2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A magyar állam fontos kötelessége, hogy őrködjön elesett hősei sírja felett

Hosz  |  2015. 06. 01., 15:38

 Május utolsó vasárnapja egyben a tiszteletadásé is. Minden évben ekkor ünneplik a magyar hősök emléknapját, fejet hajtva azok előtt, akik az életüket áldozták a hazáért. Budapesten a rákoskeresztúri Új köztemetőben és a Hősök terén tartottak ünnepélyes megemlékezést május 31-én. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a megemlékezéseken…

Prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a hősök bátorságának és helytállásnak példamutatását hangsúlyozta a rákoskeresztúri Új köztemetőben, a magyar katonahősök emlékmüvénél. Mint mondta: a hősök mind győztesek, függetlenül a csaták végkimenetelétől, hiszen a haza, az ezred, a bajtársak, a nemzet, a család, az ország területe, vagy egy eszme fontosabb volt nekik hősi helytállásuk pillanatában, mint önmaguk egészsége, testi épsége. „Hősökké azáltal váltak, hogy a minden ember számára legfontosabb érték: a saját életük elé más értékeket helyeztek” - fogalmazott a rektor.

Az Új köztemetőben a kormány, a Magyar Honvédség, állami és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit az emlékmünél.

 A Hősök terén a díszszázad tiszteletadásával kezdődött a koszorúzási ünnepség, amelyen Kun Szabó István vezérőrnagy mondott beszédet a Hősök emlékkövénél. A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a tér nemzeti emlékezés szempontjából is kiemelkedő jelentőségéről beszélt: „A Hősök tere egyetlen nagyszabású gondolat a magyar történelemről, az egymást követő nemzedékek életéről. Mindarról, amit a magunk mögött hagyott vérzivataros és békében töltött századokban a nemzet átélt. E tér közepén, a főhelyen az ismeretlen hősök emlékmüve áll. Katonáké, akik ott lovagoltak és ott meneteltek, ott harcoltak és ott haltak meg azok alatt a zászlók alatt, amelyek a szabadságot jelentették” – mondta a helyettes államtitkár.

 Kun Szabó István hangsúlyozta: a magyar állam fontos kötelessége, hogy őrködjön elesett hősei sírja felett, legyenek bárhol a világon. Az eddig elért idei eredmények közül kiemelte, hogy kilenc helyszínen hatvankét katona földi maradványainak exhumálása történt meg – többek között a Széll Kálmán tér rekonstrukciója alatt. Szót ejtett többek között a hódmezővásárhelyi és a debreceni hősi temetőkről, amelyeket az alakulatok a helyi önkormányzatokkal összefogva újítottak fel, a szegedi református temető első világháborús hősi parcellájának rendbe tételéről, emlékmüvek építéséről vagy felújításáról Macedóniában, Moldovában, Oroszországban és Szlovéniában, itthon pedig többek között Budakeszin, Mányon, Recsken, Isaszegen, Mátraderecskén, illetve Budapesten, ahol elkészült a császári és királyi 32. gyalogezred nevezetes szobrának a felújítása. Külön kiemelte a Lengyelországban befejeződött limanovai, osztrák-magyar hősi temető felújításának első szakaszát.

 „Honvédek! Nekünk, katonáknak, akik arra esküdtünk fel, hogy ha kell, életünk árán is megvédjük a hazát, ismernünk kell az előttünk járók útját, hiszen ezt az utat folytatjuk mi magunk is. Erősítsen bennünket ez a mai nap abban, hogy bátran és elkötelezetten teljesítsük mindazt, amivel honvéd eskünknek tartozunk, és szolgálunk a hazáért, mindhalálig” – fejezte be beszédét Kun Szabó István vezérőrnagy.

 Az emlékmünél koszorút helyezett el többek között dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke, Áder János köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, elnöki főhadsegéd, Magyarország kormányának nevében pedig Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A megemlékezést a Magyar Nemzeti Táncegyüttes müsora zárta.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.