2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A nőket és a családokat védő szabályozásért

2017. 10. 31., 11:28

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Női Bizottsága 2017. október 25-26-án tartotta ülését. Szabó-Zsura Brigitta tudósítása.

A Bizottság elnöke Sabine Slagers (CGSLB, Belgium) értékelte az elmúlt egy év munkáját és beszámolt a legfontosabb eseményekről. Ezek között említette meg, hogy a Bizottság képviseltette magát a tavaszi ITUC PERC Végrehajtó Bizottsági ülésén és az ITUC PERC úgynevezett Nyári iskoláján is, amely a régió vezetőinek szóló rendezvény volt szeptember folyamán. Ezeken túl elismerően nyilatkozott a Budapesten május végén megrendezésre került nemzetközi szemináriumról, amely a nők és férfiak elleni munkahelyi erőszak visszaszorításáról és az ezzel kapcsolatos nemzetközi normaalkotásról szólt. A rendezvény részleteit Szabó-Zsura Brigitta ismertette a résztvevőkkel.

Kiemelt eseményként, külön napirendi pontban tárgyalta a Bizottság az ITUC Női Bizottságának ülését és közgyűlését, illetve az ezekhez kapcsolódó oldalüléseket, melyekre október elején került sor Costa Ricában. A Bizottságot hat fő képviselte, akik aktív szerepet vállaltak a panelbeszélgetések és viták során. A Bizottság tagjainak lehetősége volt bemutatni a PERC Női Bizottságának tevékenységét és az egyes tagszervezetek nemzeti szinten folytatott munkáját, így a LIGA Szakszervezetek női részvételére vonatkozó adatokat is megismerhették a résztvevők a „Számoljatok velünk” kampányról szóló szeminárium keretében. A rendezvény záró részéhez kapcsolódóan Sabine Slegers ismertette a belga szakszervezet által elfogadott kiáltványt, melynek fő témái a nemi alapú munkahelyi erőszak elítélése, a nők szerepe az informális gazdaságban és ennek formalizálása során és a szociális ellátásokhoz való hozzáférés általánossága.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség részéről Cinzia Sechi ismertette a munka és magánélet összeegyeztetéséről szóló tevékenységet. Elmondta, hogy a téma az Európai Szociális Pillér egyik alapköve és szakszervezeti szempontból az egyik legfontosabb. A döntéshozók célja ebben a tekintetben az elmúlt évek során a gazdasági válság és a negatív politikai döntések által sújtott rétegek helyzetének javítása. A szabályozási tárgyakat illetően fontos elmondani, hogy ezek vonatkozásában a tagállamoknak van hatásköre és az Európai Unió csak iránymutatást nyújthat az egységes szabályozás érdekében. A javaslatcsomag célkitűzései:

  • a női részvétel javítása a munkaerő-piacon
  • lehetőséget kell biztosítani a munkavállalóknak arra, hogy választhassanak abban a tekintetben, hogy hangolják össze a magán-, és szakmai életüket
  • támogatni kell a modern családi struktúrát, mellyel szemben a demográfiai változások folyamatos kihívásokat állítanak
  • ösztönözni kell a kisgyermekek, idősek és sérültek ápolását elősegítő beruházásokat

A kisgyermekes szülők és hozzátartozóiakat gondozók tekintetében a következő módosítások tartalmazza a javaslat:

  • a gyermek születését követően az apák által igénybe vehető szabadságot legalább 10 napra emelnék (hazánkban ez jelenleg 5 munkanap és erre vonatkozóan jelenleg nincs uniós szabályozás)
  • a szülői szabadság mértékét szülőnként minimum 4 hónapban határoznák meg, ami nem lenne átruházható a szülők között (tehát, ha az apa nem veszi igénybe a rá eső négy hónapot, akkor ettől elesnek a jogosultak)
  • 5 munkanap plusz szabadság bevezetését javasolják a beteg, idős, vagy függőségi helyzetben lévő hozzátartozók ápolása céljából
  • rugalmas munkavégzési lehetőségek közüli választási lehetőség bevezetését javasolják azokra a munkavállalókra nézve, akik kisgyermeket nevelnek, vagy idős, beteg hozzátartozót ápolnak. Ez a lehetőség a rugalmas munkaidőt, a csökkentett munkaidőt/részmunkaidős foglalkoztatást és a rugalmas munkavégzési helyet foglalná magában.

Cinzia Sechi elmondta, hogy a javaslat természetesen számos kritikát kapott, de bizakodó a szociális partnerek döntését illetően. A javaslat egyébként nagyban megkönnyítené az ún. „szendvics generáció” helyzetét, akik gyermekük nevelése mellet hozzátartozók gondozását is meg kell, hogy oldják.


A Női Bizottság a fentieken túl meghatározta a jövő évi tevékenységének főbb prioritásait és megvitatta a Friedrich Ebert Alapítvány irányába benyújtott három éves programjavaslatot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.