2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szolgálati járandóság összege 2016-ban

Hosz  |  2016. 03. 21., 13:30

Tizenöt százalékra csökkent az szja kulcsa 2016. január elsejétől, ami a szolgálati járandóságösszegére is hat...

A 2012. január 1-től szolgálati járandóságként továbbfolyósított korábbi szolgálati nyugdíjak esetében az 1955-től született jogosultak ellátását a személyi jövedelemadó mértékével csökkentett összegben kell folyóstani. Ha a személyi jövedelemadó mértéke változik, a szolgálati járandóság folyósított összegét módosítani kell.

2016. január 1-től a személyi jövedelemadó mértéke a korábbi tizenhat százalékról tizenöt százalékra csökkent, így a szolgálati járandóság összegét igazítani kell az új mértékhez. Nézzük meg egészen részletesen, hogyan érinti az új helyzet a 2016-ban szolgálati járandóságban részesülőket.A szolgálati járandóság személyi jövedelemadó mértékével csökkentett összegben történő folyósítási szabálya vonatkozik a legtöbb érintett személyre, az ellátás módosítása meg is történt.

Van azonban olyan személyi kör, akiket nem érintett, vagy csak részben érintett a csökkentés.

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (továbbiakban Khtv.) 5. §-a a következő eseteket határozza meg ebben a körben.

Nem történt adómértékkel való csökkentés

1.Szolgálati kötelmekkel összefüggő egészségi probléma miatti jogviszony megszüntetésA Khtv. 5. § (3) bekezdése szerint, ha a szolgálati viszony megszüntetésére egészségi, pszichikai, fizikai alkalmatlanság miatt került sor, és az alkalmatlanságot okozó baleset, betegség szolgálati kötelmekkel összefüggő jellegét a jogviszony megszüntetésekor minősítő határozattal megállapították, nem csökkenthető a szolgálati járandóság összege.

2.ÖsszeghatárNem csökkenthető a szolgálati járandóság összege, ha a szolgálati nyugdíj 2011. december hónapra járó összege nem haladta meg az akkori minimálbér százötven százalékát.

3.Önkéntes tartalékos szerződés kötéseNem csökkenthető a szolgálati járandóság összege, ha a jogosult önkéntes tartalékos szerződést köt, a szerződés kötésétől annak megszünése hónapjának végéig.

Ezekben az esetekben tehát nem történt meg az ellátás adómértékkel történő csökkentése, így a mérték módosulása sem vonatkozik rájuk.

Részbeni csökkentés az adómértékkel

A szolgálati járandóságként tovább folyósított szolgálati nyugdíjaknál az adómértékkel történő csökkentés során az ellátás összege nem mehet egy bizonyos összeghatár alá.

A Khtv. 5.§ (2) bekezdés a) pontja szerint nem csökkenhet a szolgálati járandóság összege az eleve csökkentett összegben folyósított szolgálati nyugdíj esetén a 2011. december 31-én hatályos minimálbér százötven százalékának a szolgálati nyugdíj csökkentési mértéknek megfelelően csökkentett összege alá.(A 2012. előtt hatályos szabályok szerint a szolgálati nyugdíj meghatározott esetekben csökkentett mértékben került megállapításra.)

A teljes összegben folyósított szolgálati nyugdíj esetén, ha a jogosult 2012. előtt folyósított szolgálati nyugdíjának havi összege 2011. december 31-én érvényes minimálbér százötven százalékát meghaladta, ezen összeg alá 2012-től sem csökkenhet az ellátást (Khtv. 5.§ (2) bekezdés b) pont).

A Khtv. 5.§ (2) bekezdése fentiekben részletezett a) és b) pontja a 2011. december 31-én hatályos minimálbér százötven százalékát, mint minimális ellátás összeget határozza meg arra az esetre, ha az adómértékkel történő csökkentés ennél kevesebb összegü ellátást eredményezne.

Ezekben az esetekben tehát nem a 2016. előtti tizenhat százalékos adómérték szerint történt az ellátás csökkentése, hanem figyelemmel a legalább a minimálbér százötven százalékának megfelelő összeghatárra, olyan ennél alacsonyabb mértékben, amely ebbe a határba belefért.

Így esetükben most nem történik intézkedés az adómérték változás érvényesítésére, mert ellátásuknál eddig is az adómértéknél alacsonyabb összegben történt a csökkentés. 

Forrás: ado.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.