2024. 06. 20. csütörtök
Rafael
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A magyar állam fontos kötelessége, hogy őrködjön elesett hősei sírja felett

Hosz  |  2015. 06. 01., 15:38

 Május utolsó vasárnapja egyben a tiszteletadásé is. Minden évben ekkor ünneplik a magyar hősök emléknapját, fejet hajtva azok előtt, akik az életüket áldozták a hazáért. Budapesten a rákoskeresztúri Új köztemetőben és a Hősök terén tartottak ünnepélyes megemlékezést május 31-én. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a megemlékezéseken…

Prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a hősök bátorságának és helytállásnak példamutatását hangsúlyozta a rákoskeresztúri Új köztemetőben, a magyar katonahősök emlékmüvénél. Mint mondta: a hősök mind győztesek, függetlenül a csaták végkimenetelétől, hiszen a haza, az ezred, a bajtársak, a nemzet, a család, az ország területe, vagy egy eszme fontosabb volt nekik hősi helytállásuk pillanatában, mint önmaguk egészsége, testi épsége. „Hősökké azáltal váltak, hogy a minden ember számára legfontosabb érték: a saját életük elé más értékeket helyeztek” - fogalmazott a rektor.

Az Új köztemetőben a kormány, a Magyar Honvédség, állami és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit az emlékmünél.

 A Hősök terén a díszszázad tiszteletadásával kezdődött a koszorúzási ünnepség, amelyen Kun Szabó István vezérőrnagy mondott beszédet a Hősök emlékkövénél. A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a tér nemzeti emlékezés szempontjából is kiemelkedő jelentőségéről beszélt: „A Hősök tere egyetlen nagyszabású gondolat a magyar történelemről, az egymást követő nemzedékek életéről. Mindarról, amit a magunk mögött hagyott vérzivataros és békében töltött századokban a nemzet átélt. E tér közepén, a főhelyen az ismeretlen hősök emlékmüve áll. Katonáké, akik ott lovagoltak és ott meneteltek, ott harcoltak és ott haltak meg azok alatt a zászlók alatt, amelyek a szabadságot jelentették” – mondta a helyettes államtitkár.

 Kun Szabó István hangsúlyozta: a magyar állam fontos kötelessége, hogy őrködjön elesett hősei sírja felett, legyenek bárhol a világon. Az eddig elért idei eredmények közül kiemelte, hogy kilenc helyszínen hatvankét katona földi maradványainak exhumálása történt meg – többek között a Széll Kálmán tér rekonstrukciója alatt. Szót ejtett többek között a hódmezővásárhelyi és a debreceni hősi temetőkről, amelyeket az alakulatok a helyi önkormányzatokkal összefogva újítottak fel, a szegedi református temető első világháborús hősi parcellájának rendbe tételéről, emlékmüvek építéséről vagy felújításáról Macedóniában, Moldovában, Oroszországban és Szlovéniában, itthon pedig többek között Budakeszin, Mányon, Recsken, Isaszegen, Mátraderecskén, illetve Budapesten, ahol elkészült a császári és királyi 32. gyalogezred nevezetes szobrának a felújítása. Külön kiemelte a Lengyelországban befejeződött limanovai, osztrák-magyar hősi temető felújításának első szakaszát.

 „Honvédek! Nekünk, katonáknak, akik arra esküdtünk fel, hogy ha kell, életünk árán is megvédjük a hazát, ismernünk kell az előttünk járók útját, hiszen ezt az utat folytatjuk mi magunk is. Erősítsen bennünket ez a mai nap abban, hogy bátran és elkötelezetten teljesítsük mindazt, amivel honvéd eskünknek tartozunk, és szolgálunk a hazáért, mindhalálig” – fejezte be beszédét Kun Szabó István vezérőrnagy.

 Az emlékmünél koszorút helyezett el többek között dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke, Áder János köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, elnöki főhadsegéd, Magyarország kormányának nevében pedig Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A megemlékezést a Magyar Nemzeti Táncegyüttes müsora zárta.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Amerikai és magyar katonák részvételével – az előző évhez hasonlóan – az MH 47. Bázisrepülőtéren landolt egy amerikai KC-135 Stratotanker légi utántöltő repülőgép, hogy egy esetleges vészhelyzetet szimuláljanak.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.