2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jubileumi Küldöttgyűlés a Hosz 25. évfordulóján

2016. 11. 30., 11:00

2016. november 24-én a délelőtti órákban kezdődött meg a Honvédszakszervezet 25 éves fennállásának alkalmából rendezett jubileumi Küldöttgyűlés. ..

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

A rendezvény ünnepi beszédekkel vette kezdetét, Czövek János ünnepi megnyitójában szót ejtett arról, hogy immáron 25 éve annak, hogy létrejött formailag is a katonai érdekvédelem Magyarországon. A Katonák Érdekvédelmi Szövetsége 1991. szeptember 14-én alakult meg 2 aktív és 7 nyugállományú szervezetből, továbbá 57 fő aktív-és nyugállományú katonából. Elnöke 1993-ig Horovitz Ferenc volt. A szervezet 1995-ben átalakult szakszervezetté (Honvédszakszervezet - Hosz), így megalakult a katonák első egyéni tagokból önállóan szerveződő országos érdekvédelmi szervezete és elnöke Sörös István lett. Megállapította, hogy mikor visszatekintünk az elmúlt 25 évre, ha végiggondoljuk a Hosz minden harcát, erőfeszítését, látjuk annak minden eredményét és elmondhatjuk, hogy nem volt hiábavaló a negyed évszázad küzdelme. A haza védelme, biztonsága, e magasztos hivatás rendkívüli kötelezettségeket, fegyelmet és önfeláldozást kíván. Ezért szükségszerű ezen a területen is az érdekérvényesítés, az egyéni és kollektív jogok biztosítása. Szükséges, hogy a Honvédszakszervezet jól végezze teendőit, biztosítsa a munkaadók és munkavállalók közötti konstruktív párbeszédet, segítse és támogassa tagjait.

 

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Ezt követően ismertetésre került dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, és Vargha Tamás parlamenti államtitkár köszöntő levele, majd beszédet mondott Sulyok János dandártábornok védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, dr. Bársony Krisztina ezredes a HM Védelemgazdasági Hivatal, Pénzügyi és Ellenőrzési Igazgatóságának igazgatója, Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok a Magyar Rendvédelmi Kar vezetője, Tomas Gaspar Svec a Szlovák katonai érdekvédelmi szövetség elnöke, Doszpolyné dr. Mészáros Melinda a LIGA Szakszervezetek elnöke, Varga István a HODOSZ elnöke, és Hazuga Károly nyá. altábornagy a BEOSZ elnöke. Megtisztelte jelenlétével a Küldöttgyűlést Zsiga Tamás ezredes a HVK Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnöke, Lázár-Takács Katalin a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály főosztályvezetője, Dr. Papp Ferenc ezredes a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály osztályvezetője és Piros Ottó ezredes az MH Kiképzési, Rekreációs és Konferencia Központ parancsnoka.

 

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Az ünnepi beszédeket követően elismerések átadására került sor. 

 „A Honvédszakszervezet megalakulásának 25. évfordulója alkalmából” dr. Simicskó István Magyarország honvédelmi minisztere a Honvédelemért Kitüntető cím harmadik fokozatát adományozta Bálint Zoltán Vilmos nyá. törzszászlósnak, alapszervezeti vezetőnek. 

Az Aranykor Kitüntető cím Bronz fokozatát adományozta Bali János István nyá. törzszászlósnak, a Hosz Felügyelő Bizottság tagjának.

dr. Simicskó István Magyarország honvédelmi minisztere ajándéktárgyat (Gábor Áron rézágyúja M 1:10) adományozott Horváth Béla őrnagynak, és Bácskai István őrnagynak.

Dr Benkő Tibor vezérezredes a Honvéd Vezérkar Főnöke emléktárgyat (vezérkari mintával ellátott fapajzs) adományozott Szendrei Zoltán őrnagynak, Tóvári Róbert századosnak, Bazsik István zászlósnak.

A küldöttgyűlés döntése alapján Szakszervezeti munkáért díjban részesült Mészáros Tibor és Tarr Ernő alapszervezeti vezetők.

Az Elnökség döntése értelmében nevezetes alkalomból emléktárgyat kapott 60. Születésnapra Dr. Kántor Raimund, 75. születésnapra Szoboszlai Endre 85. születésnapra Pénzes József.

Az Elnökség által adományozott elismerésben részesült Gáspár Tamásné, Nagyfejeő Gábor, Grell Norbert, Horváth Józsefné, Szijártó Zsolt, Bogdány Gábor, Jáger Lajos, Jakubik András, Lippai Csaba, Németh Nándor, Gebri Júlia, valamint Klopfer Szandra.

Az ünnepi megnyitót követően az aktuálisan elvégzendő feladatok vették át a főszerepet.

A küldöttgyűlési tisztségviselők megválasztását és a napirend elfogadását követően, a Felügyelő Bizottság díjazásáról hoztak határozatot, majd az ennek megfelelően előkészített verziójú 2017. évi költségvetésről szavazhattak a küldöttek. Ezt követően a Nyugállományú tagozat SZMSZ-éről, a testületi határozatok deregulációjáról, a Hosz 2017. évi fontosabb feladatairól, a munkatervről és a rendezvénytervről szóló határozatokat is elfogadta a döntéshozó testület.

