2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megtartotta IV. negyedéves ülését a HÉF

Hosz  |  2015. 12. 16., 12:08

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum munkatervének megfelelően 2015. december 9-én ülésezett. A munkaadói oldalt Kun Szabó István vezérőrnagy, helyettes államtitkár, a Honvéd Vezérkar főnökét Varga János vezérőrnagy, törzsigazgató képviselte. A munkavállalói oldal részéről a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök képviselték…

Az ülést Kun Szabó István vezérőrnagy nyitotta meg, köszöntötte a közelmúltban a tisztújító Küldöttgyüléseken megválasztott Hosz és HODOSZ tisztségviselőket, majd eredményes munkát kívánt nekik.

Czövek János viszontválaszában a Tárcával közösen megkezdett munka folytatását emelte ki a szakszervezeti tagság és a katonák és közalkalmazottak érdekében. Egyben köszönetét fejezte ki az elmúlt időszakban a kiemelt feladatok végrehajtása során felmerült problémák gyors megoldásáért.

Az IBH feladatban és ehhez kapcsolódóan elrendelt és teljesített munkavégzések elszámolásának helyzetéről szóló első napirendhez Kovács Tamás főosztályvezető rövid szóbeli kiegészítést tett, majd Varga István HODOSZ elnök reagált a közalkalmazotti állomány érdekében hozott intézkedésekre. Czövek János elnök ebben a témában szakértői egyeztetést kezdeményezett a hivatásos és szerződéses állományú katonák által jelzett problémák megoldása érdekében, melynek időpontját december 17-re tüzték ki.

A HM és az MH szervezeti változásaiból adódó aktuális feladatokat Grőb János ezredes a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség Haderőtervezési Osztály osztályvezetője terjesztette be, majd szóban kiegészítette. A szakszervezeti oldal megköszönte az előterjesztést és azt a lehetőséget, hogy Szolnokon a szervezési időszakot meghosszabbították, hogy a katonák új beosztása megnyugtatóan rendeződhessen.

Az év végi juttatások és az illetményemelés megvalósulásával kapcsolatos napirendet Nagy Zoltán a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója terjesztette elő. Az előterjesztésben elhangzott, hogy 2015-ben a kiemelt feladatokban részt vevő katonák a végzett munkájukért elismerésben részesültek, valamint a segélyezési kiadások is emelkedtek az elmúlt időszakban. A kiemelt feladatokban részt vevő állomány plusz juttatásainak kifizetése a Tárca részére többletköltséget jelentett. A második félévben két ütemben közel 3700 fő részesült teljesítmény elismerésben, amely esetenként az egy havi illetményét jelenti a katonáknak.

Ennek következménye, hogy 2015. év végén a bérmaradványban megtakarítás nem keletkezett. Az illetményemeléssel kapcsolatban elmondta, hogy a vonatkozó törvényváltozásokban szereplő béremelési feladatokat hiánytalanul végrehajtották, hivatalukhoz panasz ezzel kapcsolatosan nem érkezett.

Az előterjesztésre Czövek János elnök kifejtette, hogy a bérfejlesztés a törvényben előírt módon valósult meg és megköszönte az együttmüködést. Az év végi bérmaradvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az az állomány, akik a kiemelkedő feladatokban részt vettek valóban megkapták az ezért járó elismerésüket, viszont azok a katonák, akik a helyőrségben maradtak a többiek távollétében is becsülettel helyt álltak.

A következő napirendet Szabó József ezredes, a HVK Személyzeti Csoportfőnökség Humánszolgálati Osztály osztályvezetője terjesztette be a missziós szolgálatot teljesítők élet és szolgálati körülményivel kapcsolatban. A munkavállalói oldal megköszönte az előterjesztést és kéri, hogy tegyék lehetővé a szakszervezeti tisztségviselők látogatását a missziós szolgálatot végzők körében.

A HÉF munkatervének elfogadása következett, melyhez több módosító javaslat is érkezett. A 2016. évi munkatervet a módosításokkal együtt elfogadták.

Az ülés a közelgő ünnepekre tekintettel mind Kun Szabó István vezérőrnagy, mind Czövek János elnök karácsonyi és újévi jókívánságaival zárult.

A napirend lezárása után Kun Szabó István helyettes államtitkár Úrral történt egyeztetés alapján a béren kívüli juttatásokról szóló tárgyalások folytatódtak a helyszínen. A 2016. évi béren kívüli juttatásokról Nagy Zoltán HM VGH főigazgató és a szakszervezeti vezetők egyeztettek, majd az egyeztetés végén megállapodtak abban, hogy előkészítik az ezzel kapcsolatos dokumentumot és lehetőség szerint még ebben az évben aláírásra kerül a megállapodás.

Szöveg és fotó: Szendrei Zoltán 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018. 03. 21., 10:04
2018. február 16-án Székesfehérváron, február 20-án Kaposváron, február 23-án Veszprémben tartott tájékoztatót Czövek János elnök. A tájékoztatókon hangsúlyozta a Honvédszakszervezet azon törekvéseit, melyek a katonák jobb élet- és szolgálati körülményeit, valamint anyagi elismerését szolgálják…
2018-03-13 13:06:40
Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Katonaözvegyek Országos Találkozóját a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 8-án. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...
2018-03-13 11:07:08
„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.