2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haza ott van, ahol sok-sok emberöltő óta ugyanazon a nyelven szólítjuk meg egymást

Hosz  |  2015. 03. 16., 09:25

 „1848-ban nemcsak az ifjúság idealizmusa, de a civil kurázsi, a tiszta állampolgári bátorság győzedelmeskedett Magyarországon, és ezért egyáltalán nem véletlen, hogy legszebb nemzeti ünnepünk alkalmából kerül sor a társadalmi szervezetek elismeréseinek átadására is” – mondta március 13-án, Budapesten Kun Szabó István vezérőrnagy. Az ünnepségen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte…

Pénteken délelőtt tartották a Stefánia Palotában a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségét március 15. alkalmából, amelynek során a honvédelem ügyét támogató társadalmi szervezetek képviselőinek tevékenységét köszönte meg Kun Szabó István vezérőrnagy, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, illetve Boros Bánk Levente kabinetfőnök.

Ünnepi beszédében a vezérőrnagy felidézte egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk, 1848. március 15-e és az azt követő szabadságharc eseményeit. Mint mondta, 1848 üzenete a szabadságharc leverését követően is fennmaradt: ha fegyverrel nem is lehetett, de eleink tudással, a dicső honvédekre való emlékezéssel és a passzív ellenállás révén tovább dacoltak a kétfejü császári sassal. Az éppen hatalmat gyakorlók megannyiszor próbálták átírni, meghamisítani március 15. emlékezetét a saját javukra, ám ez sosem sikerült nekik. Teljesen szabad megemlékezésre azonban csak 1990-től nyílik lehetőség.

 „1848-ban nemcsak az ifjúság idealizmusa, de a civil kurázsi, a tiszta állampolgári bátorság győzedelmeskedett Magyarországon, és ezért egyáltalán nem véletlen, hogy legszebb nemzeti ünnepünk alkalmából kerül sor a társadalmi szervezetek elismeréseinek átadására is” − fogalmazott Kun Szabó István. Mint mondta, a szabadságharc hősei megértették, hogy a haza ott van, ahol az emberek szeretik azt a helyet, ahol élnek: ahová tartozunk, és ami hozzánk tartozik, ahol az emberek nem vágynak világgá, vagy ha mégis, akkor tudják, hogy idővel biztosan visszatérnek. „Ahol nem áhítozzák a másét, nem hódolnak be távoli, gazdag hatalmaknak. Haza ott van, ahol sok-sok emberöltő óta ugyanazon a nyelven szólítjuk meg egymást: magyarul meséljük a mesét, magyarul éljük a mindennapokat, ahol makacsul ragaszkodunk a tájhoz. Ezt a hazát nem lehet lecserélni, kiosztani, elárulni vagy félbevágni, akárhányszor is rajzolják át a határokat. Hogy ez a gondolat megmaradhasson, és hogy 1848−49 üzenetét unokáink is megérthessék, abban elvitathatatlan szerepe van a civil szervezeteknek úgy a jelenben, mint a jövőben is, hiszen az önök szervezetei nemcsak a honvédelem, hanem a teljes magyar nemzet ügyét is munkálják.”

A beszéd után az ünnepség elismerések átadásával, illetve ünnepi müsorral folytatódott. A rendezvényen dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese mutatta be Kővári László Erdély 1848/49-ben címü, újra kiadott könyvét, amely a HM HIM gondozásában jelent meg.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.