2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Családi adókedvezmény visszamenőlegesen?

2019. 05. 09., 14:26

Mi a teendő, ha a munkáltató a családi kedvezmény érvényesítésére szóló nyilatkozatot figyelmen kívül hagyta? A Saldo szakértői szerint erre a helyzetre is van megoldás.

A munkáltató a munkavállaló által leadott nyilatkozat alapján köteles a családi kedvezmény érvényesítésére. Abban az esetben, ha a munkáltató a kedvezmény érvényesítését saját tévedése okán elmulasztotta, az érintett hónapokat önellenőrzéssel köteles helyesbíteni.

Az Szja. tv. 29/A. § (2) bekezdése alapján a családi kedvezmény – az eltartottak számától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként van meghatározva – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Az Art. 50. §-a alapján a munkáltató havonta a tárgyhót követő 12-éig köteles a kifizetésekről adatot szolgáltatni, mely a (2) bekezdés 6. pontja alapján a családi kedvezmény igénybevételére vonatkozó adatokat is tartalmazza. Az Art. 54. § (7) bekezdése alapján a munkáltatónak önellenőrzéssel kell helyesbítenie az általa levont jövedelemadó-előleget és az adót.

Ha a munkavállaló mulasztotta volna el leadni az adóelőleg-nyilatkozatát, a munkáltató a nyilatkozat átvételét követően lenne köteles annak érvényesítésére. Ebben az esetben a munkáltató döntésén múlna, hogy visszamenőlegesen, önellenőrzés keretében érvényesíti-e a kedvezményt.

Mit kell tudni a nagycsaládosok személygépkocsi-vásárlási és babaváró támogatásáról?
Már korábban elfogadta az Országgyűlés a nagycsaládosoknak szóló személygépkocsi-vásárlási támogatás adómentességéről, illetve a babaváró támogatásról szóló módosításokat a személyi jövedelemadó-törvényben. A Saldo szakértőinek segítségével most a legfontosabb tudnivalókat szedtük öss

Forrás: piacesprofit.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.