2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szentes együtt ünnepelt katonáival

Hosz  |  2015. 04. 27., 15:50

 „Számtalan helyzetben bizonyították és bizonyítják napjainkban is, hogy a nemzet minden körülmények között számíthat műszaki katonáira. Bizonyították ezt az elmúlt évek misszióiban és a hazai katasztrófahelyzetek elhárításában. Köszönet érte mindnyájuknak!” – köszöntötte levélben a műszakiak napja alkalmából április 24-én a fegyvernem képviselőit Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök. A Honvédszakszervezetet Bazsik István alelnök, Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő, Blaskovics Sándor és Varga Árpád Attila   alapszervezeti vezető, Nagyfejeő Gábor alapszervezeti vezető helyettes, valamint Klopfer Szandra asszisztens képviselte…

 Ismét együtt ünnepelték a müszakiak napját és a Szent György-napot a katonák, a rendőrök és a város lakói április 24-én Szentesen. A Damjanich János laktanya nyitott kapukkal fogadta a vendégeket, a házigazda MH 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Ezred, a rendőrök, a katasztrófavédelem szakemberei, a tüzoltók és a honvéd hagyományőrzők látványos bemutatókkal, a szervezők pedig kulturális és sportrendezvényekkel szórakoztatták az érdeklődőket.

 Az egész napos program ünnepélyes ezredsorakozóval, a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök levelének ismertetésével kezdődött. „Minden évben megemlékezünk arról a dicső napról, amikor a szabadságharc komáromi csatájában 1849. április 25-ére virradó éjszaka – dacolva az ellenség nagy erejü tüzérségi tüzével - a rendelkezésre álló hajókból, bárkákból és szükségeszközökből a mieink hidat építettek a Dunán, hogy a hadjárat legfontosabb csatájában a honvédség a siker reményében harcolhasson. Minden évben ezen a napon emlékezünk a müszakiak elődeire: azokra az utászkatonákra, mérnökökre, hajóácsokra, mesteremberekre, akik nagyban hozzájárultak a magyar katonák küzdelmeihez. Azokra a nagyszerü müszaki teljesítményekre, amelyek végigkísérték a hadtörténelmünket. A mércét az előttünk járó müszaki katonák nemzedékei tetteikkel nagyon magasra helyezték. Önök elkötelezett szolgálatukkal méltóak hozzájuk” – köszöntötte a fegyvernemi napjukat ünneplő müszaki katonákat Hende Csaba és dr. Benkő Tibor vezérezredes.

Az ünnepélyes ezredsorakozó elismerések átadásával zárult. Eredményesen végzett szakmai munkája elismeréséül a Honvéd Vezérkar főnöke emléktárgyat adományozott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából Marczis András őrnagynak, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Ezred tagjai közül pedig Kovács István százados munkáját pedig emléklappal köszönte meg. Az MH Összhaderőemi Parancsnokság parancsnoka emléktárggyal tüntette ki az MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezred állományából Bán Miklós törzszászlóst és a szentesi ezrednél szolgáló Balogh Lajos őrmestert. Emléklapot adományozott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából Marjai Ildikó századosnak és Botos Sándor szakaszvezetőnek, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Ezred katonái közül pedig Sipula László századosnak és Somodi István szakaszvezetőnek.

 A hagyományokhoz híven idén is a müszakiak napján adták át az „Év embere” megtisztelő címeket. Az „Év tisztje” idén Nagy László százados, az „Év altisztje” Szenczi Sándor törzsőrmester, az „Év legénységi állományú katonája” Gál Zoltán szakaszvezető, az „Év közalkalmazottja” pedig Gofjár Fatime lett.

Szentes önkormányzata „A Honvédségért és a Városért” kitüntető oklevelet adományozta Korsós Sándor törzsőrmesternek - az okleveleket dr. Demeter Attila, alpolgármester adta át. A hivatalos program rendhagyó eseménnyel zárult: Zipperer Viktor szakaszvezető jelképesen elindult, hogy az egykori müszaki katonák emléke előtt tisztelegve körbefussa Magyarország határát. Mezőhegyesről indulva, emléktúráját 1795 kilométeresre tervezi, a távot - szabadsága terhére - hatvankét nap alatt fogja teljesíteni.

 Miután Zipperer szakaszvezető és az őt a laktanya kapujáig kísérő szakasz útnak indult, megkezdődött a szórakozás. Az alakulóteret táncos lányok foglalták el, egymást váltották a kulturális programok, a honvédség és a tüzoltóság látványos bemutatói, a hódmezővásárhelyi katonai zenekar gyepshow-val szórakoztatta a közönséget, a szikrázó napsütésben a laktanya egész területén „majális-hangulatot” lett úrrá. Eközben a laktanya búvárkiképző bázisán is megállás nélkül zajlottak a programok. Az alakulat búvárainak hang- és fényeffektusokkal kísért bemutatójára is rengetegen voltak kíváncsiak. A gyerekek pedig mindennel „lőttek”, mindenre felmásztak, mindent kipróbáltak, aminek a közelébe mehettek.

Természetesen idén is megrendezték a „Vörös Bika” nevet viselő müszaki erőpróbát. Körmendi József zászlóstól, az embert próbáló küzdelmet ötletgazdájától és a bajnokság főszervezőjétől megtudtuk: idén taroltak a házigazdák. A pálmát a víztisztító század 2. csapata vitte, második helyen a helyőrség támogató alegységek együttese végzett, harmadik az 1. hídépítő század 3. csapata lett, a negyedik helyet az alacsonyvízi hídépítő század csapata szerezte meg, az ötödiket pedig a híradó katonákból összeállt gárda érdemelte ki.

 A nap végén a szülők és a pedagógusok alig tudták az autókhoz, a buszokhoz kísérni a srácokat. Legtöbbjük csak úgy volt hajlandó kilépni a laktanya kapuján, ha ígéretet kapott arra, hogy jövőre megint eljöhetnek a müszakiak és a rendőrök közös ünnepére.

Az „elő-majálisnak” is beillő rendezvényen részt vett többek közt Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, prof. dr. Pintér Lajos, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa, Szabó István vezérőrnagy, a szentesi alakulat egykori, az MH Egészségügyi Központ jelenlegi parancsnoka és dr. Rádi Norbert alezredes, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese.

Forrás: honvedelem.huFotó: Klopfer Szandra

A rendezvényen készült képek ITT tekinthetőek meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.