2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megkezdődnek a bértárgyalások

Hosz  |  2005. 11. 23., 14:10

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) november 23-i plenáris ülésén, napirend előtt Mészáros Géza Hosz elnök fogalmazta meg a munkavállalói oldal kérését: mihamarabb kezdődjenek meg a bértárgyalások az érdekképviseleti szervezetek és a szaktárca között...

A HÉF ülésén a honvédelmi minisztert Iváncsik Imre politikai államtitkár képviselte, a munkaadói oldal ügyvivője Mészáros Géza Hosz elnök, a munkavállalói oldalé Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályvezetője volt. A plenáris ülésen - a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztérium szakértői mellett - részt vett Mikita János mérnök altábornagy, a HM HVK vezérkari főnök-helyettese is. A rendezvényen a Hosz képviseletében - az elnök mellett - Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök, Kása László elnökségi tag és Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő jelent meg. 

A napirend előtti kezdeményezésre reagáló Iváncsik Imre elmondta, hogy november 28-án megkezdődnek a Honvédelmi Minisztérium és az érdekképviseleti szervezetek közötti bértárgyalások a 2006-os illetményfejlesztésről.

 

 

A november 23-i HÉF ülésen a haderő-átalakítás aktuális feladatairól Vass János ezredes beszélt. A HM HVK katonai tervezési főcsoportfőnökének haderőtervezési helyettese - kérdésre válaszolva többek között - a perspektívikus állománytáblák kialakításáról adott tájékoztatást. A téma vitájakor Palásti Ferenc dandártábornok hozzátette: sokkal inkább az állománytáblák stabilitása, a tiszti, tiszthelyettesi karrier-modell megvalósítása jelentkezik lényeges feladatként a jövőben.

Az MH Központi Honvédkórház rekonstrukciójának végrehajtásáról dr. Svéd László orvos vezérőrnagy beszélt. Az MH egészségügyi parancsnoka örömmel jelentette, hogy az elmúlt időszakban megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. A nyugállományúak betegellátásának fejlesztéséről és annak lehetőségeiről szintén Svéd tábornok tartott előterjesztést. Szóbeli kiegészítésében az MH egészségügyi parancsnoka hangsúlyozta: a beutalási renddel kapcsolatban egészségügyi miniszteri rendelet születik a közeljövőben, majd hozzátette, hogy a betegforgalmat az alapellátás felé kell kényszeríteni. Kása László, a Hosz nyugállományú tagozatának elnöke hozzászólásában - az időskorúakról történő megfelelő gondoskodás érdekében - a várakozási idő lerövidítését kérte.  

A HM tárca 2006. évi költségvetésének főbb adatairól, figyelemmel az állomány élet- és munkakörülményeit befolyásoló irányszámokra - volt a témája Tamás Sándor ezredes előadásának. A HM KPSZH főigazgató-helyettese kiemelte: a PM köriratnak megfelelően állt össze a 2006-os tervjavaslat. Az előterjesztésből, majd a kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a jelentős létszámcsökkenés és a laktanyabezárások ellenére a 2006-os költségvetés nominálisan azonos tudott maradni a tavalyival. A munkavállalói oldal nevében Szincsák Gyula Hosz alelnök fogalmazott meg egyeztetett, összegzett véleményt: a költségvetési tervjavaslat szerint a munkavállalók élet- és munkakörülményei, a különböző elvonások miatt pozícióvesztésre vannak ítélve - mondta. 

A Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány müködésének tapasztalatairól, különös tekintettel a segélyezés rendszerére címmel Gyuris Mihály tartott tájékoztatót. A kuratóriumi titkár elmondta, hogy - a HM személyzeti főosztály vezetőjének személyében beállt változás miatt - az Alapítvány elnökének személye is módosul. Ennél a témánál köszönte meg a HÉF Kovács Zoltán dandártábornok elmúlt ötéves szakmai tevékenységét is. Oláh Gábor, a Hosz szociális és személyügyi ügyvivője elmondta, hogy sajnálatos az, hogy a honvédelmi ágazatban dolgozó munkavállalók illetménye olyan, ami miatt segélyre, támogatásra szorulnak. ,,Kétszer ad, aki gyorsan ad" - mondta, majd azt kérte, hogy legyenek azonnali döntések és kifizetések. Befejezésül a Hosz és az Alapítvány közötti együttmüködés ,,Megállapodás"-ban történő rögzítését kérte.

A Magyar Honvédség személyi állománya rekreálódásának helyzetéről, feltételeinek továbbfejlesztéséről Krizbai János ezredes beszélt. A HM humánpolitikai főosztályvezető-helyettese - egyebek között - elmondta, hogy elkészült és a honvédelmi miniszter aláírására vár a katona-állomány üdültetésére vonatkozó koncepció. Észrevételében Szincsák Gyula Hosz alelnök kiemelte: a szaktárca sok esetben adottságként próbálja kommunikálni a jelenlegi helyzetet, majd hozzátette, hogy a Honvédszakszervezet a továbbiakban szeretne közremüködni az ügy jobbításában.  

A Hjt. módosításának és a HM rendeletek előkészítésnek helyzetéről dr. Dankó István tartott előadást. A HM jogi és információvédelmi főosztályának helyettes vezetője kiemelte: december 31-ig befejezik a munkát, mintegy húsz Hjt. módosítás és HM rendelet készül el a megadott időpontig. Heiling Ottó Hosz alelnök elmondta: külön jogszabályban szükséges rendezni azokat a beosztásokat, amelyeknél el lehet térni a 40 órás munkahéttől.  

Az egyebek napirendben a november 25-i, veszprémi kihelyezett szakmai egyeztetés előkészítéséről tárgyaltak, majd a következő, december 8-i HÉF ülés napirendjének elfogadása után bejelentették, hogy Horváth József dandártábornok személyében új soros elnöke lesz a fórumnak. Elhangzott még, hogy a munkaadói oldal ügyvivője Lakatos László mérnök vezérőrnagy lett, míg a munkavállalói oldal ügyvivője továbbra is Mészáros Géza Hosz elnök maradt.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.