2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az élet értelmére kell rámutatnunk

2019. 09. 17., 10:50

Huszonötödik alkalommal rendezte meg a nemzeti katonai zarándoklatot és családi napot az idén éppen negyedszázados Katolikus Tábori Püspökség. A rendezvénynek a Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika és kertje adott otthont. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte az ünnepségen...

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára elmondta: örömmel tölti el, hogy nagyon sok érdeklődő jött el az immár huszonötödik alkalommal megrendezett nemzeti katonai zarándoklatra. „Az év elején nagyszabású ünnepség keretben emlékeztünk meg a Katolikus Tábori Püspökség megalakulásának 25. évfordulójáról. Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr beszédében Kapisztrán Szent Jánost idézte fel: akár szereplők vagyunk az élet színpadán, akár a névtelen tömeg tagjai, nekünk, akik hiszünk, az élet értelmére kell rámutatnunk.”

Berta Tibor ezredes, általános helynök köszöntőjében kiemelte: a zarándoklat nagyon ősi, népi formája az egyik, ami meg tudja tartani az egyházat. „A szenttel való találkozásra fel kell készülni, s így készülünk a mai szentmisével is, ahol nem mással, mint az élettel és az élet kenyerével találkozunk ma” – tette hozzá.

A szentmisét követően került sor a 2014. június 24-én alapított Kapisztrán Szent János Elismerések 2019. évi átadására, amelyeket azok érdemeltek ki, akik huzamos időn át kiemelkedő mértékben segítették a Katolikus Tábori Püspökséget, és ezzel hozzájárultak a katonalelkészet küldetésének megvalósításához. Arany Érdemérmet kapott mások mellett dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó igazgatója is.

Idén sem maradhatott el a népszerű gyalogmenet: a 10,5 kilométeres távot megtevő jelentkezők 7 órakor indultak útnak a Kegytemplom elől, hogy a szabadtéri oltárhoz visszaérve részt vehessenek a szentmisén. A Kegytemplom oltáránál katonai tiszteletadással celebrált ünnepi szentmisét Michael August Blume SVD, alessanói címzetes érsek, apostoli nuncius mutatta be. A zarándoklat ideje alatt a kisebb és nagyobb gyermekeket óriáscsúszdás légvár, kézműves foglalkozások és játszóház is várta a kegytemplom melletti parkban. A rendezvényen – mások mellett – részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.