2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Elnökség a 2015. május 14-i Küldöttgyűlésre készült

Hosz  |  2015. 05. 08., 10:17

 A Honvédszakszervezet Elnöksége 2015. május 05-én tartotta ülését, ahol döntöttek többek között a 2015. május 14-i Küldöttgyűlés határozattervezeteiről, az Egység 2002 Kft-vel kapcsolatban, az első féléves Honvédszakszervezeti rendezvényekről és a temetési segélyek és támogatások folyósításáról. Tájékoztatót hallgattak meg a költségvetés I. negyedéves helyzetéről, a befektetések alakulásáról, a HM Szociálpolitikai Közalapítvány tevékenységéről, valamint az aktuális jogi kérdésekről…

 Az Elnökség napirend előtt Kása Lászlót, a Nyugállományú Tagozat budapesti alapszervezet tagját, a Tagozat volt elnökét köszöntötte 85. születésnapja alkalmából.

Bálint Ákos 2015. május 01-vel elnökségi tisztségéről lemondott, mivel új beosztásba kerül kinevezésre, így a megnövekedett feladatok miatt szárazföldi képviselet vezetői beosztását teljes körü figyelemmel nem tudja ellátni. Helyére Nagyfejeő Gábor, a Kongresszus által megválasztott szárazföldi képviseleti vezető helyettes került. Az Elnökség Bálint Ákosnak megköszönte eddig végzett eredményes munkáját, új beosztásához sok sikert kívánt.

 Az Elnökség gratulált Lippai Csabának, aki megválasztásra került a Nyugállományú Tagozat alelnökének és ebben a funkciójában most először képviselte a Tagozatot. 

 Az első napirendi pontban az általános tájékoztató mellett, elhangzott, hogy a szerződéses katonák 10.000 forintos ruházati illetménye több körös egyeztetés után idén is kifizetésre kerül. A Nyugállományú Tagozat választmányi ülésén elhangzottakat is megosztotta a jelenlévőkkel elnökünk, és a Nyugállományú Tagozat alelnöke.

 Ezt követően a tagszervezés helyzetéről kaphattak betekintést a résztvevők. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a szakszervezet létszáma folyamatosan nő mindannak ellenére, hogy teljes honvédségi szinten továbbra is nagy a kiáramlás, és a létszámhiány, és ez a negatív tendencia terheli a szakszervezet taglétszámát is. A tagszervezés eredményeit jól mutatja, hogy a negatív hatások kompenzálása mellett, folyamatos –havi rendszeres –tagnövekedést is sikerül elérni a 2015. év minden hónapjában.   A Küldöttgyülés határozattervezeteinek megvitatása napirend alatt a 2015. május 14-én esedékes Küldöttgyülés elé beterjesztendő javaslatok megvitatása többek között kiterjedt a zárszámadásra, Alapszabály és SZMSZ módosításra, az Esélyegyenlőségi Munkabizottság megalakítására, és vezetőjének jelölésére. A napirendi pontot Bazsik István alelnök terjesztette elő.

 Az Esélyegyenlőségi munkabizottság vezetőjének az Elnökség –a beérkezett egyéni jelölést támogatva – Szijártó Zsoltot az MH LÉJÜ önállócsoport vezetőjét jelölte.

 A költségvetés I. negyedévi helyzetének megtárgyalása napirendi pontban Bazsik István alelnök elmondta, hogy a tervszerü gazdálkodásnak köszönhetően az január-március hónapok közötti időszak kiadásai a várakozásoknak megfelelően alakultak.  Az előző napirendi ponthoz szorosan kapcsolódott a „Tájékoztató a befektetések alakulásáról” címü előterjesztés, melynek során a kiváló eredményeket produkáló befektetői tevékenység ismertetését követően szó esett az aktuális pénzpiaci anomáliák miatti esetleges teendőkről. Ennek során a szakszervezet Elnöksége úgy foglalt állást, hogy mind a Pannónia CIG Alapkezelő Zrt., mind a Concorde Alapkezelő Zrt. továbbra is élvezi az elnökség bizalmát.

 Az Egység 2002. Kft. beszámolója, és az ügyvezetői státusz kapcsán felmerült döntések során a Honvédszakszervezet Elnöksége elfogadta az Egység 2002. Kft beszámolóját, amely pozitív eredménnyel és likvid pénzeszközállománnyal zárt.A nemzetközi pályázat kapcsán kiírt hatodik napirendi pontot sajnos érdemben már nem kellett tárgyalni, mivel a hazai főpályázó technikai okok miatt visszalépett a pályázattól, így a Honvédszakszervezet, bár minden pályázati feltételt teljesített, önhibáján kívül belföldi partner nélkül maradt.

 Az MH Szociálpolitikai Közalapítvány tevékenységéről Szendrei Zoltán alelnök számolt be. Ennek alapján az Elnökség úgy döntött, hogy a tagság körében széleskörü tájékoztatást ad az alapítvány munkájáról, és a támogatási lehetőségekről, mivel az érintettek gyakran nem tudnak a támogatás igénylésének feltételeiről, illetve annak egyéb lehetőségeiről.  A nyolcadik napirendi pontban a Honvédszakszervezet elkövetkező időszaki rendezvényeiről, illetve azok részleteiről döntöttek az Elnökség tagjai. A nyári időszakban a következő eseményekre várjuk sok szertettel tagjainkat:

Május 30-án Sobri Jóska Kalandparki rendezvény (Kislőd)Június 27-én Sun City Kalandparki rendezvény (Hódmezővásárhely)Július 04-én Aquaparki fürdőnap (Cegléd, Tatabánya)Július 24-25-én Hosz 24 órás horgászverseny (Nagymágocs)

 Dr. Karakas Attila, jogsegélyszolgálatunk ügyvédje tájékoztatott az aktuális jogi ügyekről. Ennek során jelezte, hogy megnőtt az igény a jogsegély szolgáltatása iránt, a heti ügyfélszolgálatra jelentkezők és a telefonos érdeklődések száma is emelkedett.

Az ülés végén a temetési segélyek és támogatások odaítéléséről döntöttek, majd az egyebek napirendi pontban tárgyaltak a képviseleteket vezető elnökségi tagokat érdeklő kérdésekről.

Az Elnökség legközelebb 2015. június 23-án ülésezik.

Szöveg: Bazsik IstvánFotó: Klopfer Szandra

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.