 

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

A formális döntéseket követően az egyebek napirendi pont keretében konstruktív beszélgetés került lebonyolításra a katonákat aktuálisan érintő kérdésekről.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)
 

Szó esett a határon szolgálatot teljesítők életkörülményeit érintően arról, hogy az élelmezési ellátás minősége már megfelelő, de egyes helyszíneken a tagok véleménye szerint a kiosztott élelmiszer nem éri el a norma szerinti szintet, illetve a minőségi javulás ellenére továbbra is alacsony színvonalú egyes esetekben az elhelyezés. Czövek János elnök jelezte, hogy a szakszervezet tisztségviselői rendszeresen, személyesen is részt vesznek a határ menti feladatok ellátásában, minden észrevételt továbbítanak az elöljárók felé, ahol rövid időn belül intézkedések is történnek. Sajnálatos ugyanakkor, hogy egyes esetekben a már megoldott helyzetek újra termelődnek, így folyamatosan van feladat a határ mellett az élet- és szolgálati körülmények javításával kapcsolatban. Hozzátette továbbá, hogy a Magyar Honvédség talán még soha nem kapott ilyen átfogó és ilyen hosszú ideig tartó feladatot, amelynek folyamatosan meg kell felelni. Ennek az a következménye, hogy sok esetben most kell megtanulni, vagy újra elsajátítani olyan készségeket, amelyek képessé tesznek arra, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Annak, hogy „élesben” kell a feladatot ellátni, ugyanakkor sajnálatos, de nem palástolható következménye, hogy alkalmanként kisebb-nagyobb fennakadások lehetnek. A Honvédszakszervezet feladatának tekinti, hogy az ilyen helyzeteket közvetlenül jelezze a döntéshozók felé.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)
 

A béren kívüli juttatások kapcsán feltett kérdésekre reagálva elhangzott, hogy a Tárcával folyamatosan tárgyalnak a HÉF munkavállalói oldal képviselői, 2016. december 02-i ülésen kerül véglegesítésre a megállapodás.
Ez után hivatalosan írásban történik meg mindenki számára a részletes tájékoztatás, az azonban már mindenki számára nyilvánvaló lehet, hogy a korábbi rendszer markánsan átalakul, és arra lehet számítani, hogy a készpénzben adott juttatás, és a SZÉP Kártya adójogi változásokból adódó szükségszerű bevezetése mellett, - az Erzsébet utalvány kivezetésével - a jól megszokott juttatási elemek megmaradhatnak.

A legénységi állományúak részére juttatott béremelés bevezetése is megmozgatta a személyi állományt, a felszólalók is kihangsúlyozták, hogy álláspontjuk szerint nem volt szerencsés a bérrendszerbe ilyen módon belenyúlni, mert ez belső feszültséget szült, inkább egységes rendszerszintű beavatkozásokat támogatnának. Az előbbiek mellett ugyanakkor azt is kihangsúlyozták, hogy a Rendőrség állományából rendszeres és intenzív megkeresések érik a katonákat, amire reagálni kellett, ha meg akarjuk tartani az állományunkat.
A katonák és a rendőrök közötti beszélgetések alkalmával többször előfordult, hogy olyan ígéretek is elhangzottak, amelyek túlzóak, vagy nem teljesíthetőek.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

A számos kérdést érintő egyebek napirendi pont hosszas tárgyalása után a küldöttgyűlés eredményes munkát követően lezárásra került.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Az esti díszvacsora során Tunis Age De Zeuwe az EUROMIL kincstárnok-alelnöke köszöntötte a megjelenteket, valamint a holland partner szakszervezetünk az AFMP/FNV jókívánságait olvasta fel. Ezt követően Sörös Istvánt és Volentér Mihály alapító tagokat köszöntötték a küldöttek egy-egy jubileumi emléktárggyal.
A formális események lezárását követően ünnepi vacsora zárta a napot.

Másnap szakmai előadásokon és tájékoztatókon valamint belső szakmai megbeszéléseken vettek részt tisztségviselőink.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Első előadóként Szabó József ezredes az MH Szociálpolitikai Közhasznú Alapítvány elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a katonai állomány szociális és jövedelmi helyzetéről, valamint az Alapítvány által nyújtott támogatások rendszeréről.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

dr. Schober Zsófia a HM Jogi Főosztály képviseletében tartott előadást a 2017. évi katonákat érintő jogszabályi változásokról, többek között az árvaellátásról, a kegyeleti gondoskodásról, a szerződéses katonák szerződéshosszabbításával kapcsolatos változásokról.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredes a HM Védelemgazdasági Hivatal képviseletében az ÜSZR rendszer használatáról, várható változásairól adott tájékoztatást.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Sörös István a Hosz elnökségi tagja a munkavédelmi képviselő választás rendjéről tartott tájékoztatót, melyben kiemelte, hogy a Honvédszakszervezet minden helyőrségben állítson jelölteket a tisztségre.

Szöveg: Bazsik István
Fotó: Klopfer Szandra, Jakubik András

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.