2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÍRÖSSZEFOGLALÓ: A szokásosnál is több munkával telik az ősz

2023. 09. 11., 15:09

A Honvédszakszervezet az őszelőn számos rendezvényt és eseményt szervez és bonyolít le, miközben az érdekegyeztetés és érdekvédelem terén is jelentős feladatokkal kell, hogy megbirkózzon.

 

A Honvédszakszervezet az őszelőn számos rendezvényt és eseményt szervez és bonyolít le, miközben az érdekegyeztetés és érdekvédelem terén is jelentős feladatokkal kell, hogy megbirkózzon. Eközben a központi irodán személyi változások is történtek a hónap első napjával. 

A LIGA szakszervezetek augusztus 29-én tartotta elnökségi ülését,  melyen tisztségviselőink közül Czövek János, mint a LIGA közszolgálati társelnöke és Bazsik István, mint a Felügyelő Bizottság elnöke vett részt. Az ülésen szó esett a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) összehívására tett lépésekről, illetve a közszolgálati szakszervezeteket érintő aktuális kérdésekről is. A következő ülés időpontja szeptember 12.

A HSZJ. hatásai és a Hjt. módosítás kapcsán folyamatosan zajlanak az egyeztetések. E folyamat legutóbbi állomásaként augusztus 30-án dr. Németh-Papp Eszter Humánpolitikai Főosztályvezetővel folytatott Czövek János elnök és Bazsik István alelnök megbeszélést. A jogszabálytervezetekről tovább folynak az egyeztetések.

Szeptember elsején a központi iroda állományában jelentős változás következett be. Klopfer Szandra asszisztens 12 év után szervezetünktől elbúcsúzott, kiváló munkáját ezúton is köszönjük és kívánunk további munkasikereket számára. A mindenki által ismert és kedvelt munkatársunk helyére álláspályázat keretében felvételre került Farkasné Kovács Krisztinának pedig sikerekben gazdag együttműködést kívánunk az elkövetkezendő – remélhetőleg minél hosszabb – évekre. A központi iroda állományát a régóta a szervezetet terhelő kapacitáshiány miatt további egy fővel kellett bővíteni. Ennek során a gazdasági és kontrolling terület került megerősítésre. A továbbiakban Vincze Krisztina segíti e téren a szervezet munkáját, akinek szintén sok sikert és kitartást kívánunk e komoly munkakörhöz.

Szeptember 02-án szombaton a Magyar Honvédség megalapításának 175. évfordulójára kibővített rendezvénysorozatunk újabb állomásaként Úriban a Honvédszakszervezet támogatásával tartotta meg a XV. Úri Libaterelő túrát a Tápiómenti Tömegsport Alapítvány. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet többek között Czövek János elnök és Bazsik István alelnök képviselte. A színvonalas rendezvénynek több mint 1 000 fő nevezője volt, akik 4 távon indulhattak neki az Úri környéki domboknak. A Honvédszakszervezet tagjait sport pólóval és karszalaggal bővített ajándékcsomaggal várták a szervezők. A sikeres rendezvény során szakszervezetünk vezetése találkozott a helyi polgármesterrel, akivel munkaebéd keretében tartalmas beszélgetést folytattak az esetleges későbbi együttműködés lehetőségeiről.

Szeptember 05-én Bazsik István alelnök, Jakubik András érdekvédelmi ügyvivővel tájékoztatót tartott Kecskeméten a légierő és a légijármű javító alapszervezet megjelent tagjai részére. A teltházas rendezvényen tájékoztató hangzott el a honvéd üdülők helyzetéről, A HJT módosítás várható irányairól, valamint a veszélyhelyzeti intézkedések kapcsán kialakult egyes helyzetekről. A hallgatóság lehetőséget kapott arra, hogy személyes véleményét is elmondja, melynek során többen kiemelték, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések kapcsán kialakult leszerelési korlátozások hatásai jelentősen terhelik a katonákat. Emellett érezhető volt a megjelentek aggodalma a jogállási törvény változásaival kapcsolatban.  A mátraházi üdülőre vonatkozóan elhangzott, hogy annak a Honvédéség érdekköréből történő kiszervezése amellett, hogy nehézséget okoz a katonai repülő állomány magaslati kiképzésében, egyébként a katonák által az 1940-es évek elején összeadott pénzből épült ingatlan komplexum esetében kifejezetten a honvédségi hagyományoknak és a közösségi összefogásnak egy emblematikus elemét szünteti meg. E döntés átgondolását és felülvizsgálatát javasolták a felszólalók a döntéshozók felé.

