2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató a Hosz XVII. Országos Horgászversenyéről 2023. június 16-17.

Helyszín: Tata Bakodi-tó
Dátum: 2023. június 16., péntek 16:00

A Honvédszakszervezet Központi Iroda, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár alapszervezetének közreműködésével 2023. június 16-17-én 24 órás horgászversenyt szervez a tatai Bakodi-tavon...

HOSZ XVII. ORSZÁGOS HORGÁSZVERSENY KIÍRÁS 

A Horgászverseny helye: Tata Bakodi-tó

Ideje: 2023. 06. 16. 16.00 – 2022. 06. 17. 16.00

Jelentkezési határidő: 2023. 05. 26. 12.00 óra

A horgászversenyen 3 fős csapatok vehetnek részt.

A horgásztó megközelíthetősége:

Tata Bakodi-tó, GPS koordináták: GPS koordináták: 47o 41' 41"     18o 18' 53"

 

A versenyre jelentkezni a „Nevezési lap” kitöltésével lehet, majd a kitöltött nevezési lapot a Központi Iroda részére eljuttatva történik a regisztráció.

Központi iroda: Levelezési cím: 1581 Budapest, Pf. 65.

Fax (városi): 06-1/450-0347, Fax (HM): 02-261-77

Email: iroda@hsz.hu

A horgászversenyen maximum 20 csapat indulására van lehetőség. A csapatok jelentkezését nevezési sorrend alapján vesszük figyelembe! 

Nevezési díj: 25.000 Ft/csapat
A nevezési díj tartalmazza három fő részére a nevezés díjat, plusz háromszori étkezést.

Kérjük, hogy aki a 3 fő csapattagon kívül hozzátartozót hozni, azt a nevezési lapon jelezze, részükre az étkezés: 5000 Ft/fő!

A horgásztónál a helyek gépjárművel nem megközelíthetők, kizárólag kézi kocsi igénybevételével lehet a horgászfelszerelést (sátrat, főzőeszközöket) a horgászhelyre bejuttatni! A horgászverseny idején a gépjárművek a tó melletti parkolóban helyezhetők el!

Programtervezet:

Gyülekező, regisztráció a horgásztónál: 2023. 06. 16. 13.00-14.00

Köszöntő, megnyitó, versenyszabályok ismertetése: 2023. 06. 16. 14.00-14.30

Horgászhelyek kisorsolása: 2023. 06. 16.  14.30-14.45

Horgászhelyek elfoglalása, etetés: 2023. 06. 16. 14.45-16.00

Verseny kezdete: 2023. 06. 16. 16.00

Verseny vége: 2023. 06. 17. 16.00

Mérlegelés: Folyamatos Eredményhirdetés: 2023. 06. 17. 17.00

 

A regisztrált csapatok listáját az alábbi táblázatban találhatják.

 

A VERSENYHORGÁSZAT SZABÁLYAI


Minden versenyző köteles a versenyszabályzat minden pontját betartani. A verseny kezdetét és végét a sorsoláskor bemutatott hangjelzés jelzi, melyeket kötelező betartani. A versenyzők annyi botot tarthatnak és szerelhetnek össze, amennyit akarnak, de egyszerre csak legfeljebb három (3) bottal horgászhatnak a csapatok. A verseny ideje alatt a csapatok tetszőleges szerelékkel horgászhatnak, botonként maximum két horoggal, szomszédjaikat nem zavarhatják. Csak szakáll nélküli horog, illetve mikró szakállas lehet. A verseny ideje alatt fogott minden hal beleszámít a pontozásba! Hármas horog használata tilos! Az elektromos, akusztikus és vizuális kapásjelzők használata megengedett. Engedélyezett a rádió-távjelzős elektromos kapásjelző használata. Folyamatosan etetni kizárólag partról, csak emberi erőn és ügyességen alapuló eszközökkel lehet. Engedélyezett az etető csúzli, egy vagy két kézzel működtetett cső a bojlik bedobásához, egy vagy két kézzel tartott nagy nyeles kanál, a földre helyezett és mindkét kézzel működtetett csúzli, esetleg gumiszalaggal, rugóval, oldódó tasakkal, oldódó szállal működő eszközök; rakéták, melyek belső átmérője nem lehet nagyobb 50 mm-nél, hossza pedig 200 mm-nél, és horgászbottal dobják be.

