2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

"Tisztelet a bátraknak!"

Hosz  |  2016. 03. 07., 12:41

„Március 15-e Magyarország történelmének egyik kiemelkedő eseménye, nemzeti identitásunk alapköve és egyben a magyar polgárok szabadság- és tettvágyának szimbóluma is” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Budapesten március 5-én…

A Nemzeti Múzeum főlépcsőjén tartott sajtótájékoztatón az államtitkár ismertette a „Tisztelet a Bátraknak!” ünnepi jelmondat jegyében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett hivatalos programokat. A müsor reggel 9 órakor Magyarország lobogójának ünnepi felvonásával kezdődik a Kossuth téren. A ceremónia egyik különlegessége, hogy aznap díszeleg 200. alkalommal Mécses, a Nemzeti Lovas Díszegység kürtöslova. A pej mén az állami ünnepség keretein belül vonul nyugdíjba.

A lobogófelvonás után díszmenet indul a Múzeum körútra, ahol a hagyományoknak megfelelően fél 11-től kezdődik a nemzeti ünnepi müsor. A menetet a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekara vezeti. A Múzeumkertben beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A díszünnepségen köszöntőt mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Az ünnepi müsorban fellép többek között Varga Miklós, Paár Julianna, valamint Gubik Petra, közremüködnek a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei. Ezek után a programok a budai Várban, a Halászbástyánál folytatódnak, ahol 10 órától gyermekmüsorral és koncertekkel, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban „Forradalmi Forgataggal” várják az érdeklődőket. Ezek mellett ingyenes, egész napos családi programokat rendeznek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Budapest Történeti Múzeumban, a Várkert Bazárban, valamint Táncsics börtönében.

Természetesen a hagyományoknak megfelelően ezen a napon, nemzeti ünnepünkön Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket az Országház Kupolatermében. A programokról részletesebben a www.marcius15.kormany.hu címen tájékozódhatnak.

A sajtótájékoztató végén az államtitkár hangsúlyozta: az ünnepi programsorozat legfontosabb célja, hogy mindenki méltóképpen és biztonságban emlékezhessen meg 1848 hőseiről, azokról a bátrakról, akik a népek tavaszán új erőt adtak egy megfáradt országnak, akik mertek változtatni, és mertek bátrak lenni minden körülmények között.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.