2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF 2015. II. negyedéves ülése

Hosz  |  2015. 05. 28., 14:50

 Az előzetes terveknek megfelelően 2015. május 26-án a HM 6. emeleti tanácstermében tartotta 2015. II. negyedéves ülését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum, ahol a munkáltatói oldal szakértői csoportját Kun Szabó István vezérőrnagy a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára vezette, míg a munkavállalói oldalon helyet foglaló szervezetek (BEOSZ, HODOSZ, HOSZ) ügyvivői teendőit Czövek János a Hosz elnöke látta el…

A Fórum résztvevői tájékoztatót hallgattak meg a tervezett napirendnek megfelelően a HM Hatósági Hivatal előterjesztésében „A munkavédelem helyzete a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium alárendeltségébe tartozó alakulatoknál, szervezetekben és intézetekben” címmel. Az előterjesztés reálisan mutatta be a humán-erőforrás gazdálkodás munkabiztonsággal összefüggő jellemzőit, a munkavédelemmel kapcsolatos okmányrendszer helyzetét, a munkahelyek állapotát, a munkaegészségügy helyzetét valamint a bekövetkezett balesetek statisztikai összesítését és azok elemzését. Az átfogó értékelés elhangzását követően mindkét oldal képviselői hangsúlyozták az eszközök elhasználódottságából adódó nehéz helyzetet, valamint azt hogy meg kell őrizni a továbbiakban is azt a nagyon jelentős eredményt, mely szerint 2011 óta nem következett be halálos kimenetelü munkahelyi baleset az MH és a HM területén. A munkavállalói oldal kiemelte, hogy a követelménnyé váló fizikai alkalmasság szükségessé teszi a rendszeres testedzést, mely feltételrendszerei tovább javíthatóak a kampányszerü igénybevétel viszont jelentősen megnövelheti a sportbalesetek bekövetkezésének kockázatát.

A HÉF ülésen tájékoztató hangzott el a honvédségi közalkalmazottak 2015. évi bérkompenzációja végrehajtásának tapasztalatairól a HM VGH előterjesztésében.

Beszámolt a HÉF előtt a HM Humánpolitikai Főosztály „A 2015. évi béremelés helyzetéről” és az Országgyülés által megalkotott törvényeket követő minisztériumi szintü szabályozók létrejöttének állapotáról, melyeknek megfelelően a teljes katona állomány  2015. július 01-től már az átlagosan 30%-kal megemelt illetmény összegszerüségét fogja tapasztalni az augusztus eleji kifizetés alkalmával.

A HÉF ezt követően a HVK Személyügyi Csoportfőnökség tájékoztatóját hallgathatta meg „Honvédelmi üdültetés: a 2014-ben bevezetett új szabályok szerinti müködés tapasztalatai, az üdülők infrastrukturális állapota és kihasználtsága” címmel. Az előterjesztésben elhangzott, hogy az elmúlt évek során szinte teljes egészében átalakult az üdültetés, illetve a rekreáció rendszere, melynek eredményeképpen jelentősen javultak az egyes intézmények kihasználtsági mutatói. A tájékoztatóban elhangzott az is, hogy szükséges javítani a teljes személyi állomány tájékoztatásának színvonalát a különböző üdülési lehetőségek igénybevételéről, mellyel kapcsolatban a fórum mindkét oldalának képviselői kifejezték együttmüködési készségüket. Az üdültetési rendszer müködtetése kapcsán mindkét oldal egyetértett abban is, hogy az aktív állomány rekreációjának, illetve pihentetésének elsődlegessége mellett a nyugállományú katonák és családtagjaik pihentetésére is megfelelő figyelmet kell fordítani.

A HÉF a HM Vagyonfelügyeleti Főosztály helyzetértékelése alapján áttekintette a „lakásügyek és lakhatási támogatások 2015. évi alakulásáról” szóló előterjesztést. A honvédelmi tárca végrehajtotta a HM lakhatási támogatás rendszerének átalakítását, a rugalmasabb pénzbeli ellátásokat preferáló, az előmenetelt ösztönző támogatási rendszer kialakítását. Ennek keretében kidolgozásra került és 2014-ben hatályba lépett a lakáspénz és az egyszeri pénzbeli támogatás bevezetéséről szóló 10/2014. (VII. 25.) HM rendelet.Czövek János elnök kérte, hogy fegyveres- és rendvédelmi életpályamodellhez kapcsolódó második pillér keretében megvalósítandó lakhatást elősegítő intézkedések illeszkedjenek bele a már meglévő HM lakhatás támogatási rendszerébe. A HM lakáseladások időpontjával kapcsolatban az utóbbi időszakban megszaporodtak a hozzánk beérkezett érdeklődések. A kérdésre a HÉF munkáltatói oldala azt a választ adta, hogy megkezdődtek a lakáselidegenítést célzó intézkedések, az ebben érintetteket személyesen fogják kiértesíteni az illetékes szervek.

A HÉF ülés zárásaként mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal képviselői elfogadták a fórum 2015. évi II. féléves munkatervét.

Szöveg és fotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.