2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szent Márton, a felderítők védőszentje

Hosz  |  2015. 11. 12., 10:22

Úgy tartja a mondás, hogy katonai felderítésre azóta van szükség a világon, mióta az emberek uralják a bolygót. Az egyes embercsoportok ugyanis már a kezdetek óta gyakran kerültek fegyveres konfliktusba egymással és minden összetűzés kimenetelét meghatározza a felderítés minősége. A Magyar Honvédségnél november 11-e a felderítők napja…

A történelem során mindig is nagy megbecsülés övezte a felderítő katonákat, akik – más fegyvernemek harcosaihoz hasonlóan – védőszentet is választottak maguk számára. Döntésük - az életét és tetteit övező legendák nyomán - Szent Márton személyére esett, aki a Római Birodalom területén, Savariában - vagyis a mai Szombathelyen - született Krisztus után 316-ban vagy 317-ben. A hagyomány szerint szülőháza felett áll a mai Szent Márton-templom. Apja jómódú, pogány katonatiszt volt, aki szolgálataiért cserébe, jutalomból Itáliában kapott egy kisebb birtokot, így a család ott telepedett le. Márton gyermekként Ticinumban - a mai Paviaban - nevelkedett. Apja akaratára 15 évesen belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt azonban négy évig egy gyakorló csapatnál szolgált, így csak 19 évesen lett valódi katona.

Márton személyében és cselekedeteiben egyaránt megnyilvánultak az olyan általános emberi és katonai erények, mint a vitézség, a bátorság, a becsületesség, az odaadás, a harcok során megsebesültek gyámolítása, az önfeláldozás és az igazságra való törekvés. Elismerést váltott ki az egyszerüsége, életének tisztasága, önfeledt felebaráti szeretete.

334-ben Amiens-ben történt, hogy télvíz idején tiszti köpenyének felét odaadta egy ruhátlan koldusnak. E - sokszor és sokféleképpen ábrázolt - jelenetet a legenda a következőképpen meséli el. „Márton, római katonatisztként, lovon közeledett Amiens kapujához. A lova egyszer csak visszahőkölt az úton, mert megmozdult a hó, és egy koldus tápászkodott föl, akinek a vállán csak szakadozott rongyok lógtak. Éhezve és vacogva nyújtotta a kezét a tiszt felé, és alamizsnát kért. Márton azonban katonatársaival épp az imént játszotta el minden pénzét, s így kiáltott: »Akár hiszed, akár nem, egy árva rézpénz nincs a zsebemben, de azért várj csak, valahogy segítek rajtad!« Azzal fogta széles köpenyét, lekanyarította a válláról, majd a kardjával széltében kettéhasította, és a felét odaadta a koldusnak: »Fogjad, barátom - mondta neki, és ráterítette a meleg anyagot -, és a lovamnak köszönd meg, mert a köpenynek ez a része őt takarta!«”

Szent Márton ábrázolás Pannonhalmáról (fotó: nyugat.hu)

341-ben, amikor barbárok támadtak Galliára, az uralkodó személyesen biztatta katonáit, a harcra és megajándékozta őket. Márton ezt az ajándékot nem akarta elfogadni, sőt kijelentette, hogy bár eddig a császárt szolgálta, mostantól Istent akarja szolgálni: „Krisztus katonája vagyok, nem szabad harcolnom” - mondta. Emiatt az uralkodó gyávasággal vádolta meg, amelyre válaszul Márton másnap fegyverek nélkül akart a csatába indulni. Ám az ütközet elmaradt, mivel a barbárok vezére békét kért a császártól. Az eset nagyon meglepte az embereket, akik a történteket csodának vélték. Márton ezután, még 341-ben kilépett a hadseregből, s hamarosan megkeresztelkedett.

Márton tisztelete halála után gyorsan terjedt; már életében legendák keringtek tetteiről és a jóságáról. Sírja felett 476-ban egy bazilikát építettek, amelyet - bár az elmúlt évszázadokban többször is leromboltak vagy leégett, így újjá kellett építeni - a mai napig nagyon sokan látogatnak. Holttestét ereklyeként tisztelik

A 2016-os évet a magyar kormány - születésének 1700. évfordulója alkalmából - Szent Márton-emlékévnek nyilvánította. A Magyar Honvédségben Szent Márton napját, november 11-ét immár két évtizede a felderítők napjaként ünnepelik.

Szent Márton püspök egy pannonhalmi üvegablak ábrázoláson (fotó: mek.oszk.hu)

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.