Etetőhajó és Csónak használata, a verseny ideje alatt TILOS! Halradar használata tilos! Fonott dobóelőke használata tilos

A csapatoknak a számukra kijelölt horgászhelyen belül kell horgászniuk. Sátrak (tábor kialakítása), személyes dolgok elhelyezése közvetlenül a horgászhelyen lehetséges. A megakasztott hal sikeres kiemelésében segítség igénybe vehető (csapattárs). A hal kifogása érvényesnek számít akkor is, ha véletlenül a száján kívül akad be a horog. Szándékosan szabálysértő módon kifogni a halat szigorúan TILOS!

Halfogás esetén a kifogott halat a mérlegelésig sértetlenül kell tárolni, majd a mérlegelés, bejegyzés és fotózás után vissza kell engedni. Bármekkora Amurt illetve 5kg feletti pontyot azonnal mérlegelni és visszaengedni kötelező. A halak elhelyezésére megnedvesített pontymatrac és min. 2,5m- es gyűrűs haltartó valamint pontyzsák használata kötelező! A halakat gyűrűs haltartóban, pontyzsákban kell élve tartani és verseny ideje alatt a pontyzsáknak teljes terjedelmében a vízben kell lennie. Fém haltartó használata tilos! Minden 5 kg-ot meghaladó hal fogását a versenybizottságnak azonnal jelezni kell. Elegendő pontyzsákkal kell rendelkezniük (minimum 1 db/csapat). Sebfertőtlenítő használata kötelező!• Ha a kifogott hal elpusztul, nem számít bele a versenybe. A „verseny vége” jelzést követően a készségeket azonnal ki kell húzni a vízből, a jelzés után horogra került halakat már nem mérlegeljük. Lefújás előtt történt bevágás esetén a fogott hal beleszámít a versenybe akkor is, ha a fárasztás a jelzés után fejeződik be. A verseny végeztével a horgászhelyet tiszta állapotban kell hátrahagyni. A verseny ideje alatt a „Bakodi-tó” horgásztó házirendjét be kell tartani


MÉRLEGELÉS SZABÁLYAI

A mérés folyamatosan kerül végrehajtásra, melynek során a súly jelzésének jól láthatónak kell lennie a rendezők és a versenyzők számára egyaránt. Minden halat a szervezők által biztosított tartóhálóban kell lemérni, ezt benedvesítik, és megállapítják az önsúlyát minden mérés előtt. A tartóhálóknak speciálisan a pontyok lemérésére alkalmas fajtájúaknak kell lenniük. Vízáteresztő és rácsos szerkezetű, lágy, szintetikus anyagból készüljön. Minden kifogott halat külön- külön, egyesével kell felírni a mérlegelő lapokra, kivéve a kárász és keszegfélék. A méréseket a Versenybizottság hajtja végre. Mérlegelésre és az alapján értékelésre csak élő halak kerülhetnek. Ennek igazolása, hogy a hal mérlegelés után elúszik a versenybíró jelenlétében. Bármilyen más jellegű probléma, kérdés felmerülése esetén a Versenybizottság a helyszínen dönt, és állásfoglalását közli.

SZANKCIÓK

Versenyből való kizárással jár: a gondatlanságból megcsonkított vagy sérült hal, a halakkal való kulturálatlan bánásmód. Minden figyelmeztetés 10 kg hal levonásával jár az eredményekből. Figyelmeztetés jár azért, ha bárki más a csapattagokon kívül szákol, etet, vagy fáraszt. Figyelmeztetés jár, ha a csapatok engedély nélkül külső segítséget vesznek igénybe, valamint a verseny kezdetét jelző hangjelzés előtt horgászni kezdenek. Figyelmeztetés jár, ha a csapattagok valamelyike horgászhoz nem méltóan viselkedik, vagy a halakat nem megfelelően tárolják. A Versenybíróság rendelkezik azon joggal mind a versenyek ideje alatt, mind az eredményhirdetés idején, hogy büntetéseket szabjon ki csapatokra, ha azok szabálysértést követnek el. Minden, a szabályokban nem leírt, nem szabályozott kérdésben a versenyszervezők állásfoglalásai az irányadóak.

ÉRTÉKELÉS

A végső sorrendbe sorolást a szervezők, illetve a versenybírák végzik a verseny zárását követően. A fogott összsúly (összes kilogramm) alapján történik a végső sorrend felállítása. Azonos súlyok esetén a legnagyobb súlyú hal megfogásával bíró párost illeti az elsőbbség. Ha még mindig fennáll a holtverseny, akkor az elsőbbség azt a csapatot illeti, akinél nagyobb a fogások átlagsúlya (összes súly/fogások száma). Díjazásra kerül: az I-III. helyezett, a legnagyobb halat kifogó versenyző, a legtöbb halat kifogó versenyző és versenyt szervezők külön díja. 

