2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF 2015. II. negyedéves ülése

Hosz  |  2015. 05. 28., 14:50

 Az előzetes terveknek megfelelően 2015. május 26-án a HM 6. emeleti tanácstermében tartotta 2015. II. negyedéves ülését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum, ahol a munkáltatói oldal szakértői csoportját Kun Szabó István vezérőrnagy a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára vezette, míg a munkavállalói oldalon helyet foglaló szervezetek (BEOSZ, HODOSZ, HOSZ) ügyvivői teendőit Czövek János a Hosz elnöke látta el…

A Fórum résztvevői tájékoztatót hallgattak meg a tervezett napirendnek megfelelően a HM Hatósági Hivatal előterjesztésében „A munkavédelem helyzete a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium alárendeltségébe tartozó alakulatoknál, szervezetekben és intézetekben” címmel. Az előterjesztés reálisan mutatta be a humán-erőforrás gazdálkodás munkabiztonsággal összefüggő jellemzőit, a munkavédelemmel kapcsolatos okmányrendszer helyzetét, a munkahelyek állapotát, a munkaegészségügy helyzetét valamint a bekövetkezett balesetek statisztikai összesítését és azok elemzését. Az átfogó értékelés elhangzását követően mindkét oldal képviselői hangsúlyozták az eszközök elhasználódottságából adódó nehéz helyzetet, valamint azt hogy meg kell őrizni a továbbiakban is azt a nagyon jelentős eredményt, mely szerint 2011 óta nem következett be halálos kimenetelü munkahelyi baleset az MH és a HM területén. A munkavállalói oldal kiemelte, hogy a követelménnyé váló fizikai alkalmasság szükségessé teszi a rendszeres testedzést, mely feltételrendszerei tovább javíthatóak a kampányszerü igénybevétel viszont jelentősen megnövelheti a sportbalesetek bekövetkezésének kockázatát.

A HÉF ülésen tájékoztató hangzott el a honvédségi közalkalmazottak 2015. évi bérkompenzációja végrehajtásának tapasztalatairól a HM VGH előterjesztésében.

Beszámolt a HÉF előtt a HM Humánpolitikai Főosztály „A 2015. évi béremelés helyzetéről” és az Országgyülés által megalkotott törvényeket követő minisztériumi szintü szabályozók létrejöttének állapotáról, melyeknek megfelelően a teljes katona állomány  2015. július 01-től már az átlagosan 30%-kal megemelt illetmény összegszerüségét fogja tapasztalni az augusztus eleji kifizetés alkalmával.

A HÉF ezt követően a HVK Személyügyi Csoportfőnökség tájékoztatóját hallgathatta meg „Honvédelmi üdültetés: a 2014-ben bevezetett új szabályok szerinti müködés tapasztalatai, az üdülők infrastrukturális állapota és kihasználtsága” címmel. Az előterjesztésben elhangzott, hogy az elmúlt évek során szinte teljes egészében átalakult az üdültetés, illetve a rekreáció rendszere, melynek eredményeképpen jelentősen javultak az egyes intézmények kihasználtsági mutatói. A tájékoztatóban elhangzott az is, hogy szükséges javítani a teljes személyi állomány tájékoztatásának színvonalát a különböző üdülési lehetőségek igénybevételéről, mellyel kapcsolatban a fórum mindkét oldalának képviselői kifejezték együttmüködési készségüket. Az üdültetési rendszer müködtetése kapcsán mindkét oldal egyetértett abban is, hogy az aktív állomány rekreációjának, illetve pihentetésének elsődlegessége mellett a nyugállományú katonák és családtagjaik pihentetésére is megfelelő figyelmet kell fordítani.

A HÉF a HM Vagyonfelügyeleti Főosztály helyzetértékelése alapján áttekintette a „lakásügyek és lakhatási támogatások 2015. évi alakulásáról” szóló előterjesztést. A honvédelmi tárca végrehajtotta a HM lakhatási támogatás rendszerének átalakítását, a rugalmasabb pénzbeli ellátásokat preferáló, az előmenetelt ösztönző támogatási rendszer kialakítását. Ennek keretében kidolgozásra került és 2014-ben hatályba lépett a lakáspénz és az egyszeri pénzbeli támogatás bevezetéséről szóló 10/2014. (VII. 25.) HM rendelet.Czövek János elnök kérte, hogy fegyveres- és rendvédelmi életpályamodellhez kapcsolódó második pillér keretében megvalósítandó lakhatást elősegítő intézkedések illeszkedjenek bele a már meglévő HM lakhatás támogatási rendszerébe. A HM lakáseladások időpontjával kapcsolatban az utóbbi időszakban megszaporodtak a hozzánk beérkezett érdeklődések. A kérdésre a HÉF munkáltatói oldala azt a választ adta, hogy megkezdődtek a lakáselidegenítést célzó intézkedések, az ebben érintetteket személyesen fogják kiértesíteni az illetékes szervek.

A HÉF ülés zárásaként mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal képviselői elfogadták a fórum 2015. évi II. féléves munkatervét.

Szöveg és fotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.