2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A magyar állam fontos kötelessége, hogy őrködjön elesett hősei sírja felett

Hosz  |  2015. 06. 01., 15:38

 Május utolsó vasárnapja egyben a tiszteletadásé is. Minden évben ekkor ünneplik a magyar hősök emléknapját, fejet hajtva azok előtt, akik az életüket áldozták a hazáért. Budapesten a rákoskeresztúri Új köztemetőben és a Hősök terén tartottak ünnepélyes megemlékezést május 31-én. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a megemlékezéseken…

Prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a hősök bátorságának és helytállásnak példamutatását hangsúlyozta a rákoskeresztúri Új köztemetőben, a magyar katonahősök emlékmüvénél. Mint mondta: a hősök mind győztesek, függetlenül a csaták végkimenetelétől, hiszen a haza, az ezred, a bajtársak, a nemzet, a család, az ország területe, vagy egy eszme fontosabb volt nekik hősi helytállásuk pillanatában, mint önmaguk egészsége, testi épsége. „Hősökké azáltal váltak, hogy a minden ember számára legfontosabb érték: a saját életük elé más értékeket helyeztek” - fogalmazott a rektor.

Az Új köztemetőben a kormány, a Magyar Honvédség, állami és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit az emlékmünél.

 A Hősök terén a díszszázad tiszteletadásával kezdődött a koszorúzási ünnepség, amelyen Kun Szabó István vezérőrnagy mondott beszédet a Hősök emlékkövénél. A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a tér nemzeti emlékezés szempontjából is kiemelkedő jelentőségéről beszélt: „A Hősök tere egyetlen nagyszabású gondolat a magyar történelemről, az egymást követő nemzedékek életéről. Mindarról, amit a magunk mögött hagyott vérzivataros és békében töltött századokban a nemzet átélt. E tér közepén, a főhelyen az ismeretlen hősök emlékmüve áll. Katonáké, akik ott lovagoltak és ott meneteltek, ott harcoltak és ott haltak meg azok alatt a zászlók alatt, amelyek a szabadságot jelentették” – mondta a helyettes államtitkár.

 Kun Szabó István hangsúlyozta: a magyar állam fontos kötelessége, hogy őrködjön elesett hősei sírja felett, legyenek bárhol a világon. Az eddig elért idei eredmények közül kiemelte, hogy kilenc helyszínen hatvankét katona földi maradványainak exhumálása történt meg – többek között a Széll Kálmán tér rekonstrukciója alatt. Szót ejtett többek között a hódmezővásárhelyi és a debreceni hősi temetőkről, amelyeket az alakulatok a helyi önkormányzatokkal összefogva újítottak fel, a szegedi református temető első világháborús hősi parcellájának rendbe tételéről, emlékmüvek építéséről vagy felújításáról Macedóniában, Moldovában, Oroszországban és Szlovéniában, itthon pedig többek között Budakeszin, Mányon, Recsken, Isaszegen, Mátraderecskén, illetve Budapesten, ahol elkészült a császári és királyi 32. gyalogezred nevezetes szobrának a felújítása. Külön kiemelte a Lengyelországban befejeződött limanovai, osztrák-magyar hősi temető felújításának első szakaszát.

 „Honvédek! Nekünk, katonáknak, akik arra esküdtünk fel, hogy ha kell, életünk árán is megvédjük a hazát, ismernünk kell az előttünk járók útját, hiszen ezt az utat folytatjuk mi magunk is. Erősítsen bennünket ez a mai nap abban, hogy bátran és elkötelezetten teljesítsük mindazt, amivel honvéd eskünknek tartozunk, és szolgálunk a hazáért, mindhalálig” – fejezte be beszédét Kun Szabó István vezérőrnagy.

 Az emlékmünél koszorút helyezett el többek között dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke, Áder János köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, elnöki főhadsegéd, Magyarország kormányának nevében pedig Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A megemlékezést a Magyar Nemzeti Táncegyüttes müsora zárta.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.