2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A nőket és a családokat védő szabályozásért

2017. 10. 31., 11:28

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Női Bizottsága 2017. október 25-26-án tartotta ülését. Szabó-Zsura Brigitta tudósítása.

A Bizottság elnöke Sabine Slagers (CGSLB, Belgium) értékelte az elmúlt egy év munkáját és beszámolt a legfontosabb eseményekről. Ezek között említette meg, hogy a Bizottság képviseltette magát a tavaszi ITUC PERC Végrehajtó Bizottsági ülésén és az ITUC PERC úgynevezett Nyári iskoláján is, amely a régió vezetőinek szóló rendezvény volt szeptember folyamán. Ezeken túl elismerően nyilatkozott a Budapesten május végén megrendezésre került nemzetközi szemináriumról, amely a nők és férfiak elleni munkahelyi erőszak visszaszorításáról és az ezzel kapcsolatos nemzetközi normaalkotásról szólt. A rendezvény részleteit Szabó-Zsura Brigitta ismertette a résztvevőkkel.

Kiemelt eseményként, külön napirendi pontban tárgyalta a Bizottság az ITUC Női Bizottságának ülését és közgyűlését, illetve az ezekhez kapcsolódó oldalüléseket, melyekre október elején került sor Costa Ricában. A Bizottságot hat fő képviselte, akik aktív szerepet vállaltak a panelbeszélgetések és viták során. A Bizottság tagjainak lehetősége volt bemutatni a PERC Női Bizottságának tevékenységét és az egyes tagszervezetek nemzeti szinten folytatott munkáját, így a LIGA Szakszervezetek női részvételére vonatkozó adatokat is megismerhették a résztvevők a „Számoljatok velünk” kampányról szóló szeminárium keretében. A rendezvény záró részéhez kapcsolódóan Sabine Slegers ismertette a belga szakszervezet által elfogadott kiáltványt, melynek fő témái a nemi alapú munkahelyi erőszak elítélése, a nők szerepe az informális gazdaságban és ennek formalizálása során és a szociális ellátásokhoz való hozzáférés általánossága.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség részéről Cinzia Sechi ismertette a munka és magánélet összeegyeztetéséről szóló tevékenységet. Elmondta, hogy a téma az Európai Szociális Pillér egyik alapköve és szakszervezeti szempontból az egyik legfontosabb. A döntéshozók célja ebben a tekintetben az elmúlt évek során a gazdasági válság és a negatív politikai döntések által sújtott rétegek helyzetének javítása. A szabályozási tárgyakat illetően fontos elmondani, hogy ezek vonatkozásában a tagállamoknak van hatásköre és az Európai Unió csak iránymutatást nyújthat az egységes szabályozás érdekében. A javaslatcsomag célkitűzései:

  • a női részvétel javítása a munkaerő-piacon
  • lehetőséget kell biztosítani a munkavállalóknak arra, hogy választhassanak abban a tekintetben, hogy hangolják össze a magán-, és szakmai életüket
  • támogatni kell a modern családi struktúrát, mellyel szemben a demográfiai változások folyamatos kihívásokat állítanak
  • ösztönözni kell a kisgyermekek, idősek és sérültek ápolását elősegítő beruházásokat

A kisgyermekes szülők és hozzátartozóiakat gondozók tekintetében a következő módosítások tartalmazza a javaslat:

  • a gyermek születését követően az apák által igénybe vehető szabadságot legalább 10 napra emelnék (hazánkban ez jelenleg 5 munkanap és erre vonatkozóan jelenleg nincs uniós szabályozás)
  • a szülői szabadság mértékét szülőnként minimum 4 hónapban határoznák meg, ami nem lenne átruházható a szülők között (tehát, ha az apa nem veszi igénybe a rá eső négy hónapot, akkor ettől elesnek a jogosultak)
  • 5 munkanap plusz szabadság bevezetését javasolják a beteg, idős, vagy függőségi helyzetben lévő hozzátartozók ápolása céljából
  • rugalmas munkavégzési lehetőségek közüli választási lehetőség bevezetését javasolják azokra a munkavállalókra nézve, akik kisgyermeket nevelnek, vagy idős, beteg hozzátartozót ápolnak. Ez a lehetőség a rugalmas munkaidőt, a csökkentett munkaidőt/részmunkaidős foglalkoztatást és a rugalmas munkavégzési helyet foglalná magában.

Cinzia Sechi elmondta, hogy a javaslat természetesen számos kritikát kapott, de bizakodó a szociális partnerek döntését illetően. A javaslat egyébként nagyban megkönnyítené az ún. „szendvics generáció” helyzetét, akik gyermekük nevelése mellet hozzátartozók gondozását is meg kell, hogy oldják.


A Női Bizottság a fentieken túl meghatározta a jövő évi tevékenységének főbb prioritásait és megvitatta a Friedrich Ebert Alapítvány irányába benyújtott három éves programjavaslatot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.