2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonák a határon

Hosz  |  2015. 09. 15., 12:37

A Szerbia és Magyarország közötti határszakaszra telepítendő kerítés építése immáron két hónapja kezdődött meg a szükséges terepmunkálatokkal, amely kezdetben fakivágást, aljnövényzet irtást, és egyéb erőgéppel végzett feladatokat jelentett, majd megkezdődött a kerítésépítés, amely egyes esetekben emberfeletti teljesítményt igényel a személyi állománytól.…

A végrehajtást a kezdetektől figyelemmel kísérte a Honvédszakszervezet. Tisztségviselőink többször, több helyen személyesen is informálódtak a munkálatokat végző katonai állomány helyzetével kapcsolatban. Az elmúlt hét történéseit megelőzően az építkezés kapcsán kisebb hiányosságok, zavarok voltak csak említhetőek. Egyes helyeken munkavédelmi kesztyüből kellett volna több, máshol a beszállítók késtek a kerítésnek való eszközök szállításával, de összességében tervezetten, megfelelő ütemben zajlottak a munkálatok. A múlt hét során egymást érték a váratlannál is váratlanabb történések. Volt egy miniszterváltásunk, jelentős létszámú katona mozgósítása történt meg a kerítésépítésre, illetve az azt követő védelmi feladatokra felkészítő gyakorlatra, stb.

Ásotthalom, Kelebia, Bácsalmás, Bácsbokod, Bátmonostor, Gara, Baja, Röszke és sorolhatnánk még sokáig. Ma minden katona számára gyakran emelgetett településnevekről beszélünk. Ezek a határkerítés építők munkaterületei és települési pontjai. Tisztségviselőink mind helyben, mind telefonon rendszeresen tájékozódtak, és tájékozódnak a feladat kapcsán kialakult helyzetről. A létszámot, az építés alatt álló 175 km-es határszakasz hosszát, és a várható időtávot is figyelembe véve, mindenki számára világos, hogy a honvédség számára ez az elmúlt 25 év legnagyobb feladata. Még hasonló mértékü kihívással sem kellett összhonvédségi szinten megküzdeni az utóbbi időben.Az elmúlt héten váratlanul felgyorsított munkálatok sajnos magukkal vonták többek között azt is, hogy a korábbi időszakhoz képest megemelkedett a szakszervezet felé érkező észrevételek száma. Tekintettel a kommunikációs korlátozásokra, csak általánosságban említenénk meg, hogy a Honvédszakszervezet jelzéseit a tárca politikai és katonai vezetése is fogadta, azokra rövid időn belül igyekezett reagálni is. Így a teljesség igénye nélkül az alábbi helyzeteket sikerült megoldani az egyes települési pontokon:Egy helyszínen higiénés helyiségek hiánya, egy helyszínen higiénés helyiségek alacsony száma a létszámhoz képest, egy-egy esetben tisztálkodási lehetőség hiánya és hatósági megszüntetése, két alkalommal élelmezéssel kapcsolatosan több napig fennálló panaszok, több esetben munkavédelmi és munkaeszközök alacsony száma.

Az állomány folyamatos mozgatása, cseréje, és a feladatok változása (gyakorlat, kiképzés, építés) miatt egyes ügyek újra termelődnek, vagy újabb helyen jelennek meg. Ahol az elhelyezés és ellátás színvonala elérte a már megfelelőnek tekinthető szintet, ott előtérbe került a juttatások, illetmények, a munkaidő elszámolások, és normák szintjére vonatozó észrevétel, kérdés halmaz. 

A Minisztérium képviselőivel történt egyeztetéseinknek megfelelően a beérkezett ügyeket azonnal továbbítjuk, a megoldásra rövid határidővel intézkedés történik.

A holnapi nap folyamán a VGH képviselőivel szakértői egyeztetésre kerül sor, ahol napirend előtt a juttatásokra vonatkozó kérdéseinket feltesszük, a megkapott információkat tisztségviselőinken keresztül továbbítjuk a tagság számára.

A Honvédszakszervezet továbbra is igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a megalapozott felvetések mihamarabb megoldásra kerüljenek.Továbbra is várunk minden építőszándékú, az állomány helyzetét pozitívan befolyásoló javaslatot, észrevételt!

Végül, de nem utolsósorban köszönjük a határszakaszon szolgálatot teljesítő katonáknak, hogy akár mostoha körülmények között, megfeszített erővel, és esetenként problémákkal küszködve is katonához és esküjükhöz méltóan, a rájuk rótt feladatot minden körülmények között végrehajtják! Büszkék vagyunk rátok!

Szöveg: Bazsik IstvánFotó: Archiv

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 22-én, szerdán, fedélzetén 11 utassal a Csendes-óceánba zuhant az Amerikai Haditengerészet egyik C-2 Greyhound típusú hajófedélzeti szállító repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A lengyel hadsereg felderítésre és a kijelölt célok megsemmisítésére is alkalmas ezer Warmate drónt szerez be a WB Electronics lengyel magáncégtől - az erről szóló megállapodást Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter jelenlétében írták alá Varsóban.