2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

"Tisztelet a bátraknak!"

Hosz  |  2016. 03. 07., 12:41

„Március 15-e Magyarország történelmének egyik kiemelkedő eseménye, nemzeti identitásunk alapköve és egyben a magyar polgárok szabadság- és tettvágyának szimbóluma is” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Budapesten március 5-én…

A Nemzeti Múzeum főlépcsőjén tartott sajtótájékoztatón az államtitkár ismertette a „Tisztelet a Bátraknak!” ünnepi jelmondat jegyében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett hivatalos programokat. A müsor reggel 9 órakor Magyarország lobogójának ünnepi felvonásával kezdődik a Kossuth téren. A ceremónia egyik különlegessége, hogy aznap díszeleg 200. alkalommal Mécses, a Nemzeti Lovas Díszegység kürtöslova. A pej mén az állami ünnepség keretein belül vonul nyugdíjba.

A lobogófelvonás után díszmenet indul a Múzeum körútra, ahol a hagyományoknak megfelelően fél 11-től kezdődik a nemzeti ünnepi müsor. A menetet a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekara vezeti. A Múzeumkertben beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A díszünnepségen köszöntőt mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Az ünnepi müsorban fellép többek között Varga Miklós, Paár Julianna, valamint Gubik Petra, közremüködnek a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei. Ezek után a programok a budai Várban, a Halászbástyánál folytatódnak, ahol 10 órától gyermekmüsorral és koncertekkel, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban „Forradalmi Forgataggal” várják az érdeklődőket. Ezek mellett ingyenes, egész napos családi programokat rendeznek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Budapest Történeti Múzeumban, a Várkert Bazárban, valamint Táncsics börtönében.

Természetesen a hagyományoknak megfelelően ezen a napon, nemzeti ünnepünkön Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket az Országház Kupolatermében. A programokról részletesebben a www.marcius15.kormany.hu címen tájékozódhatnak.

A sajtótájékoztató végén az államtitkár hangsúlyozta: az ünnepi programsorozat legfontosabb célja, hogy mindenki méltóképpen és biztonságban emlékezhessen meg 1848 hőseiről, azokról a bátrakról, akik a népek tavaszán új erőt adtak egy megfáradt országnak, akik mertek változtatni, és mertek bátrak lenni minden körülmények között.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.