2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A ruházati ellátás évszázados történetére emlékeztek

Hosz  |  2015. 10. 12., 08:33

Idén is elhelyezték az emlékezés koszorúit az egykori MH Ruházati Ellátó Központ objektumában, a Daróczi utcában október 5-én. Az ünnepségen felidézték a katonai ruházati ellátás évszázados történetét, és megemlékeztek a dolgozók áldozatos munkájáról. A Honvédszakszervezettől Szendrei Zoltán alelnök és Sörös István a Nyugállományú Tagozat elnöke vett részt a megemlékezésen…

Az egybegyülteket Vilner Péter nyugállományú ezredes, az MH REK volt parancsnokhelyettese köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a rendezvény katonaünnep, amely során kifejezik tiszteletüket az eltávozott elődök emléke előtt és ápolják a hagyományokat, de ez a nap elsősorban találkozó, közös öröm a régi intézetek egykori dolgozóinak. Az egykori parancsnokhelyettes emellett köszönetet mondott Újvári Mihály ezredesnek, aki évről évre meghatározó szerepet tölt be a rendezvény megszervezésében.

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy ünnepi beszédében felidézte ruházati ellátás évszázados történetét. Felidézte, hogy a tömeghadseregek kora hívta életre azt a ruházatot, amely lehetővé tette, hogy a küzdő felek távolról is jól felismerjék a bajtársat és az ellenséget, ekkor terjedtek el a cifra, színes egyenruhák, amelyek a tizenkilencedik század végéig jelen voltak a harcmezőn. Beszélt a Magyar Királyi Honvéd Központi Ruhatár munkájáról is, amely korának egyik legkorszerübb speciálisan katonai ruházatot és felszerelést tároló ellátó intézményét hozták létre.

Hazuga Károly azt is kiemelte, 2001-ben csaknem egy évszázad ért véget a katonai ruházati ellátásban. Az intézet munkájának emlékét ezrek őrzik. Azok, akik életük nagy részét a Daróczi utcai objektum falai között töltötték, hiszen voltak, akik hadnagyként kerültek ide, és alezredesként mentek nyugdíjba, vagy akik menyasszonyként vállaltak munkát, és nagymamaként hagyták el az intézetet.

Az ünnepi beszéd után elhelyezték az emlékezés koszorúit az egykori MH Ruházati Ellátó Központ emlékét őrző emléktáblán, ahova az egykori ruházati dolgozók is elhelyezték virágaikat.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.