2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megtartotta IV. negyedéves ülését a HÉF

Hosz  |  2015. 12. 16., 12:08

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum munkatervének megfelelően 2015. december 9-én ülésezett. A munkaadói oldalt Kun Szabó István vezérőrnagy, helyettes államtitkár, a Honvéd Vezérkar főnökét Varga János vezérőrnagy, törzsigazgató képviselte. A munkavállalói oldal részéről a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök képviselték…

Az ülést Kun Szabó István vezérőrnagy nyitotta meg, köszöntötte a közelmúltban a tisztújító Küldöttgyüléseken megválasztott Hosz és HODOSZ tisztségviselőket, majd eredményes munkát kívánt nekik.

Czövek János viszontválaszában a Tárcával közösen megkezdett munka folytatását emelte ki a szakszervezeti tagság és a katonák és közalkalmazottak érdekében. Egyben köszönetét fejezte ki az elmúlt időszakban a kiemelt feladatok végrehajtása során felmerült problémák gyors megoldásáért.

Az IBH feladatban és ehhez kapcsolódóan elrendelt és teljesített munkavégzések elszámolásának helyzetéről szóló első napirendhez Kovács Tamás főosztályvezető rövid szóbeli kiegészítést tett, majd Varga István HODOSZ elnök reagált a közalkalmazotti állomány érdekében hozott intézkedésekre. Czövek János elnök ebben a témában szakértői egyeztetést kezdeményezett a hivatásos és szerződéses állományú katonák által jelzett problémák megoldása érdekében, melynek időpontját december 17-re tüzték ki.

A HM és az MH szervezeti változásaiból adódó aktuális feladatokat Grőb János ezredes a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség Haderőtervezési Osztály osztályvezetője terjesztette be, majd szóban kiegészítette. A szakszervezeti oldal megköszönte az előterjesztést és azt a lehetőséget, hogy Szolnokon a szervezési időszakot meghosszabbították, hogy a katonák új beosztása megnyugtatóan rendeződhessen.

Az év végi juttatások és az illetményemelés megvalósulásával kapcsolatos napirendet Nagy Zoltán a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója terjesztette elő. Az előterjesztésben elhangzott, hogy 2015-ben a kiemelt feladatokban részt vevő katonák a végzett munkájukért elismerésben részesültek, valamint a segélyezési kiadások is emelkedtek az elmúlt időszakban. A kiemelt feladatokban részt vevő állomány plusz juttatásainak kifizetése a Tárca részére többletköltséget jelentett. A második félévben két ütemben közel 3700 fő részesült teljesítmény elismerésben, amely esetenként az egy havi illetményét jelenti a katonáknak.

Ennek következménye, hogy 2015. év végén a bérmaradványban megtakarítás nem keletkezett. Az illetményemeléssel kapcsolatban elmondta, hogy a vonatkozó törvényváltozásokban szereplő béremelési feladatokat hiánytalanul végrehajtották, hivatalukhoz panasz ezzel kapcsolatosan nem érkezett.

Az előterjesztésre Czövek János elnök kifejtette, hogy a bérfejlesztés a törvényben előírt módon valósult meg és megköszönte az együttmüködést. Az év végi bérmaradvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az az állomány, akik a kiemelkedő feladatokban részt vettek valóban megkapták az ezért járó elismerésüket, viszont azok a katonák, akik a helyőrségben maradtak a többiek távollétében is becsülettel helyt álltak.

A következő napirendet Szabó József ezredes, a HVK Személyzeti Csoportfőnökség Humánszolgálati Osztály osztályvezetője terjesztette be a missziós szolgálatot teljesítők élet és szolgálati körülményivel kapcsolatban. A munkavállalói oldal megköszönte az előterjesztést és kéri, hogy tegyék lehetővé a szakszervezeti tisztségviselők látogatását a missziós szolgálatot végzők körében.

A HÉF munkatervének elfogadása következett, melyhez több módosító javaslat is érkezett. A 2016. évi munkatervet a módosításokkal együtt elfogadták.

Az ülés a közelgő ünnepekre tekintettel mind Kun Szabó István vezérőrnagy, mind Czövek János elnök karácsonyi és újévi jókívánságaival zárult.

A napirend lezárása után Kun Szabó István helyettes államtitkár Úrral történt egyeztetés alapján a béren kívüli juttatásokról szóló tárgyalások folytatódtak a helyszínen. A 2016. évi béren kívüli juttatásokról Nagy Zoltán HM VGH főigazgató és a szakszervezeti vezetők egyeztettek, majd az egyeztetés végén megállapodtak abban, hogy előkészítik az ezzel kapcsolatos dokumentumot és lehetőség szerint még ebben az évben aláírásra kerül a megállapodás.

Szöveg és fotó: Szendrei Zoltán 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.