2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 381 Ft   : 354 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Családi adókedvezmény visszamenőlegesen?

2019. 05. 09., 14:26

Mi a teendő, ha a munkáltató a családi kedvezmény érvényesítésére szóló nyilatkozatot figyelmen kívül hagyta? A Saldo szakértői szerint erre a helyzetre is van megoldás.

A munkáltató a munkavállaló által leadott nyilatkozat alapján köteles a családi kedvezmény érvényesítésére. Abban az esetben, ha a munkáltató a kedvezmény érvényesítését saját tévedése okán elmulasztotta, az érintett hónapokat önellenőrzéssel köteles helyesbíteni.

Az Szja. tv. 29/A. § (2) bekezdése alapján a családi kedvezmény – az eltartottak számától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként van meghatározva – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Az Art. 50. §-a alapján a munkáltató havonta a tárgyhót követő 12-éig köteles a kifizetésekről adatot szolgáltatni, mely a (2) bekezdés 6. pontja alapján a családi kedvezmény igénybevételére vonatkozó adatokat is tartalmazza. Az Art. 54. § (7) bekezdése alapján a munkáltatónak önellenőrzéssel kell helyesbítenie az általa levont jövedelemadó-előleget és az adót.

Ha a munkavállaló mulasztotta volna el leadni az adóelőleg-nyilatkozatát, a munkáltató a nyilatkozat átvételét követően lenne köteles annak érvényesítésére. Ebben az esetben a munkáltató döntésén múlna, hogy visszamenőlegesen, önellenőrzés keretében érvényesíti-e a kedvezményt.

Mit kell tudni a nagycsaládosok személygépkocsi-vásárlási és babaváró támogatásáról?
Már korábban elfogadta az Országgyűlés a nagycsaládosoknak szóló személygépkocsi-vásárlási támogatás adómentességéről, illetve a babaváró támogatásról szóló módosításokat a személyi jövedelemadó-törvényben. A Saldo szakértőinek segítségével most a legfontosabb tudnivalókat szedtük öss

Forrás: piacesprofit.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SZIKM), valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) – közösségi régészeti program keretén belül – egy második világháborús német harckocsi megsemmisülési helyszínét azonosította a Fejér vármegyei Baracska község térségében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.