2017. 11. 24. péntek
Emma
: 312 Ft   : 263 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szentes együtt ünnepelt katonáival

Hosz  |  2015. 04. 27., 15:50

 „Számtalan helyzetben bizonyították és bizonyítják napjainkban is, hogy a nemzet minden körülmények között számíthat műszaki katonáira. Bizonyították ezt az elmúlt évek misszióiban és a hazai katasztrófahelyzetek elhárításában. Köszönet érte mindnyájuknak!” – köszöntötte levélben a műszakiak napja alkalmából április 24-én a fegyvernem képviselőit Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök. A Honvédszakszervezetet Bazsik István alelnök, Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő, Blaskovics Sándor és Varga Árpád Attila   alapszervezeti vezető, Nagyfejeő Gábor alapszervezeti vezető helyettes, valamint Klopfer Szandra asszisztens képviselte…

 Ismét együtt ünnepelték a müszakiak napját és a Szent György-napot a katonák, a rendőrök és a város lakói április 24-én Szentesen. A Damjanich János laktanya nyitott kapukkal fogadta a vendégeket, a házigazda MH 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Ezred, a rendőrök, a katasztrófavédelem szakemberei, a tüzoltók és a honvéd hagyományőrzők látványos bemutatókkal, a szervezők pedig kulturális és sportrendezvényekkel szórakoztatták az érdeklődőket.

 Az egész napos program ünnepélyes ezredsorakozóval, a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök levelének ismertetésével kezdődött. „Minden évben megemlékezünk arról a dicső napról, amikor a szabadságharc komáromi csatájában 1849. április 25-ére virradó éjszaka – dacolva az ellenség nagy erejü tüzérségi tüzével - a rendelkezésre álló hajókból, bárkákból és szükségeszközökből a mieink hidat építettek a Dunán, hogy a hadjárat legfontosabb csatájában a honvédség a siker reményében harcolhasson. Minden évben ezen a napon emlékezünk a müszakiak elődeire: azokra az utászkatonákra, mérnökökre, hajóácsokra, mesteremberekre, akik nagyban hozzájárultak a magyar katonák küzdelmeihez. Azokra a nagyszerü müszaki teljesítményekre, amelyek végigkísérték a hadtörténelmünket. A mércét az előttünk járó müszaki katonák nemzedékei tetteikkel nagyon magasra helyezték. Önök elkötelezett szolgálatukkal méltóak hozzájuk” – köszöntötte a fegyvernemi napjukat ünneplő müszaki katonákat Hende Csaba és dr. Benkő Tibor vezérezredes.

Az ünnepélyes ezredsorakozó elismerések átadásával zárult. Eredményesen végzett szakmai munkája elismeréséül a Honvéd Vezérkar főnöke emléktárgyat adományozott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából Marczis András őrnagynak, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Ezred tagjai közül pedig Kovács István százados munkáját pedig emléklappal köszönte meg. Az MH Összhaderőemi Parancsnokság parancsnoka emléktárggyal tüntette ki az MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezred állományából Bán Miklós törzszászlóst és a szentesi ezrednél szolgáló Balogh Lajos őrmestert. Emléklapot adományozott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából Marjai Ildikó századosnak és Botos Sándor szakaszvezetőnek, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Ezred katonái közül pedig Sipula László századosnak és Somodi István szakaszvezetőnek.

 A hagyományokhoz híven idén is a müszakiak napján adták át az „Év embere” megtisztelő címeket. Az „Év tisztje” idén Nagy László százados, az „Év altisztje” Szenczi Sándor törzsőrmester, az „Év legénységi állományú katonája” Gál Zoltán szakaszvezető, az „Év közalkalmazottja” pedig Gofjár Fatime lett.

Szentes önkormányzata „A Honvédségért és a Városért” kitüntető oklevelet adományozta Korsós Sándor törzsőrmesternek - az okleveleket dr. Demeter Attila, alpolgármester adta át. A hivatalos program rendhagyó eseménnyel zárult: Zipperer Viktor szakaszvezető jelképesen elindult, hogy az egykori müszaki katonák emléke előtt tisztelegve körbefussa Magyarország határát. Mezőhegyesről indulva, emléktúráját 1795 kilométeresre tervezi, a távot - szabadsága terhére - hatvankét nap alatt fogja teljesíteni.

 Miután Zipperer szakaszvezető és az őt a laktanya kapujáig kísérő szakasz útnak indult, megkezdődött a szórakozás. Az alakulóteret táncos lányok foglalták el, egymást váltották a kulturális programok, a honvédség és a tüzoltóság látványos bemutatói, a hódmezővásárhelyi katonai zenekar gyepshow-val szórakoztatta a közönséget, a szikrázó napsütésben a laktanya egész területén „majális-hangulatot” lett úrrá. Eközben a laktanya búvárkiképző bázisán is megállás nélkül zajlottak a programok. Az alakulat búvárainak hang- és fényeffektusokkal kísért bemutatójára is rengetegen voltak kíváncsiak. A gyerekek pedig mindennel „lőttek”, mindenre felmásztak, mindent kipróbáltak, aminek a közelébe mehettek.

Természetesen idén is megrendezték a „Vörös Bika” nevet viselő müszaki erőpróbát. Körmendi József zászlóstól, az embert próbáló küzdelmet ötletgazdájától és a bajnokság főszervezőjétől megtudtuk: idén taroltak a házigazdák. A pálmát a víztisztító század 2. csapata vitte, második helyen a helyőrség támogató alegységek együttese végzett, harmadik az 1. hídépítő század 3. csapata lett, a negyedik helyet az alacsonyvízi hídépítő század csapata szerezte meg, az ötödiket pedig a híradó katonákból összeállt gárda érdemelte ki.

 A nap végén a szülők és a pedagógusok alig tudták az autókhoz, a buszokhoz kísérni a srácokat. Legtöbbjük csak úgy volt hajlandó kilépni a laktanya kapuján, ha ígéretet kapott arra, hogy jövőre megint eljöhetnek a müszakiak és a rendőrök közös ünnepére.

Az „elő-majálisnak” is beillő rendezvényen részt vett többek közt Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, prof. dr. Pintér Lajos, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa, Szabó István vezérőrnagy, a szentesi alakulat egykori, az MH Egészségügyi Központ jelenlegi parancsnoka és dr. Rádi Norbert alezredes, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese.

Forrás: honvedelem.huFotó: Klopfer Szandra

A rendezvényen készült képek ITT tekinthetőek meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az afgán légierő minden eddiginél nagyobb fejlesztését jelentették be szeptemberben. Potenciálisan nem kevesebb, mint 120 könnyű harci helikopter beszerzéséről lehet szó.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.