2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A legbátrabbak parancsa: mindig, mindent adj oda hazádnak

Hosz  |  2015. 10. 22., 07:53

Nagy dolgok születtek 1956. október 23-án, mert az emberek bátrak voltak, és a legbátrabbak parancsa nem más, mint mindig, mindent adj oda hazádnak – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 21-én, szerdán, a Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, Budapesten, az 1956-os Műegyetemi emlékmű előtt. A megemlékezésen Szendrei Zoltán alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet…

A Nemzeti Örökség Intézete és a Szabadságharcosokért Közalapítvány szervezésében tartott rendezvényen a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az emberek ezt tartották szem előtt, amikor még az életüket is feláldozva kiálltak a magyar szabadság ügye mellett. „Müködött az emberekben az életösztön, müködött a szabadságszeretet és müködött a bátorság” – tette hozzá.

Az ’56-os forradalom nem csak a magyarság történetének kiemelkedő pontja volt, hanem a résztvevők példát mutattak az egész világnak, megmutatták, hogy ismét képes „Dávid Góliáttal szemben küzdeni”; egy bátor nemzet kiállása, hősies ellenállása történt akkor. Simicskó István hangsúlyozta, hogy minden kornak megvannak a veszélyei, ahogy ma is, igaz most nem tankokkal törnek ránk, de az biztos, nemzeti értékeinket, kultúránkat, szüleink, nagyszüleink örökségét bizonyos értelemben „leplezett veszély” fenyegeti. A miniszter szerint most is érezhetnénk egyfajta magányosságot, mint ’56-ban, amikor Magyarországot magára hagyták, ezért mindig örömteli, ha látjuk például a visegrádi országoktól, hogy ebben a „mai bajban, mai veszélyben” van támogatás és segítség.

Boross Péter egykori miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy nem csak emlékezni kell a szabadságharcra, hanem emlékeztetni is kell az akkori eseményekre, például a fiatalokat. Hozzátette: ’56-ban benne van ugyanis a nemzet szellemi és morális ereje, s az a sokat türő, de a végső megalkuvásig el nem jutó magyar természet, amely október 23-án kirobbant. Szerinte hangsúlyt kell fektetni a „dolgok valódi láttatására”, a múlt őszinte és elfogultság nélküli ismertetésére. „Nem lehet hagyni, hogy szó nélkül maradjon az igazság a sokféle ferdítés világában” – hangsúlyozta.

Az esemény zárásaként a résztvevők néma főhajtással tisztelegtek az emlékmü előtt, ahol előzőleg elhelyezték az ünnepi koszorúkat és a virágokat.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.