2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Munkavédelem a hőségben

2023. 07. 10., 10:55

2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.

"A hőség következtében a munkátvégzők szellemi és fizikai teljesítőképessége is csökken, így megnő a veszélye a balesetek bekövetkezésének" - mondja a munkavédelmi szakember. - "Ezért mindent meg kell tenni azért, hogy a kockázatokat csökkentsük, fontos a folyadékveszteség pótlása, mert ez megelőzheti a rosszulléteket, illetve az esetlegesen előforduló panaszok (pl. fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal abba kell hagyni, pihenni kell, lehetőleg a kijelölt pihanőhelyen, illtve, szükség esetén, elsősegélynyújtásra is szükség lehet."

Miskéri László felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban a Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály kíváló munkavédelmi kiadványt publikált, amelyet melegen ajánl minden munkavégzőnek, főleg, ha szabadban történik a munkavégzés. A kiadványból világosan kiderül, a hőség megviseli az emberi szervezetet és a munkáltatónak védelmi intézkedésekkel, munkajogi szabályok alkalmazásával biztosítania kell a munkavállalók védelmét.

Az egészségügyi feltételek mellett a megfelelő munkaszervezés és munkaidő-beosztás segítik a rendkívüli időjárási körülményekhez való alkalmazkodást.

A munkáltatónak a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére figyelemmel kell beosztania, fontos a munka- és pihenési időszakok ütemezése, a munkavállalók egymást váltása, a munkavégzés megszakításával történő kötelező rendszeres pihenőidők kiadása.

A munkavégzési szabályokról a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „A rendkívüli időjárás esetén történő munkavégzés szabályai – hőség” témájú kiadványban adunk tájékoztatást. A kiadvány a honlapunkról letölthető.

 

Forrás: www.liganet.hu

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.