2024. 05. 18. szombat
Alexandra, Erik
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A legbátrabbak parancsa: mindig, mindent adj oda hazádnak

Hosz  |  2015. 10. 22., 07:53

Nagy dolgok születtek 1956. október 23-án, mert az emberek bátrak voltak, és a legbátrabbak parancsa nem más, mint mindig, mindent adj oda hazádnak – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 21-én, szerdán, a Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, Budapesten, az 1956-os Műegyetemi emlékmű előtt. A megemlékezésen Szendrei Zoltán alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet…

A Nemzeti Örökség Intézete és a Szabadságharcosokért Közalapítvány szervezésében tartott rendezvényen a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az emberek ezt tartották szem előtt, amikor még az életüket is feláldozva kiálltak a magyar szabadság ügye mellett. „Müködött az emberekben az életösztön, müködött a szabadságszeretet és müködött a bátorság” – tette hozzá.

Az ’56-os forradalom nem csak a magyarság történetének kiemelkedő pontja volt, hanem a résztvevők példát mutattak az egész világnak, megmutatták, hogy ismét képes „Dávid Góliáttal szemben küzdeni”; egy bátor nemzet kiállása, hősies ellenállása történt akkor. Simicskó István hangsúlyozta, hogy minden kornak megvannak a veszélyei, ahogy ma is, igaz most nem tankokkal törnek ránk, de az biztos, nemzeti értékeinket, kultúránkat, szüleink, nagyszüleink örökségét bizonyos értelemben „leplezett veszély” fenyegeti. A miniszter szerint most is érezhetnénk egyfajta magányosságot, mint ’56-ban, amikor Magyarországot magára hagyták, ezért mindig örömteli, ha látjuk például a visegrádi országoktól, hogy ebben a „mai bajban, mai veszélyben” van támogatás és segítség.

Boross Péter egykori miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy nem csak emlékezni kell a szabadságharcra, hanem emlékeztetni is kell az akkori eseményekre, például a fiatalokat. Hozzátette: ’56-ban benne van ugyanis a nemzet szellemi és morális ereje, s az a sokat türő, de a végső megalkuvásig el nem jutó magyar természet, amely október 23-án kirobbant. Szerinte hangsúlyt kell fektetni a „dolgok valódi láttatására”, a múlt őszinte és elfogultság nélküli ismertetésére. „Nem lehet hagyni, hogy szó nélkül maradjon az igazság a sokféle ferdítés világában” – hangsúlyozta.

Az esemény zárásaként a résztvevők néma főhajtással tisztelegtek az emlékmü előtt, ahol előzőleg elhelyezték az ünnepi koszorúkat és a virágokat.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.