzott el, hogy az összegzett javaslatokat a Hosz továbbítani fogja az MH HKNYP-nek és az illetékes HM vezetőknek valamint felhasználja a különböző szakértői szintü tárgyalások során.

Szöveg: Dr. Hajós DezsőFotó: Tóth László és Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.