Klapka György Honvéd Horgász és Környezetvédő Egyesület horgászrendje

A horgászat célja: elősegíteni a halfogást sportszerű eszközökkel és módszerekkel, biztosítani a kifogott hallal való kíméletes bánásmódot, a szabadidő kulturált eltöltését, a természetben való egészséges kikapcsolódást, a természeti értékek és a vízparti környezet megóvását.

 

Az egyesület horgászvizei:  Magyarország, Komárom-Esztergom megye, Szomód. Víztérkód: Szomód-3

A Magyar Állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő Szomódi Tüzivíz Vételező hely,   Földhivatalnál 0168/5 (nem önálló helyrajzi számon)    számon nyilvántartott, természetben a Szomódi Gyakorló Téren az 1. sz. főközlekedési út mellett található vízterület.

 

Megnevezése: „Bakodi - tó”

Általános horgászati – etikai előírások:

 

1. A Klapka György Horgászegyesület önálló jogi személy. A Klapka György horgászegyesület horgászvizeire a halgazdálkodásról és a halvédelemről szóló törvény irányelvei szerint készített HORGÁSZREND érvényes. A horgász a horgászat megkezdése előtt köteles megismerni és a horgászat során betartani a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (Hhvtv.) és a végrehajtására kiadott 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet (Vhr.) rendelkezéseit, valamint a helyi horgászrend szabályait.

2. Az egyesület horgászvizein horgászni:

▪ Magyar horgászkártya

▪ Állami horgászjegy vagy  turista állami horgászjegy és fogási napló, 

▪ Az egyesület által kiadott területi jegy vagy napijegy,

▪ Személyi igazolvány birtokában lehet.

Horgászni gyermek horgász kivételével két bottal, botonként legfeljebb 2 darab egyágú horoggal lehet. Gyermek horgásznak egy bottal, legfeljebb 1 darab egyágú horoggal  lehet. Fentiektől eltérően rablóhalas horgászatnál többágú horog és műcsali használata engedélyezett. Hálót a horgász kizárólag csalihal fogására használhat, de az nem lehet 1m2 –nél nagyobb felületű. Napijegyes, valamint gyermek és ifjúsági horgász, rablóhalakra nem horgászhat. A horgászhelyet elfoglalni, a horgászatot megkezdeni csak a területre kiadott érvényes okmányokkal lehet. A napijegy kizárólag a rajta feltüntetett napon érvényes.

Az egyesület tagjai tagsági viszonyuk fennállását az „éves területi jegy” felmutatásával, vagy a tagdíj befizetését igazoló elismervénnyel igazolják.

3. A horgászatra jogosult horgászás közben köteles magánál tartani személyi igazolványát, állami horgászjegyét vagy turista állami horgászjegyét, területi jegyét vagy napijegyét, melyet az ellenőrzésre jogosult személyek -  társadalmi halőrök,  halőrök -  felszólítására ellenőrzésre köteles átadni és lehetővé tenni a horgászeszközök és a zsákmány megvizsgálását. A horgász a jogszerű kifogással és a fogási naplóba – napijegyre történő rögzítéssel szerzi meg a hal tulajdonjogát. A horgászokmányok közül a helyi horgászrenddel együtt értelmezendő területi jegy, vagy napijegy vásárlásával a horgász polgárjogi szerződést is köt a jegy kiadójával.  

A horgász a horgászhely elfoglalása és a horgászat megkezdése előtt köteles a horgászháznál elhelyezett „BEÍRÓ KÖNYV”- be értelem szerűen, olvashatóan dokumentálni a rovatokban kért adatokat a fogási eredmény kivételével. Amennyiben horgászat közben valamilyen okból horgászállást vált úgy azt utólag a fogási eredmény dokumentálásával egy időben a horgászállás számának feltüntetésével, köteles a megfelelő rovatba pótlólag beírni.

A fogási napló fogási összesítő rovatában, téves bejegyzés esetén, az erre vonatkozó ügyviteli szabályok betartásával, csak a TÓGAZDA javíthat.

4.Az ellenőrzésre jogosult személy, egyesületi horgászellenőr, (társadalmi halőr) azt a járművet, amelyben feltehetően halzsákmány van, működési területén feltartóztathatja, átvizsgálhatja és jogosulatlan zsákmány esetén az elkövető (elkövetők) ellen intézkedhet. 

