2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Családi adókedvezmény visszamenőlegesen?

2019. 05. 09., 14:26

Mi a teendő, ha a munkáltató a családi kedvezmény érvényesítésére szóló nyilatkozatot figyelmen kívül hagyta? A Saldo szakértői szerint erre a helyzetre is van megoldás.

A munkáltató a munkavállaló által leadott nyilatkozat alapján köteles a családi kedvezmény érvényesítésére. Abban az esetben, ha a munkáltató a kedvezmény érvényesítését saját tévedése okán elmulasztotta, az érintett hónapokat önellenőrzéssel köteles helyesbíteni.

Az Szja. tv. 29/A. § (2) bekezdése alapján a családi kedvezmény – az eltartottak számától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként van meghatározva – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Az Art. 50. §-a alapján a munkáltató havonta a tárgyhót követő 12-éig köteles a kifizetésekről adatot szolgáltatni, mely a (2) bekezdés 6. pontja alapján a családi kedvezmény igénybevételére vonatkozó adatokat is tartalmazza. Az Art. 54. § (7) bekezdése alapján a munkáltatónak önellenőrzéssel kell helyesbítenie az általa levont jövedelemadó-előleget és az adót.

Ha a munkavállaló mulasztotta volna el leadni az adóelőleg-nyilatkozatát, a munkáltató a nyilatkozat átvételét követően lenne köteles annak érvényesítésére. Ebben az esetben a munkáltató döntésén múlna, hogy visszamenőlegesen, önellenőrzés keretében érvényesíti-e a kedvezményt.

Mit kell tudni a nagycsaládosok személygépkocsi-vásárlási és babaváró támogatásáról?
Már korábban elfogadta az Országgyűlés a nagycsaládosoknak szóló személygépkocsi-vásárlási támogatás adómentességéről, illetve a babaváró támogatásról szóló módosításokat a személyi jövedelemadó-törvényben. A Saldo szakértőinek segítségével most a legfontosabb tudnivalókat szedtük öss

Forrás: piacesprofit.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.