2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az élet peremén

Hosz  |  2015. 09. 18., 11:09

A lengyel menekültek előtti magyar határnyitás hetvenhatodik évfordulójának alkalmából mutatták be Az élet peremén című dokumentumfilmet a Budai Várban, a Magyarság Házában szeptember 17-én este. A Honvédszakszervezet képviseletében Lippai Csaba budapesti érdekvédelmi ügyvivő vett részt a filmbemutatón…

Amikor 1939 szeptemberében Németország és Szovjetunió lerohanta Lengyelországot, Magyarország megnyitotta határát, amelynek köszönhetően több tízezer lengyel Nyugatra tudott menekülni.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter képviseletében Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára ünnepi beszédében rámutatott: „Ritka, hogy két nép szinte évezredes távlatban tudja őrizni egy különleges barátság és testvériség tudatát, miközben nyelvük épp úgy eltérő, mint történelmi sorsuk alakulása.” Az 1939-től közel öt éven át a magyar nemzet reményt adott a lengyel népnek. „A mai napon főhajtással emlékezünk idősebb Antall Józsefre, aki megszervezte a lengyel menekültek befogadását, aki szívvel és lélekkel állt a lelkükben meggyötört, testükben megfáradt, szabadságra vágyó lengyel nép mellé. És emlékezünk Henryk S³awikra, aki embermentő szolgálatával harmincezer honfitársát mentette ki a pokolból, és egészen haláláig segítette őket hazánkban” – hangsúlyozta az államtitkár, utalva ezzel a magyar-lengyel barátságra.

Roman Kowalski köszöntőjében elmondta, hogy a két ország közötti barátság különösen a nehéz időkben virágzott. A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete kiemelte, hogy ez a film nemcsak két ember barátságát mutatja be, hanem két nemzetét is, amelyre büszkék lehetünk, és kötelességünk tovább erősíteni azt. A film alkotója, Grzegorz £ubczyk, a Lengyel Köztársaság korábbi lengyel nagykövete köszönetet mondott mindazoknak, akik a mü létrejöttében és bemutatásában segédkeztek, így háláját fejezte ki a többi között a Honvédelmi Minisztériumnak és az Antall családnak is.

A beszédek után levetítették a magyar nyelvü dokumentumfilmet, amelyből megismerhetjük, hogyan müködött együtt 1939-től Henryk S³awik, a Lengyel Polgári Bizottság vezetője a magyar menekültügyi kormánybiztossal, id. Antall Józseffel. S³awik soha nem árulta el hü barátját, még akkor sem, amikor 1944-ben, Magyarország német megszállásakor a Gestapo majdnem halálra kínozta. Henryk S³awik 1944. augusztus 23-án, a mauthauseni koncentrációs táborban mártírhalált halt. Idősebb Antall József 1974-ben Budapesten hunyt el. 1990-ben Henryk S³awikot és id. Antall Józsefet a Világ Igaza elismerésben részesítette az izraeli Yad Vashem Intézet, mert ötezer lengyel zsidó életét is megmentették.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.