2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megtartották az első negyedéves HÉF ülést

Hosz  |  2016. 04. 12., 15:59

A HÉF munkatervének megfelelően 2016. április 05-én megtartotta I. negyedéves ülését. A munkaadói oldalt Vargha Tamás miniszter helyettes, míg a munkáltatói oldalt Czövek János elnök vezette, míg az ülés levezető elnöke Dr. Kádár Pál dandártábornok volt. A Honvédszakszervezetet Bazsik István, Szendrei Zoltán alelnökök, és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselték…

A napirend előtt Vargha Tamás államtitkár elmondta, hogy újból ő lesz a munkáltatói oldal képviselője, bízik abban, hogy a korábban már megszokott rendszerben folyik tovább az érdekegyeztetés. Czövek János elnök viszontválaszában elmondta, hogy a munkavállalói oldal abban érdekelt, hogy a vitás kérdések továbbra is a HÉF keretén belül tárgyalásos úton kerüljenek megbeszélésre.

Az első napirend a közalkalmazottak rendkívüli munkavégzési szabályai változásának gyakorlati tapasztalatai volt, melyet Kovács Tamás HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője terjesztett elő és egészítette ki szóban.  A munkavállalói oldal részéről Varga István HODOSZ elnök reagált az előterjesztésre.

A második napirend a honvédelmi üdültetés rendszerének helyzete, a honvédségi rekreációs és regeneráló rendszer tapasztalatai volt. A beterjesztő Takács Tamás ezredes a HVK Személyügyi Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese volt, aki részletes kiegészítést adott az írásos előterjesztéshez. Az elmúlt évben is jelentős volt az állomány körében a fokozott szolgálati megterhelésből eredő kimerüléses állapot következtében a térítési díj megfizetése nélkül igénybevett regeneráló pihenések száma. Egészségügyi térítésmentes regeneráló pihenésen 2015. évben 1118 fő vett részt. Összességében megállapítható, hogy nagy az érdeklődés a személyi állomány körében a KORK-ok igénybevétele iránt.

A személyi állomány pihentetésének feladatait a HM tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben való részvétel következtében külön szabályozta. 2016-ban mintegy 7946 fő és családtagjának pihentetését biztosítja a HM rekreációs intézményeiben (4 éjszakás, a családtagoknak is térítési díj megfizetése nélkül). A regeneráló üdülési lehetőség kihasználtságáról az ülésen résztvevőknek részletes tájékoztatást adott a csoportfőnök-helyettes.

Czövek János elnök pozitívan értékelte a lehetőséget, amit a Honvédelmi Minisztérium a rendkívüli helyzetben résztvevők részére biztosít, de felhívta a munkáltatói oldal figyelmét, hogy lehetőség szerint a nagy leterheltség mellett is biztosítsák a katonacsaládok részére a megérdemelt pihenést. Egyben kérte, hogy a fennmaradó helyekre az alakulatoknál nem közvetlenül a határ menti feladatokban munkát végző állomány részvételét is tegyék lehetővé. Javasolta, hogy a nem főszezoni időszakban a nyugállományú és járandóságos állomány részére is teremtsenek lehetőséget üdülés biztosítására.

Az ülés utolsó témája a migrációs válsághelyzet kezelésével összefüggő feladatok aktuális kérdései a beterjesztő Takács Tamás ezredes volt, aki szóban egészítette ki az írásos előterjesztést. A munkavállalói oldal részéről Czövek János reagált és beszámolt részletesen az általa tapasztalt problémákról, és a katonák elhelyezési körülményeiről. Jelezte az azonnali megoldást igénylő problémákat, kérte a katonák érdekében tegyék komfortosabbá az elhelyezési körülményeket. Az elhúzódó feladatok miatt szükséges a normális körülmények kialakítása, melyre a munkaadói oldal keresi a megoldást.

Napirend után az ülés végén Bazsik István a Honvédszakszervezet alelnöke tájékoztatta a HÉF ülésen részvevőket, hogy a Honvéd Egészségpénztár 2016. április 1-vel beolvadt a Prémium Egészségpénztárba. Kiemelte, hogy az új pénztárban is megoldott a katonák képviselete, mivel katonai jogviszonyban álló személyt választottak a Felügyelő Bizottság tagjává, illetve hamarosan három küldött megválasztásával megalakulhat a katonai tagozat.

Szöveg: Szendrei Zoltán
Fotó: Lippai Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.