2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jubileumi Küldöttgyűlés a Hosz 25. évfordulóján

2016. 11. 30., 11:00

2016. november 24-én a délelőtti órákban kezdődött meg a Honvédszakszervezet 25 éves fennállásának alkalmából rendezett jubileumi Küldöttgyűlés. ..

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

A rendezvény ünnepi beszédekkel vette kezdetét, Czövek János ünnepi megnyitójában szót ejtett arról, hogy immáron 25 éve annak, hogy létrejött formailag is a katonai érdekvédelem Magyarországon. A Katonák Érdekvédelmi Szövetsége 1991. szeptember 14-én alakult meg 2 aktív és 7 nyugállományú szervezetből, továbbá 57 fő aktív-és nyugállományú katonából. Elnöke 1993-ig Horovitz Ferenc volt. A szervezet 1995-ben átalakult szakszervezetté (Honvédszakszervezet - Hosz), így megalakult a katonák első egyéni tagokból önállóan szerveződő országos érdekvédelmi szervezete és elnöke Sörös István lett. Megállapította, hogy mikor visszatekintünk az elmúlt 25 évre, ha végiggondoljuk a Hosz minden harcát, erőfeszítését, látjuk annak minden eredményét és elmondhatjuk, hogy nem volt hiábavaló a negyed évszázad küzdelme. A haza védelme, biztonsága, e magasztos hivatás rendkívüli kötelezettségeket, fegyelmet és önfeláldozást kíván. Ezért szükségszerű ezen a területen is az érdekérvényesítés, az egyéni és kollektív jogok biztosítása. Szükséges, hogy a Honvédszakszervezet jól végezze teendőit, biztosítsa a munkaadók és munkavállalók közötti konstruktív párbeszédet, segítse és támogassa tagjait.

 

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Ezt követően ismertetésre került dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, és Vargha Tamás parlamenti államtitkár köszöntő levele, majd beszédet mondott Sulyok János dandártábornok védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, dr. Bársony Krisztina ezredes a HM Védelemgazdasági Hivatal, Pénzügyi és Ellenőrzési Igazgatóságának igazgatója, Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok a Magyar Rendvédelmi Kar vezetője, Tomas Gaspar Svec a Szlovák katonai érdekvédelmi szövetség elnöke, Doszpolyné dr. Mészáros Melinda a LIGA Szakszervezetek elnöke, Varga István a HODOSZ elnöke, és Hazuga Károly nyá. altábornagy a BEOSZ elnöke. Megtisztelte jelenlétével a Küldöttgyűlést Zsiga Tamás ezredes a HVK Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnöke, Lázár-Takács Katalin a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály főosztályvezetője, Dr. Papp Ferenc ezredes a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály osztályvezetője és Piros Ottó ezredes az MH Kiképzési, Rekreációs és Konferencia Központ parancsnoka.

 

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Az ünnepi beszédeket követően elismerések átadására került sor. 

 „A Honvédszakszervezet megalakulásának 25. évfordulója alkalmából” dr. Simicskó István Magyarország honvédelmi minisztere a Honvédelemért Kitüntető cím harmadik fokozatát adományozta Bálint Zoltán Vilmos nyá. törzszászlósnak, alapszervezeti vezetőnek. 

Az Aranykor Kitüntető cím Bronz fokozatát adományozta Bali János István nyá. törzszászlósnak, a Hosz Felügyelő Bizottság tagjának.

dr. Simicskó István Magyarország honvédelmi minisztere ajándéktárgyat (Gábor Áron rézágyúja M 1:10) adományozott Horváth Béla őrnagynak, és Bácskai István őrnagynak.

Dr Benkő Tibor vezérezredes a Honvéd Vezérkar Főnöke emléktárgyat (vezérkari mintával ellátott fapajzs) adományozott Szendrei Zoltán őrnagynak, Tóvári Róbert századosnak, Bazsik István zászlósnak.

A küldöttgyűlés döntése alapján Szakszervezeti munkáért díjban részesült Mészáros Tibor és Tarr Ernő alapszervezeti vezetők.

Az Elnökség döntése értelmében nevezetes alkalomból emléktárgyat kapott 60. Születésnapra Dr. Kántor Raimund, 75. születésnapra Szoboszlai Endre 85. születésnapra Pénzes József.

Az Elnökség által adományozott elismerésben részesült Gáspár Tamásné, Nagyfejeő Gábor, Grell Norbert, Horváth Józsefné, Szijártó Zsolt, Bogdány Gábor, Jáger Lajos, Jakubik András, Lippai Csaba, Németh Nándor, Gebri Júlia, valamint Klopfer Szandra.

Az ünnepi megnyitót követően az aktuálisan elvégzendő feladatok vették át a főszerepet.

A küldöttgyűlési tisztségviselők megválasztását és a napirend elfogadását követően, a Felügyelő Bizottság díjazásáról hoztak határozatot, majd az ennek megfelelően előkészített verziójú 2017. évi költségvetésről szavazhattak a küldöttek. Ezt követően a Nyugállományú tagozat SZMSZ-éről, a testületi határozatok deregulációjáról, a Hosz 2017. évi fontosabb feladatairól, a munkatervről és a rendezvénytervről szóló határozatokat is elfogadta a döntéshozó testület.

