2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az élet értelmére kell rámutatnunk

2019. 09. 17., 10:50

Huszonötödik alkalommal rendezte meg a nemzeti katonai zarándoklatot és családi napot az idén éppen negyedszázados Katolikus Tábori Püspökség. A rendezvénynek a Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika és kertje adott otthont. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte az ünnepségen...

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára elmondta: örömmel tölti el, hogy nagyon sok érdeklődő jött el az immár huszonötödik alkalommal megrendezett nemzeti katonai zarándoklatra. „Az év elején nagyszabású ünnepség keretben emlékeztünk meg a Katolikus Tábori Püspökség megalakulásának 25. évfordulójáról. Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr beszédében Kapisztrán Szent Jánost idézte fel: akár szereplők vagyunk az élet színpadán, akár a névtelen tömeg tagjai, nekünk, akik hiszünk, az élet értelmére kell rámutatnunk.”

Berta Tibor ezredes, általános helynök köszöntőjében kiemelte: a zarándoklat nagyon ősi, népi formája az egyik, ami meg tudja tartani az egyházat. „A szenttel való találkozásra fel kell készülni, s így készülünk a mai szentmisével is, ahol nem mással, mint az élettel és az élet kenyerével találkozunk ma” – tette hozzá.

A szentmisét követően került sor a 2014. június 24-én alapított Kapisztrán Szent János Elismerések 2019. évi átadására, amelyeket azok érdemeltek ki, akik huzamos időn át kiemelkedő mértékben segítették a Katolikus Tábori Püspökséget, és ezzel hozzájárultak a katonalelkészet küldetésének megvalósításához. Arany Érdemérmet kapott mások mellett dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó igazgatója is.

Idén sem maradhatott el a népszerű gyalogmenet: a 10,5 kilométeres távot megtevő jelentkezők 7 órakor indultak útnak a Kegytemplom elől, hogy a szabadtéri oltárhoz visszaérve részt vehessenek a szentmisén. A Kegytemplom oltáránál katonai tiszteletadással celebrált ünnepi szentmisét Michael August Blume SVD, alessanói címzetes érsek, apostoli nuncius mutatta be. A zarándoklat ideje alatt a kisebb és nagyobb gyermekeket óriáscsúszdás légvár, kézműves foglalkozások és játszóház is várta a kegytemplom melletti parkban. A rendezvényen – mások mellett – részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.