2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megtartotta IV. negyedéves ülését a HÉF

Hosz  |  2015. 12. 16., 12:08

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum munkatervének megfelelően 2015. december 9-én ülésezett. A munkaadói oldalt Kun Szabó István vezérőrnagy, helyettes államtitkár, a Honvéd Vezérkar főnökét Varga János vezérőrnagy, törzsigazgató képviselte. A munkavállalói oldal részéről a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök képviselték…

Az ülést Kun Szabó István vezérőrnagy nyitotta meg, köszöntötte a közelmúltban a tisztújító Küldöttgyüléseken megválasztott Hosz és HODOSZ tisztségviselőket, majd eredményes munkát kívánt nekik.

Czövek János viszontválaszában a Tárcával közösen megkezdett munka folytatását emelte ki a szakszervezeti tagság és a katonák és közalkalmazottak érdekében. Egyben köszönetét fejezte ki az elmúlt időszakban a kiemelt feladatok végrehajtása során felmerült problémák gyors megoldásáért.

Az IBH feladatban és ehhez kapcsolódóan elrendelt és teljesített munkavégzések elszámolásának helyzetéről szóló első napirendhez Kovács Tamás főosztályvezető rövid szóbeli kiegészítést tett, majd Varga István HODOSZ elnök reagált a közalkalmazotti állomány érdekében hozott intézkedésekre. Czövek János elnök ebben a témában szakértői egyeztetést kezdeményezett a hivatásos és szerződéses állományú katonák által jelzett problémák megoldása érdekében, melynek időpontját december 17-re tüzték ki.

A HM és az MH szervezeti változásaiból adódó aktuális feladatokat Grőb János ezredes a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség Haderőtervezési Osztály osztályvezetője terjesztette be, majd szóban kiegészítette. A szakszervezeti oldal megköszönte az előterjesztést és azt a lehetőséget, hogy Szolnokon a szervezési időszakot meghosszabbították, hogy a katonák új beosztása megnyugtatóan rendeződhessen.

Az év végi juttatások és az illetményemelés megvalósulásával kapcsolatos napirendet Nagy Zoltán a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója terjesztette elő. Az előterjesztésben elhangzott, hogy 2015-ben a kiemelt feladatokban részt vevő katonák a végzett munkájukért elismerésben részesültek, valamint a segélyezési kiadások is emelkedtek az elmúlt időszakban. A kiemelt feladatokban részt vevő állomány plusz juttatásainak kifizetése a Tárca részére többletköltséget jelentett. A második félévben két ütemben közel 3700 fő részesült teljesítmény elismerésben, amely esetenként az egy havi illetményét jelenti a katonáknak.

Ennek következménye, hogy 2015. év végén a bérmaradványban megtakarítás nem keletkezett. Az illetményemeléssel kapcsolatban elmondta, hogy a vonatkozó törvényváltozásokban szereplő béremelési feladatokat hiánytalanul végrehajtották, hivatalukhoz panasz ezzel kapcsolatosan nem érkezett.

Az előterjesztésre Czövek János elnök kifejtette, hogy a bérfejlesztés a törvényben előírt módon valósult meg és megköszönte az együttmüködést. Az év végi bérmaradvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az az állomány, akik a kiemelkedő feladatokban részt vettek valóban megkapták az ezért járó elismerésüket, viszont azok a katonák, akik a helyőrségben maradtak a többiek távollétében is becsülettel helyt álltak.

A következő napirendet Szabó József ezredes, a HVK Személyzeti Csoportfőnökség Humánszolgálati Osztály osztályvezetője terjesztette be a missziós szolgálatot teljesítők élet és szolgálati körülményivel kapcsolatban. A munkavállalói oldal megköszönte az előterjesztést és kéri, hogy tegyék lehetővé a szakszervezeti tisztségviselők látogatását a missziós szolgálatot végzők körében.

A HÉF munkatervének elfogadása következett, melyhez több módosító javaslat is érkezett. A 2016. évi munkatervet a módosításokkal együtt elfogadták.

Az ülés a közelgő ünnepekre tekintettel mind Kun Szabó István vezérőrnagy, mind Czövek János elnök karácsonyi és újévi jókívánságaival zárult.

A napirend lezárása után Kun Szabó István helyettes államtitkár Úrral történt egyeztetés alapján a béren kívüli juttatásokról szóló tárgyalások folytatódtak a helyszínen. A 2016. évi béren kívüli juttatásokról Nagy Zoltán HM VGH főigazgató és a szakszervezeti vezetők egyeztettek, majd az egyeztetés végén megállapodtak abban, hogy előkészítik az ezzel kapcsolatos dokumentumot és lehetőség szerint még ebben az évben aláírásra kerül a megállapodás.

Szöveg és fotó: Szendrei Zoltán 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.