2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A III. negyedévi HÉF ülésről jelentjük

2023. 10. 02., 12:41

Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában tartotta meg idei harmadik negyedéves ülését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) szeptember 28-án, csütörtökön. Az érdekvédelmi szervezetek, a honvédelmi tárca és a munkaadói oldal képviselői a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonákat, illetve a honvédelmi alkalmazottakat, továbbá a minisztérium felügyelete alá tartozó cégek munkavállalóit érintő aktuális kérdéseket tekintették át. A Honvédszakszervezetet Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök képviselték, illetve a munkavédelmi kérdésekről szóló napirendi pont kapcsán szakértőként részt vett Sörös István a nyugállományú tagozat elnöke az ülésen...

A HÉF-ülésen a munkáltatói oldal képviseletében részt vett dr. Czermann János a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. A munkavállalói oldalon a Honvédszakszervezet alelnökei mellett, Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, valamint Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke voltak jelen.

 
 
Napirend előtti kérdésként szó esett a Mátraházán található üdülő bezárásáról. E téma vonatkozásában kiemelten tárgyaltak a dolgozókat érintő munkaügyi kérdésekről, a jelentősen csökkenő szolgáltatási kapacitások okozta helyzetről és az elmaradt illetve megkésett érdemi egyeztetések következményeiről. Ugyanakkor e témakörben szó esett arról is, hogy elismerésre méltó eredménynek tekintendő az a tény, miszerint az állami szférában történő szinte teljeskörű kapacitás leépítés korlátozottan érte el a Honvédséget. Ezzel a veszteségek ellenére a katonák számára kiemelt jelentőséggel bíró ingatlanok maradhattak a tárca kezében, beleértve a balatonakarttyai rekreációs központot és a Stefánia kultúrális központot is.
 A HÉF-ülés napirendi pontjai között szerepelt:
- A Honvédelmi és Haderőfejlesztési program aktuális feladatai, a haditechnikai fejlesztések és azok hatása az MH katonai szervezeteire és az állományra
- A lakhatás támogatás helyzete, szerződéses legénységi, hivatásos, honvédelmi alkalmazott, nyugállományú katonák vonatkozásában
- Tájékoztató a hivatásos és szerződéses, honvédelmi alkalmazott és nyugdíjas katonák részére biztosítható vásárlási kedvezményekről
- A katonai illetményrendszer 2024-től tervezett átalakításáról
- A Munkavédelmi Nemzeti Politika eredményei és az új EU-s, valamint hazai munkavédelmi stratégia súlyponti kérdései
A haderőfejlesztési programra vonatkozó tájékoztató után elhangzott a munkavállalói oldal részéről, hogy az elmúlt harminc év első olyan fejlesztési programjáról van szó, amelynek több fontos eleme megvalósult, illetve várhatóan szinte minden eleme teljesül. Ezzel az évtizedeken átívelő leépülés útjáról végre a fejlődés és erősödés útjára lépett a Magyar Honvédség. Ugyanakkor a Lynx pilot projekt kapcsán Hazuga Károly a BEOSZ elnöke építő szándékú észrevételeket is megfogalmazott.
 
A lakhatás támogatás helyzete című napirendi pont keretében a lakáspénz változását, a lakáskölcsön munkáltatói támogatásának 2023. évi kifizetését, a lakáslízing rendszer átmeneti megakadását követő újra indulás pozitív elemeit ismertette az előadó, amely eredményeket elismeréssel konstatált a Fórum. Mindemellett a munkavállalói oldal szót emelt a szállóhelyzet kapcsán az egyes helyeken akutnak tekinthető alacsony szolgáltatási színvonal miatt.
Ezt követően megtudhatták a jelenlévők, hogy immáron 69 olyan szerzdődést kötött meg a tárca, amely alapján kedvezményeket vehetnek igénybe a katonák. A szolgáltatási palettán a gépjárműtől, a barkácsárúig számos termékre kaphatnak kedvezményt a dolgozók. Kérésként és egyben javaslatként is elhangzott, hogy jelenleg az országos élelmiszerkereskedelmi láncok valamelyike által nyújtott kedvezmény megkötésére nagy igény mutatkozik, amelyet örömmel venne a munkavállalói oldal, ha sikerülne kielégíteni.
A katonai illetményrendszer 2024-től tervezett változásaira vonatkozólag elsősorban a stratégiai irányok megfogalmazása és egy-egy kiemelt fontosságú elv felvázolására került sor. A rendszer pontos részleteit a kidolgozás alatt álló rendeleti szintű szabályozás fogja tartalmazni. A már ismerhető konkrétumokról tagjaink az alapszervezeteknél zajló tájékoztató-kampányunk során tudhatnak meg bővebbet, melynek következő állomása október 4-én Szentesen lesz.
A Munkavédelmi Nemzeti Politika egyes szakkérdéseiről elhangzott tájékoztatót követően a napirendi ponthoz kapcsolódó kérdéseket a Honvédszakszervezet nevében szakértőként részt vevő Sörös István fogalmazta meg, ennek hatására a munkavédelem területén a szorosabb együttműködés mellett tette le a voksát a munkáltatói és a munkavállalói oldal tématerületét vivő két személy.
Az ülés lezárását megelőzően a tárgyalófelek rögzítették, hogy terv szerint a IV. negyedévi ülésre legkésőbb decemberben sor kerül. 
Fotó: Szabó Lajos

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.