2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

"Tisztelet a bátraknak!"

Hosz  |  2016. 03. 07., 12:41

„Március 15-e Magyarország történelmének egyik kiemelkedő eseménye, nemzeti identitásunk alapköve és egyben a magyar polgárok szabadság- és tettvágyának szimbóluma is” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Budapesten március 5-én…

A Nemzeti Múzeum főlépcsőjén tartott sajtótájékoztatón az államtitkár ismertette a „Tisztelet a Bátraknak!” ünnepi jelmondat jegyében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett hivatalos programokat. A müsor reggel 9 órakor Magyarország lobogójának ünnepi felvonásával kezdődik a Kossuth téren. A ceremónia egyik különlegessége, hogy aznap díszeleg 200. alkalommal Mécses, a Nemzeti Lovas Díszegység kürtöslova. A pej mén az állami ünnepség keretein belül vonul nyugdíjba.

A lobogófelvonás után díszmenet indul a Múzeum körútra, ahol a hagyományoknak megfelelően fél 11-től kezdődik a nemzeti ünnepi müsor. A menetet a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekara vezeti. A Múzeumkertben beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A díszünnepségen köszöntőt mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Az ünnepi müsorban fellép többek között Varga Miklós, Paár Julianna, valamint Gubik Petra, közremüködnek a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei. Ezek után a programok a budai Várban, a Halászbástyánál folytatódnak, ahol 10 órától gyermekmüsorral és koncertekkel, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban „Forradalmi Forgataggal” várják az érdeklődőket. Ezek mellett ingyenes, egész napos családi programokat rendeznek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Budapest Történeti Múzeumban, a Várkert Bazárban, valamint Táncsics börtönében.

Természetesen a hagyományoknak megfelelően ezen a napon, nemzeti ünnepünkön Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket az Országház Kupolatermében. A programokról részletesebben a www.marcius15.kormany.hu címen tájékozódhatnak.

A sajtótájékoztató végén az államtitkár hangsúlyozta: az ünnepi programsorozat legfontosabb célja, hogy mindenki méltóképpen és biztonságban emlékezhessen meg 1848 hőseiről, azokról a bátrakról, akik a népek tavaszán új erőt adtak egy megfáradt országnak, akik mertek változtatni, és mertek bátrak lenni minden körülmények között.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.