2023. 12. 03.
Ferenc, Olívia
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kilencvennégy honvédtiszt-jelölt tett ünnepélyes esküt a Kossuth téren augusztus 20-án.

Hosz  |  2015. 08. 25., 16:12

Kilencvennégy honvédtiszt-jelölt tett ünnepélyes esküt a Kossuth téren augusztus 20-án.

A Kossuth téren a Himnusz hangjaira zászlófelvonással kezdődött meg a Szent István király napja alkalmából rendezett programsorozat augusztus 20-án. A téren Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyülés elnöke, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében tette le esküjét az a kilencvennégy tisztjelölt, akik most fejezték be tanulmányaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Hende Csaba ünnepi beszédében kiemelte: hazánk ezeréves történelme bizonyítja, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk. „Amely országnak jó hadserege van, az le tud ülni a nemzetközi tárgyalóasztalhoz” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a honvédség további erősítése érdekében a jövőben emelkedni fog annak költségvetése. A növekedő büdzsé lehetővé teszi többek között a haditechnikai fejlesztések beindítását. Szólt a július 1-jétől életbe lépett életpálya-modellről, amelynek első lépéseként 30 százalékkal, 2019-ig pedig összességében 50 százalékkal emelkednek a honvédelmi fizetések.

Hende Csaba a hazai és nemzetközi szerepvállalásokat is kiemelte: a szlovén és a balti légtér védelme, a balkáni és az afganisztáni missziós tevékenységek mellett itthon is kemény munkát végeznek a katonák. Nyilvánosan is köszönetet mondott azoknak, akik a hőség, majd az özönvízszerü esőzések ellenére precízen, határidőre elkészítik a déli határt védelmező határzárat. A miniszter a folyamatosan változó és romló nemzetközi biztonsági helyzetre hívta fel a frissen avatott tisztek figyelmét. „Nem tudjuk, mit hoz a jövő. Ti azonban már bizonyítottátok, hogy nektek való a katonaélet, felkészültetek a feladatra. Egy forrongó világban kezditek meg szolgálatotokat, és rajtatok is áll, hogyan győzi le az ország az előtte álló akadályokat. Váltsátok életre a szót: a hazáért mindhalálig!” – zárta beszédét Hende Csaba. A felavatott tisztek esküjüket – amelyet Izmay Olivér hadnagy mondott elő - a ludovikás hagyományok szerint, kirántott karddal erősítették meg.

Áder János köztársasági elnök köszöntőjében az együttmüködés fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az ember egyik legalapvetőbb tulajdonsága a biztonság iránti vágy. Ezt a biztonságot a jó állam garantálhatja, s több mint ezer évvel ezelőtt ennek alapjait fektette le István király. A magyarság azóta számtalanszor bebizonyította, hogy meg akarja és meg is tudja őrizni a királyi örökséget. Az elmúlt esztendők változásai azonban új kihívás elé állítanak mindenkit. „Tíz évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az Európai Unió olyan kihívásokkal kerül szembe, amelyekre már nem érvényesek a 20. századi megoldások. Világunk egyre kevésbé hasonlít egykori önmagára. De nem háríthatjuk másra a ránk eső felelősséget. Új, 21. századi biztonságunk megteremtése ránk vár, mindannyiunkra, hazánk valamennyi polgárára. Szakítsunk tehát a közönnyel, most mindenki hozzátehet valamit a bennünket körülvevő világ biztonságosabbá tételére.”

A felavatott tisztekhez fordulva az államfő a következőket mondta: „A biztonság megteremtésében komoly feladatok hárulnak önökre is. Katonai pályafutásuk során hazánk szolgálata és NATO-szövetségesi feladataink ellátása esküjükhöz méltó kihívásokat tartogat az önök számára. Államiságunk ünnepén bátorságot, emberséget, erőt, egészséget kívánok katonai hivatásukhoz. Ezen túlmenően pedig azt kívánom önöknek, amit hazánk valamennyi polgárának is jó szívvel kívánok: okosan együttmüködve, egymás iránti tisztelettel és bizalommal, jó szándékkal és felelősséggel, személyes önbizalommal, de közös elszántsággal olyan, hazánk minden polgárának biztonságot adó polgári demokráciát teremtsünk, amelynek fundamentumát egy régi, örök érvényü, mindössze négy szócskából álló mondat adja: a haza minden előtt.”

Az ünnepség hivatalos része után egy nem mindennapi eseményre is sor került: az egyik újonnan avatott tiszt, Kovács Márton hadnagy tiszttársai tizennégy tagú sorfala között a helyszínen kérte meg a nézőtéren helyet foglaló barátnője kezét, aki semmit nem tudott a meglepetésről, és boldogan mondott igent.

forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.