2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Roham az adókártyákért

Hosz  |  2015. 07. 30., 15:40

 Akár több százezer családot is érinthet az a változás, hogy január elsejétől a családi adókedvezményt kizárólag olyan gyerek után lehet igénybe venni, akinek van adóazonosító jele. Sokan egyelőre nem értesültek erről, az igazán nagy roham ősszel várható az adóhatóságnál. Információink szerint azonban már most van olyan kirendeltség, ahol naponta csaknem százan próbálnak a megfelelő nyomtatvány kitöltésével adókártyát kérni a gyereküknek...

A hatályos szabályozás szerint 2016. január 1-jétől családi kedvezményt kizárólag az eltartott, illetve a kedvezményezett eltartott adóazonosító jelének feltüntetésével lehet igénybe venni. Ez a 2015-ös évről szóló bevalláshoz szükséges, amelynek benyújtási határideje 2016. február 25., illetve május 20., továbbá 2016-tól a havi számfejtéshez is csak úgy fogadja be a munkáltató a családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot, ha azon szerepel a gyerek adóazonosító jele. Mindez azt is jelenti, hogy még az év vége előtt célszerü kérni a gyermeknek, gyermekeknek az adókártyát, amennyiben még nincs nekik, vagy pedig a szám nem ismert.

Arról ugyanakkor még becslések sincsenek, hogy hány olyan gyerek lehet, akinek nincs adóazonosító jele. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál érdeklődésünkre elmondták, hogy a 2005 után születettek automatikusan kaptak adóazonosító jelet, előtte azonban csak akkor adott ilyet az adóhivatal, ha külön kérte a szülő. Ennek némileg ellentmond, hogy több olvasónk is jelezte: a tízévesnél fiatalabb gyermekének még nincs adóazonosítója. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy bár 2005 után elvben kiadták az adóazonosítót, adókártyát csak a 2008 után születettek kaptak automatikusan, ráadásul itt is lehetnek kivételek.

Nem felesleges születéskor kikérni

Mivel a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az élve születések száma évente 85-90 ezer körül van (2013-ban 88 689, 2014-ben már 91 510 volt), akár több százezer olyan gyerek is lehet az országban, akinek nincs még adókártyája, azaz jövőre már nem lehet érvényesíteni utána a kedvezményt.

A gyermek adókártyáját persze már rögtön a születése után lehetett kérni, csakhogy nyilván sokan feleslegesnek tartották az ilyet egy újszülött vagy később egy kisgyermek esetén. Pedig van olyan élethelyzet, amikor a kártyára szükség lehet. Nemcsak akkor, ha már diákként nyári munkát vállal a gyerek, hanem akkor is, ha mondjuk a kisgyerek örököl, vagy a szocpolt akarják utána igénybe venni a szülők. Ugyanakkor például a családi pótlék folyósításához nem kell megadni a gyerek adóazonosítóját, és a szülő szja-bevallásánál is csak akkor kellett feltüntetni, ha volt már ilyen, egyébként a születési dátum is elegendő volt. – A mostani változtatás a visszaélések elleni küzdelmet segíti, hiszen így a jövőben pontosabban nyomon követhető, hogy kik után akarják igénybe venni a családi adókedvezményt – magyarázták lapunknak a NAV-nál. Úgy fogalmaztak: ez eszköz arra, hogy ne lehessen visszaélni a kedvezménnyel, ami ha tömegesen előfordul, akár súlyos károkat és bevételkiesést is okozhat az államnak. Az adókártyát egyébként egy nyomtatvány kitöltésével lehet kérni, de csak személyesen. Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy ez mennyire terheli meg az adóhivatali apparátust, de ha tömeges lesz az igénylés, akár sorok is kialakulhatnak a kirendeltségeken.

Az augusztus kiváló az igénylésre

– Jó lenne, ha a többség nem hagyná az utolsó pillanatra az adóazonosító jel kiváltását, és nem a karácsonyi rohammal együtt intéznék el – mondta lapunknak Angyal József okleveles adószakértő. Hozzátette: most nyilván viszonylag rövid idő alatt lehet ilyen kérelmet beadni, de előfordulhat, hogy novemberben, decemberben órákat is kell majd sorban állni ehhez. – Az augusztus, amikor még nincs iskola, kiváló időszak ennek elintézésére – mondta lapunknak az adószakértő.

Még májusban jelentette be Lázár János, hogy eldöntötte a kormány az e-kártya bevezetését. Az új okmány a tervek szerint összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a tb-kártyát és az útlevelet. – Az e-kártya kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybevételével, és akár diákigazolványként is funkcionálhat, emellett alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az adóazonosító jel azonban az e-kártya megjelenésével nem szünik meg, azt továbbra is az adóhatóság képzi majd.

Számgenerálás

Az adószámot az ürlap kitöltése és a születési anyakönyvi kivonat bemutatása után „generálják”, „képzik” az adóhatóságnál. Ennek első számjegye a 8-as, az utána lévő öt szám pedig az 1867. január 1. óta eltelt napok számát mutatja. Ez alapján bárki születési dátuma azonosítható. Az összes többi számmal ezt a kört szükítik tovább – magyarázta Angyal József. Korábban a nyomtatványok kézi kitöltésénél többször előfordult, hogy félreolvastak egy-egy számjegyet, mondjuk a hármas helyett nyolcast írtak, így rosszul képeztek számot, és a születési dátum nem egyezett. Ez az esetek egy-két százalékában fordult elő, az érintetteknek viszont nem adtak ki új adóazonosítót. Elképzelhető, hogy náluk most pontosításra, azaz cserére lesz szükség.

Forrás: mno.hu 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018. 03. 21., 10:04
2018. február 16-án Székesfehérváron, február 20-án Kaposváron, február 23-án Veszprémben tartott tájékoztatót Czövek János elnök. A tájékoztatókon hangsúlyozta a Honvédszakszervezet azon törekvéseit, melyek a katonák jobb élet- és szolgálati körülményeit, valamint anyagi elismerését szolgálják…
2018-03-13 13:06:40
Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Katonaözvegyek Országos Találkozóját a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 8-án. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...
2018-03-13 11:07:08
„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.