2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megtartották az első negyedéves HÉF ülést

Hosz  |  2016. 04. 12., 15:59

A HÉF munkatervének megfelelően 2016. április 05-én megtartotta I. negyedéves ülését. A munkaadói oldalt Vargha Tamás miniszter helyettes, míg a munkáltatói oldalt Czövek János elnök vezette, míg az ülés levezető elnöke Dr. Kádár Pál dandártábornok volt. A Honvédszakszervezetet Bazsik István, Szendrei Zoltán alelnökök, és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselték…

A napirend előtt Vargha Tamás államtitkár elmondta, hogy újból ő lesz a munkáltatói oldal képviselője, bízik abban, hogy a korábban már megszokott rendszerben folyik tovább az érdekegyeztetés. Czövek János elnök viszontválaszában elmondta, hogy a munkavállalói oldal abban érdekelt, hogy a vitás kérdések továbbra is a HÉF keretén belül tárgyalásos úton kerüljenek megbeszélésre.

Az első napirend a közalkalmazottak rendkívüli munkavégzési szabályai változásának gyakorlati tapasztalatai volt, melyet Kovács Tamás HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője terjesztett elő és egészítette ki szóban.  A munkavállalói oldal részéről Varga István HODOSZ elnök reagált az előterjesztésre.

A második napirend a honvédelmi üdültetés rendszerének helyzete, a honvédségi rekreációs és regeneráló rendszer tapasztalatai volt. A beterjesztő Takács Tamás ezredes a HVK Személyügyi Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese volt, aki részletes kiegészítést adott az írásos előterjesztéshez. Az elmúlt évben is jelentős volt az állomány körében a fokozott szolgálati megterhelésből eredő kimerüléses állapot következtében a térítési díj megfizetése nélkül igénybevett regeneráló pihenések száma. Egészségügyi térítésmentes regeneráló pihenésen 2015. évben 1118 fő vett részt. Összességében megállapítható, hogy nagy az érdeklődés a személyi állomány körében a KORK-ok igénybevétele iránt.

A személyi állomány pihentetésének feladatait a HM tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben való részvétel következtében külön szabályozta. 2016-ban mintegy 7946 fő és családtagjának pihentetését biztosítja a HM rekreációs intézményeiben (4 éjszakás, a családtagoknak is térítési díj megfizetése nélkül). A regeneráló üdülési lehetőség kihasználtságáról az ülésen résztvevőknek részletes tájékoztatást adott a csoportfőnök-helyettes.

Czövek János elnök pozitívan értékelte a lehetőséget, amit a Honvédelmi Minisztérium a rendkívüli helyzetben résztvevők részére biztosít, de felhívta a munkáltatói oldal figyelmét, hogy lehetőség szerint a nagy leterheltség mellett is biztosítsák a katonacsaládok részére a megérdemelt pihenést. Egyben kérte, hogy a fennmaradó helyekre az alakulatoknál nem közvetlenül a határ menti feladatokban munkát végző állomány részvételét is tegyék lehetővé. Javasolta, hogy a nem főszezoni időszakban a nyugállományú és járandóságos állomány részére is teremtsenek lehetőséget üdülés biztosítására.

Az ülés utolsó témája a migrációs válsághelyzet kezelésével összefüggő feladatok aktuális kérdései a beterjesztő Takács Tamás ezredes volt, aki szóban egészítette ki az írásos előterjesztést. A munkavállalói oldal részéről Czövek János reagált és beszámolt részletesen az általa tapasztalt problémákról, és a katonák elhelyezési körülményeiről. Jelezte az azonnali megoldást igénylő problémákat, kérte a katonák érdekében tegyék komfortosabbá az elhelyezési körülményeket. Az elhúzódó feladatok miatt szükséges a normális körülmények kialakítása, melyre a munkaadói oldal keresi a megoldást.

Napirend után az ülés végén Bazsik István a Honvédszakszervezet alelnöke tájékoztatta a HÉF ülésen részvevőket, hogy a Honvéd Egészségpénztár 2016. április 1-vel beolvadt a Prémium Egészségpénztárba. Kiemelte, hogy az új pénztárban is megoldott a katonák képviselete, mivel katonai jogviszonyban álló személyt választottak a Felügyelő Bizottság tagjává, illetve hamarosan három küldött megválasztásával megalakulhat a katonai tagozat.

Szöveg: Szendrei Zoltán
Fotó: Lippai Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.