2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A magyar állam fontos kötelessége, hogy őrködjön elesett hősei sírja felett

Hosz  |  2015. 06. 01., 15:38

 Május utolsó vasárnapja egyben a tiszteletadásé is. Minden évben ekkor ünneplik a magyar hősök emléknapját, fejet hajtva azok előtt, akik az életüket áldozták a hazáért. Budapesten a rákoskeresztúri Új köztemetőben és a Hősök terén tartottak ünnepélyes megemlékezést május 31-én. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a megemlékezéseken…

Prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a hősök bátorságának és helytállásnak példamutatását hangsúlyozta a rákoskeresztúri Új köztemetőben, a magyar katonahősök emlékmüvénél. Mint mondta: a hősök mind győztesek, függetlenül a csaták végkimenetelétől, hiszen a haza, az ezred, a bajtársak, a nemzet, a család, az ország területe, vagy egy eszme fontosabb volt nekik hősi helytállásuk pillanatában, mint önmaguk egészsége, testi épsége. „Hősökké azáltal váltak, hogy a minden ember számára legfontosabb érték: a saját életük elé más értékeket helyeztek” - fogalmazott a rektor.

Az Új köztemetőben a kormány, a Magyar Honvédség, állami és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit az emlékmünél.

 A Hősök terén a díszszázad tiszteletadásával kezdődött a koszorúzási ünnepség, amelyen Kun Szabó István vezérőrnagy mondott beszédet a Hősök emlékkövénél. A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a tér nemzeti emlékezés szempontjából is kiemelkedő jelentőségéről beszélt: „A Hősök tere egyetlen nagyszabású gondolat a magyar történelemről, az egymást követő nemzedékek életéről. Mindarról, amit a magunk mögött hagyott vérzivataros és békében töltött századokban a nemzet átélt. E tér közepén, a főhelyen az ismeretlen hősök emlékmüve áll. Katonáké, akik ott lovagoltak és ott meneteltek, ott harcoltak és ott haltak meg azok alatt a zászlók alatt, amelyek a szabadságot jelentették” – mondta a helyettes államtitkár.

 Kun Szabó István hangsúlyozta: a magyar állam fontos kötelessége, hogy őrködjön elesett hősei sírja felett, legyenek bárhol a világon. Az eddig elért idei eredmények közül kiemelte, hogy kilenc helyszínen hatvankét katona földi maradványainak exhumálása történt meg – többek között a Széll Kálmán tér rekonstrukciója alatt. Szót ejtett többek között a hódmezővásárhelyi és a debreceni hősi temetőkről, amelyeket az alakulatok a helyi önkormányzatokkal összefogva újítottak fel, a szegedi református temető első világháborús hősi parcellájának rendbe tételéről, emlékmüvek építéséről vagy felújításáról Macedóniában, Moldovában, Oroszországban és Szlovéniában, itthon pedig többek között Budakeszin, Mányon, Recsken, Isaszegen, Mátraderecskén, illetve Budapesten, ahol elkészült a császári és királyi 32. gyalogezred nevezetes szobrának a felújítása. Külön kiemelte a Lengyelországban befejeződött limanovai, osztrák-magyar hősi temető felújításának első szakaszát.

 „Honvédek! Nekünk, katonáknak, akik arra esküdtünk fel, hogy ha kell, életünk árán is megvédjük a hazát, ismernünk kell az előttünk járók útját, hiszen ezt az utat folytatjuk mi magunk is. Erősítsen bennünket ez a mai nap abban, hogy bátran és elkötelezetten teljesítsük mindazt, amivel honvéd eskünknek tartozunk, és szolgálunk a hazáért, mindhalálig” – fejezte be beszédét Kun Szabó István vezérőrnagy.

 Az emlékmünél koszorút helyezett el többek között dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke, Áder János köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, elnöki főhadsegéd, Magyarország kormányának nevében pedig Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A megemlékezést a Magyar Nemzeti Táncegyüttes müsora zárta.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.