2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A legbátrabbak parancsa: mindig, mindent adj oda hazádnak

Hosz  |  2015. 10. 22., 07:53

Nagy dolgok születtek 1956. október 23-án, mert az emberek bátrak voltak, és a legbátrabbak parancsa nem más, mint mindig, mindent adj oda hazádnak – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 21-én, szerdán, a Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, Budapesten, az 1956-os Műegyetemi emlékmű előtt. A megemlékezésen Szendrei Zoltán alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet…

A Nemzeti Örökség Intézete és a Szabadságharcosokért Közalapítvány szervezésében tartott rendezvényen a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az emberek ezt tartották szem előtt, amikor még az életüket is feláldozva kiálltak a magyar szabadság ügye mellett. „Müködött az emberekben az életösztön, müködött a szabadságszeretet és müködött a bátorság” – tette hozzá.

Az ’56-os forradalom nem csak a magyarság történetének kiemelkedő pontja volt, hanem a résztvevők példát mutattak az egész világnak, megmutatták, hogy ismét képes „Dávid Góliáttal szemben küzdeni”; egy bátor nemzet kiállása, hősies ellenállása történt akkor. Simicskó István hangsúlyozta, hogy minden kornak megvannak a veszélyei, ahogy ma is, igaz most nem tankokkal törnek ránk, de az biztos, nemzeti értékeinket, kultúránkat, szüleink, nagyszüleink örökségét bizonyos értelemben „leplezett veszély” fenyegeti. A miniszter szerint most is érezhetnénk egyfajta magányosságot, mint ’56-ban, amikor Magyarországot magára hagyták, ezért mindig örömteli, ha látjuk például a visegrádi országoktól, hogy ebben a „mai bajban, mai veszélyben” van támogatás és segítség.

Boross Péter egykori miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy nem csak emlékezni kell a szabadságharcra, hanem emlékeztetni is kell az akkori eseményekre, például a fiatalokat. Hozzátette: ’56-ban benne van ugyanis a nemzet szellemi és morális ereje, s az a sokat türő, de a végső megalkuvásig el nem jutó magyar természet, amely október 23-án kirobbant. Szerinte hangsúlyt kell fektetni a „dolgok valódi láttatására”, a múlt őszinte és elfogultság nélküli ismertetésére. „Nem lehet hagyni, hogy szó nélkül maradjon az igazság a sokféle ferdítés világában” – hangsúlyozta.

Az esemény zárásaként a résztvevők néma főhajtással tisztelegtek az emlékmü előtt, ahol előzőleg elhelyezték az ünnepi koszorúkat és a virágokat.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.