2017. 11. 24. péntek
Emma
: 312 Ft   : 263 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A nőket és a családokat védő szabályozásért

2017. 10. 31., 11:28

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Női Bizottsága 2017. október 25-26-án tartotta ülését. Szabó-Zsura Brigitta tudósítása.

A Bizottság elnöke Sabine Slagers (CGSLB, Belgium) értékelte az elmúlt egy év munkáját és beszámolt a legfontosabb eseményekről. Ezek között említette meg, hogy a Bizottság képviseltette magát a tavaszi ITUC PERC Végrehajtó Bizottsági ülésén és az ITUC PERC úgynevezett Nyári iskoláján is, amely a régió vezetőinek szóló rendezvény volt szeptember folyamán. Ezeken túl elismerően nyilatkozott a Budapesten május végén megrendezésre került nemzetközi szemináriumról, amely a nők és férfiak elleni munkahelyi erőszak visszaszorításáról és az ezzel kapcsolatos nemzetközi normaalkotásról szólt. A rendezvény részleteit Szabó-Zsura Brigitta ismertette a résztvevőkkel.

Kiemelt eseményként, külön napirendi pontban tárgyalta a Bizottság az ITUC Női Bizottságának ülését és közgyűlését, illetve az ezekhez kapcsolódó oldalüléseket, melyekre október elején került sor Costa Ricában. A Bizottságot hat fő képviselte, akik aktív szerepet vállaltak a panelbeszélgetések és viták során. A Bizottság tagjainak lehetősége volt bemutatni a PERC Női Bizottságának tevékenységét és az egyes tagszervezetek nemzeti szinten folytatott munkáját, így a LIGA Szakszervezetek női részvételére vonatkozó adatokat is megismerhették a résztvevők a „Számoljatok velünk” kampányról szóló szeminárium keretében. A rendezvény záró részéhez kapcsolódóan Sabine Slegers ismertette a belga szakszervezet által elfogadott kiáltványt, melynek fő témái a nemi alapú munkahelyi erőszak elítélése, a nők szerepe az informális gazdaságban és ennek formalizálása során és a szociális ellátásokhoz való hozzáférés általánossága.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség részéről Cinzia Sechi ismertette a munka és magánélet összeegyeztetéséről szóló tevékenységet. Elmondta, hogy a téma az Európai Szociális Pillér egyik alapköve és szakszervezeti szempontból az egyik legfontosabb. A döntéshozók célja ebben a tekintetben az elmúlt évek során a gazdasági válság és a negatív politikai döntések által sújtott rétegek helyzetének javítása. A szabályozási tárgyakat illetően fontos elmondani, hogy ezek vonatkozásában a tagállamoknak van hatásköre és az Európai Unió csak iránymutatást nyújthat az egységes szabályozás érdekében. A javaslatcsomag célkitűzései:

  • a női részvétel javítása a munkaerő-piacon
  • lehetőséget kell biztosítani a munkavállalóknak arra, hogy választhassanak abban a tekintetben, hogy hangolják össze a magán-, és szakmai életüket
  • támogatni kell a modern családi struktúrát, mellyel szemben a demográfiai változások folyamatos kihívásokat állítanak
  • ösztönözni kell a kisgyermekek, idősek és sérültek ápolását elősegítő beruházásokat

A kisgyermekes szülők és hozzátartozóiakat gondozók tekintetében a következő módosítások tartalmazza a javaslat:

  • a gyermek születését követően az apák által igénybe vehető szabadságot legalább 10 napra emelnék (hazánkban ez jelenleg 5 munkanap és erre vonatkozóan jelenleg nincs uniós szabályozás)
  • a szülői szabadság mértékét szülőnként minimum 4 hónapban határoznák meg, ami nem lenne átruházható a szülők között (tehát, ha az apa nem veszi igénybe a rá eső négy hónapot, akkor ettől elesnek a jogosultak)
  • 5 munkanap plusz szabadság bevezetését javasolják a beteg, idős, vagy függőségi helyzetben lévő hozzátartozók ápolása céljából
  • rugalmas munkavégzési lehetőségek közüli választási lehetőség bevezetését javasolják azokra a munkavállalókra nézve, akik kisgyermeket nevelnek, vagy idős, beteg hozzátartozót ápolnak. Ez a lehetőség a rugalmas munkaidőt, a csökkentett munkaidőt/részmunkaidős foglalkoztatást és a rugalmas munkavégzési helyet foglalná magában.

Cinzia Sechi elmondta, hogy a javaslat természetesen számos kritikát kapott, de bizakodó a szociális partnerek döntését illetően. A javaslat egyébként nagyban megkönnyítené az ún. „szendvics generáció” helyzetét, akik gyermekük nevelése mellet hozzátartozók gondozását is meg kell, hogy oldják.


A Női Bizottság a fentieken túl meghatározta a jövő évi tevékenységének főbb prioritásait és megvitatta a Friedrich Ebert Alapítvány irányába benyújtott három éves programjavaslatot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az afgán légierő minden eddiginél nagyobb fejlesztését jelentették be szeptemberben. Potenciálisan nem kevesebb, mint 120 könnyű harci helikopter beszerzéséről lehet szó.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.