2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haza ott van, ahol sok-sok emberöltő óta ugyanazon a nyelven szólítjuk meg egymást

Hosz  |  2015. 03. 16., 09:25

 „1848-ban nemcsak az ifjúság idealizmusa, de a civil kurázsi, a tiszta állampolgári bátorság győzedelmeskedett Magyarországon, és ezért egyáltalán nem véletlen, hogy legszebb nemzeti ünnepünk alkalmából kerül sor a társadalmi szervezetek elismeréseinek átadására is” – mondta március 13-án, Budapesten Kun Szabó István vezérőrnagy. Az ünnepségen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte…

Pénteken délelőtt tartották a Stefánia Palotában a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségét március 15. alkalmából, amelynek során a honvédelem ügyét támogató társadalmi szervezetek képviselőinek tevékenységét köszönte meg Kun Szabó István vezérőrnagy, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, illetve Boros Bánk Levente kabinetfőnök.

Ünnepi beszédében a vezérőrnagy felidézte egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk, 1848. március 15-e és az azt követő szabadságharc eseményeit. Mint mondta, 1848 üzenete a szabadságharc leverését követően is fennmaradt: ha fegyverrel nem is lehetett, de eleink tudással, a dicső honvédekre való emlékezéssel és a passzív ellenállás révén tovább dacoltak a kétfejü császári sassal. Az éppen hatalmat gyakorlók megannyiszor próbálták átírni, meghamisítani március 15. emlékezetét a saját javukra, ám ez sosem sikerült nekik. Teljesen szabad megemlékezésre azonban csak 1990-től nyílik lehetőség.

 „1848-ban nemcsak az ifjúság idealizmusa, de a civil kurázsi, a tiszta állampolgári bátorság győzedelmeskedett Magyarországon, és ezért egyáltalán nem véletlen, hogy legszebb nemzeti ünnepünk alkalmából kerül sor a társadalmi szervezetek elismeréseinek átadására is” − fogalmazott Kun Szabó István. Mint mondta, a szabadságharc hősei megértették, hogy a haza ott van, ahol az emberek szeretik azt a helyet, ahol élnek: ahová tartozunk, és ami hozzánk tartozik, ahol az emberek nem vágynak világgá, vagy ha mégis, akkor tudják, hogy idővel biztosan visszatérnek. „Ahol nem áhítozzák a másét, nem hódolnak be távoli, gazdag hatalmaknak. Haza ott van, ahol sok-sok emberöltő óta ugyanazon a nyelven szólítjuk meg egymást: magyarul meséljük a mesét, magyarul éljük a mindennapokat, ahol makacsul ragaszkodunk a tájhoz. Ezt a hazát nem lehet lecserélni, kiosztani, elárulni vagy félbevágni, akárhányszor is rajzolják át a határokat. Hogy ez a gondolat megmaradhasson, és hogy 1848−49 üzenetét unokáink is megérthessék, abban elvitathatatlan szerepe van a civil szervezeteknek úgy a jelenben, mint a jövőben is, hiszen az önök szervezetei nemcsak a honvédelem, hanem a teljes magyar nemzet ügyét is munkálják.”

A beszéd után az ünnepség elismerések átadásával, illetve ünnepi müsorral folytatódott. A rendezvényen dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese mutatta be Kővári László Erdély 1848/49-ben címü, újra kiadott könyvét, amely a HM HIM gondozásában jelent meg.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.