2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztújító Küldöttgyűlést tartott a Honvédszakszervezet

Hosz  |  2015. 11. 26., 16:46

 2015. november 24-én pár perccel 10 óra után megkezdődött a Hosz tisztújító küldöttgyűlése. A tisztújító Küldöttgyűlésen részt vett és hozzászólt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Kun Szabó István államtitkár, Szabó József ezredes az MH Szociálpolitikai Közalapítvány elnöke, Doszpolyné dr. Mészáros Melinda a LIGA szakszervezetek főtitkára, Kelemen József nyá. altábornagy a BEOSZ elnöke, Varga István a HODOSZ elnöke, valamint Piros Ottó ezredes az MH Kiképzési, Rekreációs és Konferencia Központ parancsnoka. A tisztségviselők megválasztása, a napirend, majd az elnökség, az Ellenőrző, Etikai Bizottság beszámolója után a küldöttgyűlési küldöttek megválasztották az elnökséget, a Felügyelő Bizottságot, az Etikai Bizottságot valamint az Esélyegyenlőségi Munkabizottságot. Elfogadták a szakszervezet következő 4 éves programját, a 2016. évi költségvetését, az Alapszabály módosítását, a Hosz 2016. évi fontosabb feladatairól, a munkatervéről és rendezvénytervéről szóló határozatokat...

2015. november 24-én a Honvédszakszervezet a májusban elfogadott új Alapszabálynak megfelelően megtartotta első tisztújító küldöttgyülését Balatonakarattyán. Czövek János elnök megnyitó beszédében megköszönte a tisztségviselők négy éves munkáját, elmondta, hogy értékelni kell az eltelt időszakot, majd meg kell határozni a következő ciklus feladatait, emellett a tisztségviselőket is meg kell választani. A közös munka és az együttmüködés lehet a jövő záloga.

A meghívott vendégek hozzászólásaival folytatódott a rendezvény. Elsőként dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, aki méltatta a Honvédszakszervezet munkáját, a Tárca és a szakszervezet közötti együttmüködést.  Kun Szabó István vezérőrnagy, társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszédében kifejtette, hogy a szakszervezetekkel történő együttmüködés alapja a katona és a katonák szolgálat és életkörülményeinek javítása.

Ezt követően Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda a LIGA szakszervezetek főtitkára a LIGA és Hosz együttmüködéséről, illetve az elmúlt időszakban végzett közös munkáról szólt. Szabó József ezredes az MH Szociálpolitikai Közalapítvány elnöke a Közalapítvány müködésében beállt pozitív változásokat emelte ki. Kelemen József nyá. altábornagy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, valamint Varga István a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke is beszédében az érdekképviseletek szoros együttmüködését és az ennek köszönhető eredményeket emelte ki.

A Küldöttgyülésen elfogadásra került az új ügyrend, és megválasztásra kerültek a küldöttgyülés tisztségviselői. A Mandátum Vizsgáló Bizottság tájékoztatása alapján az előzetes aggodalmakkal szemben a küldöttek túlnyomó többsége megérkezett, és részt vett a munkában, így a 88 %-ot is meghaladta a kiosztott szavazatok aránya. Ezt követően Lippai Csaba levezető elnök vette át a küldöttgyülés levezetését.

Első napirendi pont az Elnökség beszámolója volt, amelyet a Küldöttgyülés rövid tárgyalás után egyhangúlag fogadott el.

Mivel az Alapszabályunk szerint az Ellenőrző Bizottság megszünt, és a tisztújítást követően már Felügyelő Bizottság müködik szakszervezetünknél a küldöttgyülés az utolsó Ellenőrző Bizottsági beszámolót hallgathatta meg. Az EB beszámolójának elfogadása előtt több kérdés és vélemény is elhangzott az elmúlt négy év Ellenőrző Bizottsági munkája, illetve az ellenőrzési jelentésekben szereplő megállapítások kapcsán. A vita lezárását követően a Küldöttgyülés több mint 95%-os többséggel elfogadta az Ellenőrző Bizottság beszámolóját.

