2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az élet peremén

Hosz  |  2015. 09. 18., 11:09

A lengyel menekültek előtti magyar határnyitás hetvenhatodik évfordulójának alkalmából mutatták be Az élet peremén című dokumentumfilmet a Budai Várban, a Magyarság Házában szeptember 17-én este. A Honvédszakszervezet képviseletében Lippai Csaba budapesti érdekvédelmi ügyvivő vett részt a filmbemutatón…

Amikor 1939 szeptemberében Németország és Szovjetunió lerohanta Lengyelországot, Magyarország megnyitotta határát, amelynek köszönhetően több tízezer lengyel Nyugatra tudott menekülni.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter képviseletében Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára ünnepi beszédében rámutatott: „Ritka, hogy két nép szinte évezredes távlatban tudja őrizni egy különleges barátság és testvériség tudatát, miközben nyelvük épp úgy eltérő, mint történelmi sorsuk alakulása.” Az 1939-től közel öt éven át a magyar nemzet reményt adott a lengyel népnek. „A mai napon főhajtással emlékezünk idősebb Antall Józsefre, aki megszervezte a lengyel menekültek befogadását, aki szívvel és lélekkel állt a lelkükben meggyötört, testükben megfáradt, szabadságra vágyó lengyel nép mellé. És emlékezünk Henryk S³awikra, aki embermentő szolgálatával harmincezer honfitársát mentette ki a pokolból, és egészen haláláig segítette őket hazánkban” – hangsúlyozta az államtitkár, utalva ezzel a magyar-lengyel barátságra.

Roman Kowalski köszöntőjében elmondta, hogy a két ország közötti barátság különösen a nehéz időkben virágzott. A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete kiemelte, hogy ez a film nemcsak két ember barátságát mutatja be, hanem két nemzetét is, amelyre büszkék lehetünk, és kötelességünk tovább erősíteni azt. A film alkotója, Grzegorz £ubczyk, a Lengyel Köztársaság korábbi lengyel nagykövete köszönetet mondott mindazoknak, akik a mü létrejöttében és bemutatásában segédkeztek, így háláját fejezte ki a többi között a Honvédelmi Minisztériumnak és az Antall családnak is.

A beszédek után levetítették a magyar nyelvü dokumentumfilmet, amelyből megismerhetjük, hogyan müködött együtt 1939-től Henryk S³awik, a Lengyel Polgári Bizottság vezetője a magyar menekültügyi kormánybiztossal, id. Antall Józseffel. S³awik soha nem árulta el hü barátját, még akkor sem, amikor 1944-ben, Magyarország német megszállásakor a Gestapo majdnem halálra kínozta. Henryk S³awik 1944. augusztus 23-án, a mauthauseni koncentrációs táborban mártírhalált halt. Idősebb Antall József 1974-ben Budapesten hunyt el. 1990-ben Henryk S³awikot és id. Antall Józsefet a Világ Igaza elismerésben részesítette az izraeli Yad Vashem Intézet, mert ötezer lengyel zsidó életét is megmentették.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.