2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonák a határon

Hosz  |  2015. 09. 15., 12:37

A Szerbia és Magyarország közötti határszakaszra telepítendő kerítés építése immáron két hónapja kezdődött meg a szükséges terepmunkálatokkal, amely kezdetben fakivágást, aljnövényzet irtást, és egyéb erőgéppel végzett feladatokat jelentett, majd megkezdődött a kerítésépítés, amely egyes esetekben emberfeletti teljesítményt igényel a személyi állománytól.…

A végrehajtást a kezdetektől figyelemmel kísérte a Honvédszakszervezet. Tisztségviselőink többször, több helyen személyesen is informálódtak a munkálatokat végző katonai állomány helyzetével kapcsolatban. Az elmúlt hét történéseit megelőzően az építkezés kapcsán kisebb hiányosságok, zavarok voltak csak említhetőek. Egyes helyeken munkavédelmi kesztyüből kellett volna több, máshol a beszállítók késtek a kerítésnek való eszközök szállításával, de összességében tervezetten, megfelelő ütemben zajlottak a munkálatok. A múlt hét során egymást érték a váratlannál is váratlanabb történések. Volt egy miniszterváltásunk, jelentős létszámú katona mozgósítása történt meg a kerítésépítésre, illetve az azt követő védelmi feladatokra felkészítő gyakorlatra, stb.

Ásotthalom, Kelebia, Bácsalmás, Bácsbokod, Bátmonostor, Gara, Baja, Röszke és sorolhatnánk még sokáig. Ma minden katona számára gyakran emelgetett településnevekről beszélünk. Ezek a határkerítés építők munkaterületei és települési pontjai. Tisztségviselőink mind helyben, mind telefonon rendszeresen tájékozódtak, és tájékozódnak a feladat kapcsán kialakult helyzetről. A létszámot, az építés alatt álló 175 km-es határszakasz hosszát, és a várható időtávot is figyelembe véve, mindenki számára világos, hogy a honvédség számára ez az elmúlt 25 év legnagyobb feladata. Még hasonló mértékü kihívással sem kellett összhonvédségi szinten megküzdeni az utóbbi időben.Az elmúlt héten váratlanul felgyorsított munkálatok sajnos magukkal vonták többek között azt is, hogy a korábbi időszakhoz képest megemelkedett a szakszervezet felé érkező észrevételek száma. Tekintettel a kommunikációs korlátozásokra, csak általánosságban említenénk meg, hogy a Honvédszakszervezet jelzéseit a tárca politikai és katonai vezetése is fogadta, azokra rövid időn belül igyekezett reagálni is. Így a teljesség igénye nélkül az alábbi helyzeteket sikerült megoldani az egyes települési pontokon:Egy helyszínen higiénés helyiségek hiánya, egy helyszínen higiénés helyiségek alacsony száma a létszámhoz képest, egy-egy esetben tisztálkodási lehetőség hiánya és hatósági megszüntetése, két alkalommal élelmezéssel kapcsolatosan több napig fennálló panaszok, több esetben munkavédelmi és munkaeszközök alacsony száma.

Az állomány folyamatos mozgatása, cseréje, és a feladatok változása (gyakorlat, kiképzés, építés) miatt egyes ügyek újra termelődnek, vagy újabb helyen jelennek meg. Ahol az elhelyezés és ellátás színvonala elérte a már megfelelőnek tekinthető szintet, ott előtérbe került a juttatások, illetmények, a munkaidő elszámolások, és normák szintjére vonatozó észrevétel, kérdés halmaz. 

A Minisztérium képviselőivel történt egyeztetéseinknek megfelelően a beérkezett ügyeket azonnal továbbítjuk, a megoldásra rövid határidővel intézkedés történik.

A holnapi nap folyamán a VGH képviselőivel szakértői egyeztetésre kerül sor, ahol napirend előtt a juttatásokra vonatkozó kérdéseinket feltesszük, a megkapott információkat tisztségviselőinken keresztül továbbítjuk a tagság számára.

A Honvédszakszervezet továbbra is igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a megalapozott felvetések mihamarabb megoldásra kerüljenek.Továbbra is várunk minden építőszándékú, az állomány helyzetét pozitívan befolyásoló javaslatot, észrevételt!

Végül, de nem utolsósorban köszönjük a határszakaszon szolgálatot teljesítő katonáknak, hogy akár mostoha körülmények között, megfeszített erővel, és esetenként problémákkal küszködve is katonához és esküjükhöz méltóan, a rájuk rótt feladatot minden körülmények között végrehajtják! Büszkék vagyunk rátok!

Szöveg: Bazsik IstvánFotó: Archiv

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.