2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az élet peremén

Hosz  |  2015. 09. 18., 11:09

A lengyel menekültek előtti magyar határnyitás hetvenhatodik évfordulójának alkalmából mutatták be Az élet peremén című dokumentumfilmet a Budai Várban, a Magyarság Házában szeptember 17-én este. A Honvédszakszervezet képviseletében Lippai Csaba budapesti érdekvédelmi ügyvivő vett részt a filmbemutatón…

Amikor 1939 szeptemberében Németország és Szovjetunió lerohanta Lengyelországot, Magyarország megnyitotta határát, amelynek köszönhetően több tízezer lengyel Nyugatra tudott menekülni.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter képviseletében Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára ünnepi beszédében rámutatott: „Ritka, hogy két nép szinte évezredes távlatban tudja őrizni egy különleges barátság és testvériség tudatát, miközben nyelvük épp úgy eltérő, mint történelmi sorsuk alakulása.” Az 1939-től közel öt éven át a magyar nemzet reményt adott a lengyel népnek. „A mai napon főhajtással emlékezünk idősebb Antall Józsefre, aki megszervezte a lengyel menekültek befogadását, aki szívvel és lélekkel állt a lelkükben meggyötört, testükben megfáradt, szabadságra vágyó lengyel nép mellé. És emlékezünk Henryk S³awikra, aki embermentő szolgálatával harmincezer honfitársát mentette ki a pokolból, és egészen haláláig segítette őket hazánkban” – hangsúlyozta az államtitkár, utalva ezzel a magyar-lengyel barátságra.

Roman Kowalski köszöntőjében elmondta, hogy a két ország közötti barátság különösen a nehéz időkben virágzott. A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete kiemelte, hogy ez a film nemcsak két ember barátságát mutatja be, hanem két nemzetét is, amelyre büszkék lehetünk, és kötelességünk tovább erősíteni azt. A film alkotója, Grzegorz £ubczyk, a Lengyel Köztársaság korábbi lengyel nagykövete köszönetet mondott mindazoknak, akik a mü létrejöttében és bemutatásában segédkeztek, így háláját fejezte ki a többi között a Honvédelmi Minisztériumnak és az Antall családnak is.

A beszédek után levetítették a magyar nyelvü dokumentumfilmet, amelyből megismerhetjük, hogyan müködött együtt 1939-től Henryk S³awik, a Lengyel Polgári Bizottság vezetője a magyar menekültügyi kormánybiztossal, id. Antall Józseffel. S³awik soha nem árulta el hü barátját, még akkor sem, amikor 1944-ben, Magyarország német megszállásakor a Gestapo majdnem halálra kínozta. Henryk S³awik 1944. augusztus 23-án, a mauthauseni koncentrációs táborban mártírhalált halt. Idősebb Antall József 1974-ben Budapesten hunyt el. 1990-ben Henryk S³awikot és id. Antall Józsefet a Világ Igaza elismerésben részesítette az izraeli Yad Vashem Intézet, mert ötezer lengyel zsidó életét is megmentették.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.