2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szentes együtt ünnepelt katonáival

Hosz  |  2015. 04. 27., 15:50

 „Számtalan helyzetben bizonyították és bizonyítják napjainkban is, hogy a nemzet minden körülmények között számíthat műszaki katonáira. Bizonyították ezt az elmúlt évek misszióiban és a hazai katasztrófahelyzetek elhárításában. Köszönet érte mindnyájuknak!” – köszöntötte levélben a műszakiak napja alkalmából április 24-én a fegyvernem képviselőit Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök. A Honvédszakszervezetet Bazsik István alelnök, Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő, Blaskovics Sándor és Varga Árpád Attila   alapszervezeti vezető, Nagyfejeő Gábor alapszervezeti vezető helyettes, valamint Klopfer Szandra asszisztens képviselte…

 Ismét együtt ünnepelték a müszakiak napját és a Szent György-napot a katonák, a rendőrök és a város lakói április 24-én Szentesen. A Damjanich János laktanya nyitott kapukkal fogadta a vendégeket, a házigazda MH 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Ezred, a rendőrök, a katasztrófavédelem szakemberei, a tüzoltók és a honvéd hagyományőrzők látványos bemutatókkal, a szervezők pedig kulturális és sportrendezvényekkel szórakoztatták az érdeklődőket.

 Az egész napos program ünnepélyes ezredsorakozóval, a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök levelének ismertetésével kezdődött. „Minden évben megemlékezünk arról a dicső napról, amikor a szabadságharc komáromi csatájában 1849. április 25-ére virradó éjszaka – dacolva az ellenség nagy erejü tüzérségi tüzével - a rendelkezésre álló hajókból, bárkákból és szükségeszközökből a mieink hidat építettek a Dunán, hogy a hadjárat legfontosabb csatájában a honvédség a siker reményében harcolhasson. Minden évben ezen a napon emlékezünk a müszakiak elődeire: azokra az utászkatonákra, mérnökökre, hajóácsokra, mesteremberekre, akik nagyban hozzájárultak a magyar katonák küzdelmeihez. Azokra a nagyszerü müszaki teljesítményekre, amelyek végigkísérték a hadtörténelmünket. A mércét az előttünk járó müszaki katonák nemzedékei tetteikkel nagyon magasra helyezték. Önök elkötelezett szolgálatukkal méltóak hozzájuk” – köszöntötte a fegyvernemi napjukat ünneplő müszaki katonákat Hende Csaba és dr. Benkő Tibor vezérezredes.

Az ünnepélyes ezredsorakozó elismerések átadásával zárult. Eredményesen végzett szakmai munkája elismeréséül a Honvéd Vezérkar főnöke emléktárgyat adományozott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából Marczis András őrnagynak, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Ezred tagjai közül pedig Kovács István százados munkáját pedig emléklappal köszönte meg. Az MH Összhaderőemi Parancsnokság parancsnoka emléktárggyal tüntette ki az MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezred állományából Bán Miklós törzszászlóst és a szentesi ezrednél szolgáló Balogh Lajos őrmestert. Emléklapot adományozott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából Marjai Ildikó századosnak és Botos Sándor szakaszvezetőnek, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Ezred katonái közül pedig Sipula László századosnak és Somodi István szakaszvezetőnek.

 A hagyományokhoz híven idén is a müszakiak napján adták át az „Év embere” megtisztelő címeket. Az „Év tisztje” idén Nagy László százados, az „Év altisztje” Szenczi Sándor törzsőrmester, az „Év legénységi állományú katonája” Gál Zoltán szakaszvezető, az „Év közalkalmazottja” pedig Gofjár Fatime lett.

Szentes önkormányzata „A Honvédségért és a Városért” kitüntető oklevelet adományozta Korsós Sándor törzsőrmesternek - az okleveleket dr. Demeter Attila, alpolgármester adta át. A hivatalos program rendhagyó eseménnyel zárult: Zipperer Viktor szakaszvezető jelképesen elindult, hogy az egykori müszaki katonák emléke előtt tisztelegve körbefussa Magyarország határát. Mezőhegyesről indulva, emléktúráját 1795 kilométeresre tervezi, a távot - szabadsága terhére - hatvankét nap alatt fogja teljesíteni.

 Miután Zipperer szakaszvezető és az őt a laktanya kapujáig kísérő szakasz útnak indult, megkezdődött a szórakozás. Az alakulóteret táncos lányok foglalták el, egymást váltották a kulturális programok, a honvédség és a tüzoltóság látványos bemutatói, a hódmezővásárhelyi katonai zenekar gyepshow-val szórakoztatta a közönséget, a szikrázó napsütésben a laktanya egész területén „majális-hangulatot” lett úrrá. Eközben a laktanya búvárkiképző bázisán is megállás nélkül zajlottak a programok. Az alakulat búvárainak hang- és fényeffektusokkal kísért bemutatójára is rengetegen voltak kíváncsiak. A gyerekek pedig mindennel „lőttek”, mindenre felmásztak, mindent kipróbáltak, aminek a közelébe mehettek.

Természetesen idén is megrendezték a „Vörös Bika” nevet viselő müszaki erőpróbát. Körmendi József zászlóstól, az embert próbáló küzdelmet ötletgazdájától és a bajnokság főszervezőjétől megtudtuk: idén taroltak a házigazdák. A pálmát a víztisztító század 2. csapata vitte, második helyen a helyőrség támogató alegységek együttese végzett, harmadik az 1. hídépítő század 3. csapata lett, a negyedik helyet az alacsonyvízi hídépítő század csapata szerezte meg, az ötödiket pedig a híradó katonákból összeállt gárda érdemelte ki.

 A nap végén a szülők és a pedagógusok alig tudták az autókhoz, a buszokhoz kísérni a srácokat. Legtöbbjük csak úgy volt hajlandó kilépni a laktanya kapuján, ha ígéretet kapott arra, hogy jövőre megint eljöhetnek a müszakiak és a rendőrök közös ünnepére.

Az „elő-majálisnak” is beillő rendezvényen részt vett többek közt Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, prof. dr. Pintér Lajos, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa, Szabó István vezérőrnagy, a szentesi alakulat egykori, az MH Egészségügyi Központ jelenlegi parancsnoka és dr. Rádi Norbert alezredes, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese.

Forrás: honvedelem.huFotó: Klopfer Szandra

A rendezvényen készült képek ITT tekinthetőek meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.