2024. 05. 18. szombat
Alexandra, Erik
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az EUROMIL 129. közgyűlésén jártunk

2024. 05. 07., 10:15

Április 26-án az EUROMIL Lisszabonban (Portugália) tartotta 129. közgyűlését, melynek a portugál ANS, AOFA és AP szervezetek adtak otthont. A közgyűlésen és az előtte való napon tartott portugál nemzeti ünnepen, felvonuláson részt vett a HÉSZ delegációja, Bazsik István a HÉSZ elnöke, két alelnöke, Szendrei Zoltán és Hajdók Marcell, illetve az EUROMIL Board tagja Bácskai István. A közgyűlést az EUROMIL elnöke, Emmanuel Jacob nyitotta meg, köszöntötte a tagszervezetek képviselőit, és hangsúlyozta a portugál nemzet „szegfűs” forradalma 50. évfordulójának fontosságát, amely Portugália történelmének jelentős eseménye, és kihangsúlyozta a katonák döntő szerepét az eseményekben. Ezzel összefüggésben az elnök kiemelte, hogy Európa-szerte a katonák jogainak összehangolt biztosítására és védelemére van szükség, különös tekintettel a jelenlegi biztonsági környezetben a katonaállomány előtt álló kihívásokra.

Az EUROMIL elnöke emellett hangsúlyozta az EU Stratégiai Iránytűjének és a Gyors Bevetési Kapacitásának a fontosságát, továbbá azt is, hogy a megbeszélések során nem csak az (hadi)ipari képességekre kell összpontosítani, hanem a hadseregben szolgáló férfiakra és nőkre is, az esélyegyenlőség biztosítására, a sokszínűség és a befogadás előmozdítására.

A közgyűlés kezdetén Hajdók Marcell előadásában beszámolt a magyar helyzetről, a 12. Alaptörvény módosítás következményeiről, a Hosz-HÉSZ átalakulásról, a szolgálati jogviszony tervezett szabályozásáról, valamint a HÉSZ előtt álló kihívásokról.

A közgyűlésen külön panelbeszélgetésre került sor a társadalmi párbeszédről. Jörg Tagger, az Európai Bizottság Szociális Párbeszéd osztályának vezetője a szociális párbeszéd európai kontextusban betöltött szerepét hangsúlyozta, beszélt annak fejlesztéseiről és működéséről. Tagger úr bemutatta a meglévő ágazati bizottságokat és szerepüket, valamint a szociális párbeszéd megerősítése érdekében tett aktív lépéseket, például az Európai Tanács ajánlását és az Európai Bizottság közleményét. Kiemelte továbbá a szociális jogok európai pillérének és annak cselekvési tervének iránytűként való felhasználásának fontosságát, különösen a közelgő európai parlamenti választások fényében.

Nadja Salson, az EPSU (Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége) munkatársa bemutatta szervezetének elismert szociális partnerként végzett munkáját. Salson asszony kiemelte a kollektív tárgyalások fontosságát mind nemzeti, mind európai szinten, és bemutatta az uniós szociális párbeszéd előfeltételeit és jogi kereteit.

A bevezetőt követően Salson asszony a védelmi szektor kihívásaival és lehetőségeivel foglalkozott. Megemlítette a közigazgatással való kapcsolattartás nehézségeit, valamint a szociális párbeszéddel foglalkozó bizottságok szükségességét minden szinten.

A panelbeszélgetés után a közgyűlés a korábban elfogadott napirend szerint, két olasz szervezet, az ITAMIL és a SILF teljes jogú tagságának jóváhagyásával folytatódott. A találkozó az EUROMIL tagszervezetek nemzeti beszámolóinak ismertetésével folytatódott. Összességében a tagok véleményt cseréltek olyan közös érdekű kérdésekről, mint az állomány felszerelése, a munkaidő-irányelv (WTD) alkalmazása a fegyveres erőkben és a fizetések.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta az Ukrajnáról szóló nyilatkozatát. Az ukrajnai háború kezdete óta az EUROMIL többször kinyilvánította már támogatását Ukrajnának, kiemelten az ukrán katonák helyzetére fókuszálva.

A közgyűlés folytatta az EUROMIL jövőjéről, a megváltozott geopolitikai környezetben betöltött szerepéről szóló belső vitát is, amely az EUROMIL 126. berlini (Németország) közgyűlésén kezdődött. Ennek eredményeként most a katona állományra vonatkozó minimumkövetelményekről szóló nyilatkozat került elfogadásra.

A nap rendezvényei 17.15-kor zárultak, a tagszervezetek képviselői a 130. közgyűlésen 2024. október 25-én Budapesten találkoznak.

A HÉSZ delegáció külön egyeztetett a lengyel delegációval és az EUROMIL elnökével a V4 és az EUROMIL őszre, Budapestre tervezett üléseiről. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.