Az egyesületi horgászellenőrök kötelesek 18:00-ra a tónál megjelenni. A horgászterületet személyre lemenően leellenőrizni, az ellenőrzés tényét az egyesületi fogási naplóba dokumentálni. Az ellenőrzés után a tanya előtt tartózkodjanak. A távozó horgászokat szúrópróba szerűen ellenőrizni kell, a fogott mennyiség és a fogási napló – napijegy egyeztetésével. A napijegy leadását minden esetben ellenőrizni kell. A szolgálati füzetben rögzíteni kell a szolgálat alatt történt eseményt – eseményeket. Kirívó szabálytalanság esetén, 06-30-824 0050 telefonszámon azonnal értesíteni kell a tógazdát.

5. Az ellenőrzésre jogosult személy egyesületi horgászellenőr, (társadalmi halőr) a horgászfelszerelést az orvhorgásztól minden esetben, a horgászatra jogosulttól akkor veheti el, ha az tárgyi bizonyítékként szolgál, erről az indokot is tartalmazó jegyzőkönyvet kell készítenie melynek egy példányát az érintettnek át kell adni.

6. Az ellenőrzésre jogosult személy egyesületi horgászellenőr, (társadalmi halőr) az egyesület szabályait megsértő horgászt (köteles figyelmeztetni, hogy a szabály megszegéséért fegyelmi eljárást kezdeményez ellene a fegyelmi bizottságnál) az aznapi horgászatból kizárhatja. Az ellenőrzésre jogosult személy minden esetben köteles igazolni az ellenőrzésre való jogosultságát. Ez az egyesületi horgászellenőrök esetében az egyesületi tagságot igazoló okmány.

7. A völgyzáró gát ár apasztó részén, valamint a táblával jelzett területeken horgászni TILOS!

8. A horgászhelyen kialakított „stéget” ha azon a tulajdonos/ tulajdonosok neve fel van tüntetve, annak kérésére el kell hagyni. A horgászállások állapotáért balesetmentes üzemeltetéséért a tulajdonosai/tulajdonosaik felelősek.-A tóparton foglalt hely, illetve jelölt hely nem létesíthető!-A tavon a vezetőség által engedélyezett helyen saját felelősségre a szabályok betartásával és a bérleti szerződésben foglaltak tudomásul vételével stég építhető.

9. Parkolni csak a felső  parkolóban  lehet, a horgászhelyet a tó környezetének megóvása érdekében járművel megközelíteni TILOS, - kivéve azon személyek, akik az egyesület vezetőségétől egészségi állapotukra való tekintettel külön engedélyt kaptak. Az alsó parkoló ZÁRT terület.  Megnyitása versenyek idején parkolás céljából, illetve  a vezetőség külön  intézkedésére történik. Az alsó tó gátja mellett, illetve a hadiúton  parkolni TILOS!

10. Csónakból és vízben állva horgászni TILOS! -A horgászegyesület csónakja élet és értékmentésre,  valamint stégek építésére és karbantartására használható. A használatba vevők kötelesek betartani a csónakkal való közlekedés szabályait, előírásait. A csónakot csak saját felelősségükre használhatják.

11. A faj szerinti tilalom alá eső, vagy méreten aluli halat haladéktalanul, kíméletesen vissza kell helyezni a tóba, az élettelen halat le kell adni a Tógazdának!

12. Nemes halak kiemelésénél merítő szák, vagy halkiemelő használata kötelező.-Vágóhorog csak a megtartani kívánt nagyobb méretű, nem szákolható halak kivételénél engedélyezett, egyéb esetben használata TILOS!

13. Az elvinni kívánt halat tartószákba, vagy szájbilincsre kell tenni és vízben tartva kell tárolni. Nemeshal fogása esetén nem szabad a horgászatot addig folytatni, míg a megtartani kívánt hal a fogási naplóba be nem lett vezetve (víztérkód, hónap, nap, óra, perc, becsült súly) vagy visszaengedve a tóba. -A horgász a kifogott halat beszákolás után csak maga mellett tárolhatja. A horgászat befejezésekor el kell vinni a halat. A tóban távozás után tovább tárolni tilos! -A horgászegyesület területére más vízterületen fogott nemeshalat bevinni TILOS! A kifogáskor a nemeshalat úgy kell a stégre helyezni (lehetőleg pontymatracra), hogy ugrálása, mozgása közben ne sérülhessen, csontozata, szálkái ne törhessenek.

14. A kifogott, szákban – szájbilincsen tartott nemes halat kicserélni TILOS!

15. A méretkorlátozás alá eső halnak ellenőrző méréskor is meg kell ütni a mértéket. A faj szerinti fogási tilalom, valamint az egyesület vizeire érvényes méret szerinti korlátozás a fogási naplóhoz külön kiadott lapon valamint a horgászháznál kifüggesztve és a honlapon megjelenítve kerülnek feltüntetésre. A fajok szerinti tilalmi idők megegyeznek az Országos Horgászrendben megjelölt időpontokkal! Méretkorlátozások: amúr 50cm, ponty 30 cm, süllő 30 cm, csuka 50 cm, jászkeszeg 20 cm, szilvaorrú keszeg 20 cm, compó 30 cm, harcsa 60 cm  fölött vihető el. A harcsa tilalmi ideje alatt nem horgászható. A harcsa éves fogható mennyisége súlykorlátozás nélkül 10 db.