Az Etikai Bizottságnak, a megalakulását követő relatíve rövid időszak alatt nem volt munkája, így a bizottság vezetőjének rövid szóbeli beszámolója az elmúlt időszak etikai szempontból érdekes történéseiről szólt.

A küldöttgyülés munkája a tisztújítással folytatódott. A Jelölő Bizottság munkáját Dr. Daruka Norbert foglalta össze, amely a számok nyelvére lefordítva 24 tisztségviselői helyre jött több mint kétszáz jelölést jelent. Ennek megfelelően a tisztségviselő választás hosszas procedúra volt, amely végén a Honvédszakszervezet összes tisztségviselője megmérettetett.

A 2015. november 24-i tisztújítás során újra elnökké választották Czövek Jánost, és az alelnökök Bazsik István és Szendrei Zoltán lettek.

Az Elnökségbe ismételten megválasztásra kerültek a közigazgatási képviselőként Gáspár Tamásné, légierő képviselőként Bácskai István, és a Nyugállományú Tagozat képviselőjeként Sörös István. Új elnökségi tagként kerültek megválasztásra a szárazföldi képviselőként Nagyfejeő Gábor, és logisztikai képviselőként Garda Zoltán. Képviselet vezető helyettesek Horváth Béla, Tóvári Róbert, Lippai Csaba, Blaskovics Sándor és Szijártó Zsolt.

Az új szervezeti elemként megválasztandó Felügyelő Bizottságot a korábbi Ellenőrző Bizottsági elnök Katócs Zsolt vezeti, és a tagok között is több korábbi „EB-s” van hiszen Bali János, és Balogh Tibor, is tagja lett a testületnek. Az FB másik két tagja, Láris Ferenc és Horváth Józsefné pedig alapszervezet vezetőként lehetnek ismerősök mindenki számára.

Az Etikai Bizottság élén sem történt változás így azt Hajdók Marcell vezeti az elkövetkező négy évben is, munkáját Angyalné Kocsis Gabriella és Kozma Béla segíti.

Az elmúlt négy évben érdekvédelmi ügyvivői munkát végző Lippai Csaba, Németh Nándor és Jakubik András szintén megkapta a bizalmat ahhoz, hogy további négy évig legyen a Hosz tisztségviselője.

Az idén májusban hozott küldöttgyülési döntésnek megfelelően az Esélyegyenlőségi Munkabizottság mostantól teljes létszámmal müködik, mivel vezetőnek Szíjártó Zsolt, tagoknak pedig Hangel Rita, Justin János, Vecseri Szilvia és Jáger Lajos került megválasztásra.

A hosszúra nyúló tisztújítási procedúra mellett az éves aktuális küldöttgyülési feladatok is bőségesen vártak a küldöttekre, akik későestébe nyúlóan tárgyaltak. Elfogadásra került az Alapszabály Törvényszék által kért hiánypótlására elő terjesztett módosítás, a Honvédszakszervezet 2015- 2019 közötti programja, a 2016. évi költségvetés tervezete, a jövő évi elnökségi munkaterv, a szakszervezet rendezvényterve, illetve a 2016. évi főbb feladatok.  

A nap lezárásaként került sor a Szakszervezeti Munkáért díj odaítélésre, amelyet Szabó István a békéscsabai nyugállományú alapszervezet vezetője, illetve Jáger Lajos az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis alapszervezet vezetője kapott meg.

Czövek János elnök zárszavában elmondta, hogy minden küldött munkáját köszöni, az újonnan megválasztott és a régi-új tisztségviselőknek gratulál. Végezetül az elkövetkező időszak aktuális feladatairól adott rövid tájékoztatást.

Szöveg: Bazsik IstvánFotó: Klopfer Szandra és Bödő Viktória

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.