2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megtartották az első negyedéves HÉF ülést

Hosz  |  2016. 04. 12., 15:59

A HÉF munkatervének megfelelően 2016. április 05-én megtartotta I. negyedéves ülését. A munkaadói oldalt Vargha Tamás miniszter helyettes, míg a munkáltatói oldalt Czövek János elnök vezette, míg az ülés levezető elnöke Dr. Kádár Pál dandártábornok volt. A Honvédszakszervezetet Bazsik István, Szendrei Zoltán alelnökök, és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselték…

A napirend előtt Vargha Tamás államtitkár elmondta, hogy újból ő lesz a munkáltatói oldal képviselője, bízik abban, hogy a korábban már megszokott rendszerben folyik tovább az érdekegyeztetés. Czövek János elnök viszontválaszában elmondta, hogy a munkavállalói oldal abban érdekelt, hogy a vitás kérdések továbbra is a HÉF keretén belül tárgyalásos úton kerüljenek megbeszélésre.

Az első napirend a közalkalmazottak rendkívüli munkavégzési szabályai változásának gyakorlati tapasztalatai volt, melyet Kovács Tamás HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője terjesztett elő és egészítette ki szóban.  A munkavállalói oldal részéről Varga István HODOSZ elnök reagált az előterjesztésre.

A második napirend a honvédelmi üdültetés rendszerének helyzete, a honvédségi rekreációs és regeneráló rendszer tapasztalatai volt. A beterjesztő Takács Tamás ezredes a HVK Személyügyi Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese volt, aki részletes kiegészítést adott az írásos előterjesztéshez. Az elmúlt évben is jelentős volt az állomány körében a fokozott szolgálati megterhelésből eredő kimerüléses állapot következtében a térítési díj megfizetése nélkül igénybevett regeneráló pihenések száma. Egészségügyi térítésmentes regeneráló pihenésen 2015. évben 1118 fő vett részt. Összességében megállapítható, hogy nagy az érdeklődés a személyi állomány körében a KORK-ok igénybevétele iránt.

A személyi állomány pihentetésének feladatait a HM tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben való részvétel következtében külön szabályozta. 2016-ban mintegy 7946 fő és családtagjának pihentetését biztosítja a HM rekreációs intézményeiben (4 éjszakás, a családtagoknak is térítési díj megfizetése nélkül). A regeneráló üdülési lehetőség kihasználtságáról az ülésen résztvevőknek részletes tájékoztatást adott a csoportfőnök-helyettes.

Czövek János elnök pozitívan értékelte a lehetőséget, amit a Honvédelmi Minisztérium a rendkívüli helyzetben résztvevők részére biztosít, de felhívta a munkáltatói oldal figyelmét, hogy lehetőség szerint a nagy leterheltség mellett is biztosítsák a katonacsaládok részére a megérdemelt pihenést. Egyben kérte, hogy a fennmaradó helyekre az alakulatoknál nem közvetlenül a határ menti feladatokban munkát végző állomány részvételét is tegyék lehetővé. Javasolta, hogy a nem főszezoni időszakban a nyugállományú és járandóságos állomány részére is teremtsenek lehetőséget üdülés biztosítására.

Az ülés utolsó témája a migrációs válsághelyzet kezelésével összefüggő feladatok aktuális kérdései a beterjesztő Takács Tamás ezredes volt, aki szóban egészítette ki az írásos előterjesztést. A munkavállalói oldal részéről Czövek János reagált és beszámolt részletesen az általa tapasztalt problémákról, és a katonák elhelyezési körülményeiről. Jelezte az azonnali megoldást igénylő problémákat, kérte a katonák érdekében tegyék komfortosabbá az elhelyezési körülményeket. Az elhúzódó feladatok miatt szükséges a normális körülmények kialakítása, melyre a munkaadói oldal keresi a megoldást.

Napirend után az ülés végén Bazsik István a Honvédszakszervezet alelnöke tájékoztatta a HÉF ülésen részvevőket, hogy a Honvéd Egészségpénztár 2016. április 1-vel beolvadt a Prémium Egészségpénztárba. Kiemelte, hogy az új pénztárban is megoldott a katonák képviselete, mivel katonai jogviszonyban álló személyt választottak a Felügyelő Bizottság tagjává, illetve hamarosan három küldött megválasztásával megalakulhat a katonai tagozat.

Szöveg: Szendrei Zoltán
Fotó: Lippai Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.