2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Munkavédelem a hőségben

2023. 07. 10., 10:55

2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.

"A hőség következtében a munkátvégzők szellemi és fizikai teljesítőképessége is csökken, így megnő a veszélye a balesetek bekövetkezésének" - mondja a munkavédelmi szakember. - "Ezért mindent meg kell tenni azért, hogy a kockázatokat csökkentsük, fontos a folyadékveszteség pótlása, mert ez megelőzheti a rosszulléteket, illetve az esetlegesen előforduló panaszok (pl. fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal abba kell hagyni, pihenni kell, lehetőleg a kijelölt pihanőhelyen, illtve, szükség esetén, elsősegélynyújtásra is szükség lehet."

Miskéri László felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban a Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály kíváló munkavédelmi kiadványt publikált, amelyet melegen ajánl minden munkavégzőnek, főleg, ha szabadban történik a munkavégzés. A kiadványból világosan kiderül, a hőség megviseli az emberi szervezetet és a munkáltatónak védelmi intézkedésekkel, munkajogi szabályok alkalmazásával biztosítania kell a munkavállalók védelmét.

Az egészségügyi feltételek mellett a megfelelő munkaszervezés és munkaidő-beosztás segítik a rendkívüli időjárási körülményekhez való alkalmazkodást.

A munkáltatónak a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére figyelemmel kell beosztania, fontos a munka- és pihenési időszakok ütemezése, a munkavállalók egymást váltása, a munkavégzés megszakításával történő kötelező rendszeres pihenőidők kiadása.

A munkavégzési szabályokról a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „A rendkívüli időjárás esetén történő munkavégzés szabályai – hőség” témájú kiadványban adunk tájékoztatást. A kiadvány a honlapunkról letölthető.

 

Forrás: www.liganet.hu

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.