 

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

A formális döntéseket követően az egyebek napirendi pont keretében konstruktív beszélgetés került lebonyolításra a katonákat aktuálisan érintő kérdésekről.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)
 

Szó esett a határon szolgálatot teljesítők életkörülményeit érintően arról, hogy az élelmezési ellátás minősége már megfelelő, de egyes helyszíneken a tagok véleménye szerint a kiosztott élelmiszer nem éri el a norma szerinti szintet, illetve a minőségi javulás ellenére továbbra is alacsony színvonalú egyes esetekben az elhelyezés. Czövek János elnök jelezte, hogy a szakszervezet tisztségviselői rendszeresen, személyesen is részt vesznek a határ menti feladatok ellátásában, minden észrevételt továbbítanak az elöljárók felé, ahol rövid időn belül intézkedések is történnek. Sajnálatos ugyanakkor, hogy egyes esetekben a már megoldott helyzetek újra termelődnek, így folyamatosan van feladat a határ mellett az élet- és szolgálati körülmények javításával kapcsolatban. Hozzátette továbbá, hogy a Magyar Honvédség talán még soha nem kapott ilyen átfogó és ilyen hosszú ideig tartó feladatot, amelynek folyamatosan meg kell felelni. Ennek az a következménye, hogy sok esetben most kell megtanulni, vagy újra elsajátítani olyan készségeket, amelyek képessé tesznek arra, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Annak, hogy „élesben” kell a feladatot ellátni, ugyanakkor sajnálatos, de nem palástolható következménye, hogy alkalmanként kisebb-nagyobb fennakadások lehetnek. A Honvédszakszervezet feladatának tekinti, hogy az ilyen helyzeteket közvetlenül jelezze a döntéshozók felé.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)
 

A béren kívüli juttatások kapcsán feltett kérdésekre reagálva elhangzott, hogy a Tárcával folyamatosan tárgyalnak a HÉF munkavállalói oldal képviselői, 2016. december 02-i ülésen kerül véglegesítésre a megállapodás.
Ez után hivatalosan írásban történik meg mindenki számára a részletes tájékoztatás, az azonban már mindenki számára nyilvánvaló lehet, hogy a korábbi rendszer markánsan átalakul, és arra lehet számítani, hogy a készpénzben adott juttatás, és a SZÉP Kártya adójogi változásokból adódó szükségszerű bevezetése mellett, - az Erzsébet utalvány kivezetésével - a jól megszokott juttatási elemek megmaradhatnak.

A legénységi állományúak részére juttatott béremelés bevezetése is megmozgatta a személyi állományt, a felszólalók is kihangsúlyozták, hogy álláspontjuk szerint nem volt szerencsés a bérrendszerbe ilyen módon belenyúlni, mert ez belső feszültséget szült, inkább egységes rendszerszintű beavatkozásokat támogatnának. Az előbbiek mellett ugyanakkor azt is kihangsúlyozták, hogy a Rendőrség állományából rendszeres és intenzív megkeresések érik a katonákat, amire reagálni kellett, ha meg akarjuk tartani az állományunkat.
A katonák és a rendőrök közötti beszélgetések alkalmával többször előfordult, hogy olyan ígéretek is elhangzottak, amelyek túlzóak, vagy nem teljesíthetőek.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

A számos kérdést érintő egyebek napirendi pont hosszas tárgyalása után a küldöttgyűlés eredményes munkát követően lezárásra került.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Az esti díszvacsora során Tunis Age De Zeuwe az EUROMIL kincstárnok-alelnöke köszöntötte a megjelenteket, valamint a holland partner szakszervezetünk az AFMP/FNV jókívánságait olvasta fel. Ezt követően Sörös Istvánt és Volentér Mihály alapító tagokat köszöntötték a küldöttek egy-egy jubileumi emléktárggyal.
A formális események lezárását követően ünnepi vacsora zárta a napot.

Másnap szakmai előadásokon és tájékoztatókon valamint belső szakmai megbeszéléseken vettek részt tisztségviselőink.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Első előadóként Szabó József ezredes az MH Szociálpolitikai Közhasznú Alapítvány elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a katonai állomány szociális és jövedelmi helyzetéről, valamint az Alapítvány által nyújtott támogatások rendszeréről.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

dr. Schober Zsófia a HM Jogi Főosztály képviseletében tartott előadást a 2017. évi katonákat érintő jogszabályi változásokról, többek között az árvaellátásról, a kegyeleti gondoskodásról, a szerződéses katonák szerződéshosszabbításával kapcsolatos változásokról.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredes a HM Védelemgazdasági Hivatal képviseletében az ÜSZR rendszer használatáról, várható változásairól adott tájékoztatást.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Sörös István a Hosz elnökségi tagja a munkavédelmi képviselő választás rendjéről tartott tájékoztatót, melyben kiemelte, hogy a Honvédszakszervezet minden helyőrségben állítson jelölteket a tisztségre.

Szöveg: Bazsik István
Fotó: Klopfer Szandra, Jakubik András

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.

  Háború Művészete magazin