Szeptember 7. és 8. között a Honvédszakszervezet delegációja részt vett a szlovákiai Ó-tátrafüreden rendezett EUROMIL és a szlovák ZVSR által szervezett katonai konferencián, ahol a delegáció vezetője Czövek János elnök volt, az angol nyelvű előadást Bazsik István alelnök tartotta, a delegáció tagjaiként pedig Bácskai István az EUROMIL elnökségi tagja és Lippai Csaba, mint a Honvédszakszervezet érdekvédelmi ügyvivője vettek részt. A rendezvény során 3 panelbeszélgetésre is sor került. Az 1. a katonai szakszervezetek jogi lehetőségeit és érdekegyeztetési mozgásterüket vizsgálta az egyes országokban, a 2. panelbeszélgetés során az aktív katonák érdekvédelmének aktualitásairól tartottak tájékoztatót az egyes felkért előadók, a 3. részben pedig a katonanők helyzetét vitatták meg azok az emblematikus női katonai vezetők, akik a rendezvényen hazájukat meghívás alapján képviselték.

Szeptember 9-én Győrött az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és Budapesten az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségtámogató Dandár tartotta családinapját. Mindkét eseményen a Honvédszakszervezet külön sátorban települt, a dandár személyi állományát és családtagjaikat Szendrei Zoltán alelnök, míg az ezred látogatóit Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő igyekezett kisebb ajándékokkal ellátni. A gyermekek nagy örömére idén sem maradt el az oly kedvelt lufi és zászló kiosztása, melyet a két tisztségviselő adott át a gyermekeknek nyitástól-zárásig. A következő családi nap szeptember 16-án Pápán lesz, ahol Czövek János elnökkel találkozhatnak tagjaink.

Szeptember 10-el záródott Honvédszakszervezet által kezdeményezett közvéleménykutatás, melynek sikerét a többszázas létszámú válaszadói kör bizonyítja. Az így összegyűjtött adatokról szeptember 15-ig gyorsjelentés készül, majd október hónapra tervezetten mélyebb összefüggés vizsgálatok is megtörténnek és várhatóan elkészül a nagyjelentés.

A Honvédszakszervezet szeptember 14-15-én tartja őszi küldöttgyűlését, amelyen az Alapszabály szükséges módosításain kívül, a küldöttek szavaznak a 2024. évi költségvetés elfogadásáról, a rendezvénytervről, a munkatervről, a Honvédszakszervezet főbb feladatairól, valamint egyes küldöttgyűlési határozatokról, illetve a novemberben esedékes tisztújító küldöttgyűlés Jelölő Bizottságának megalakításáról. A rendezvény második napján az aktuális jogszabályi változásokról előadást hallgathatnak meg a jelenlévők a meghívott vendégtől.

Szeptember 15-én este a Honvédszakszervezet munkavacsorán fogadja az EUROMIL elnökségét. Itt szó esik a honvédek jogállásáról szóló törvény változásairól, az aktuális geopolitikai helyzetből adódó kihívásokról, valamint az európai országok fegyveres erőit érintő aktualitásokról.

Szeptember 20-ától 22-ig a Visegrádi 4-ek együttműködés kerertében Gdyniában (Lengyelország) kerül megtartásra a soron következő katonai konferencia.  A rendezvényen Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök, és Bácskai István elnökségi tag képviseli a Hosz-t.

Szeptember 23-án tartja a Honvédszakszervezet a minden évben hagyományosan ez idő tájt rendezendő állatkerti napját, amelyet az augusztusi egyeztetéseknek köszönhetően ismét utolérhetetlen kedvezménnyel vehetnek igénybe tagjaink. A szeptember 14-éhez közeli hétvégék egyikén minden évben megtartásra kerül eme kiváló rendezvény, melyen a koraősz kellemes időjárását kihasználva általában több mint 1 000 fő vendég vesz részt és élvezi a kedvezményes szolgáltatásokat. Idén is várunk mindenkit erre a rendezvényre!

Szeptember 24-én Budapesten zajlik a hagyományos NATO futás, ahol szakszervezetünket Szendrei Zoltán alelnök képviseli.

Szeptember 26-án Kaposváron tisztelet látogatást tesz a Honvédszakszervezet vezetése az alakulat parancsnokánál, illetve az alapszervezet tagságának tart tájékoztatót.

Szeptember 27-én zárja a Honvédszakszervezet a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat tömegsport eseményeit. Ennek keretében a Honvédszakszervezet vezetése és az érdeklődők Pákozdról a KEMPP-ből indulva kerékpáros túra keretében körbejárják a velencei tavat. Ide is szeretettel várunk minden könnyed sportrendezvényre nyitott szakszervezeti tagot és katonát!

Mindezek mellett, a Honvédszakszervezet életében négy évente ismétlődő mérföldkő a tisztújítás, melyre idén ismét sor kerül. E területen jelentős feladatok várnak még a regnáló vezetésre és a tisztségviselőkre. A központi iroda tisztségviselői és munkavállalói mindent megtesznek azért, hogy a novemberi tisztújító küldöttgyűlés zökkenőmentes legyen és méltó színvonalon lezajló eseményt bonyolíthassunk le.

Az őszi időszak nagyobb történéseiről egyedi beszámolókkal folyamatosan igyekszünk a későbbieben hírt adni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.