16. Az egyesületi tag gyermeke, unokája (15 éves korig) harmadik bottal,  úszós szerelékkel, egy horoggal 5 méteren belül egyéb halra horgászhat. (Feltétel: a törpeharcsa nem dobható vissza.)

17. Ha a horgászhelyen sorozatosan méreten aluli hal akad horogra, vagy sorozatosan kívülről akad a halba a horog, a horgászhelyet el kell hagyni!  A hal fogása közben horog által okozott sérülést lehetőség szerint fertőtlenítővel kezelni kell a tóba való visszaengedés előtt a betegségek megelőzése végett.

18. Aki a horgászhelyét elhagyja készségét köteles a vízből kivenni, azok őrzésével mást nem bízhat meg.

19.Az egyesület horgászterületén hangoskodni, mások pihenését zavarni, szeszes ital hatása alatt horgászni, horgászatot vagy a horgászókat zavaró magatartást tanúsítani TILOS!

20.Az egyesület vízterületén nem horgászhat az, akit a horgászástól fegyelmileg eltiltottak.

21.A tűzvédelmi rendszabályokat köteles minden horgásztárs betartani és betartatni. A tűzrakó helyet mindenki saját felelősségére használhatja. Tüzet gyújtani csak az arra vonatkozó szabályok betartásával, csak az e célra kiépített tűzrakó helyeken lehetséges, ha tűzgyújtási tilalom nem került elrendelésre.  A tűzoltásról minden horgásznak gondoskodnia kell. Távozáskor a tüzet, parazsat el kell oltani. Gondatlanságból okozott tűzkárért a tüzet rakó, a tűzhelyet használó teljes erkölcsi- és anyagi felelősséggel tartozik. Élő faanyag tűzrakásra nem használható. A tűzterekbe szemét nem helyezhető el, ott el sem égethető.

22.A vízminőségben beállt változást, halpusztulást azonnal jelezni kell a vezetőségnek.

23.Éjszakai horgászat megvilágított helyen, az éjszakai horgászat szabályait betartva, az egyesületi területi jeggyel rendelkező horgásznak engedélyezett. Napijeggyel éjszaka horgászni TILOS!

24.A léki horgászat a rendszabályok betartása mellett engedélyezett. A léki horgászat rendszabályainak betartása és feltételeinek megteremtése a horgász kötelessége. A HE a léki horgászat során bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal.

25.A területi jeggyel rendelkezők hetente 3 db pontyot vagy amurt, 2 db süllőt vagy csukát, 1 db harcsát, napi 5 kg, heti 10 kg egyéb halat szákolhatnak. Éves szinten, egy területi jeggyel elvihető ponty vagy amur mennyiség 30 darab, csuka vagy süllő mennyiség 10 darab. Törpeharcsa korlátozás nélkül fogható. A horgászatra engedélyezett területen, a faj szerinti tilalom ideje alatt is, az egyesületnél elfogadott méret és súlykorlátozások érvényesek.-A felnőtt napijeggyel rendelkező horgász 2 db nemeshalat, és 2 kg egyéb halat vihet el. Az egyesületi gyermek és ifjúsági horgászok heti 2 pontyot vagy amurt, és 1 db ragadozó halat valamint napi 2 kg heti 5 kg egyéb halat szákolhatnak. Éves szinten, egy ifjúsági területi jegyre elvihető ponty vagy amur mennyiség 15 darab, csuka vagy süllő mennyiség 5 darab. Törpeharcsa korlátozás nélkül fogható.-Ifjúsági napijegyes 1 db nemeshalat (ponty, vagy amúr) és 1 kg egyéb halat szákolhatnak.

SÚLYKORLÁTOZÁS: Területi jeggyel rendelkező horgászok - tagjaink,  és tisztelet jeggyel rendelkező vendégeink – az 5 kg-os és azt meghaladó súlyú PONTYOT kötelesek visszahelyezni a tóba. Napijegyes vendéghorgászok - felnőtt napijeggyel, illetve ifjúsági  napijeggyel - a 3 kg-ot elérő és azt meghaladó súlyú halakat kötelesek a tóba visszahelyezni.  Minden horgásznak rendelkeznie kell hal mérlegelésére alkalmas mérleggel. A fogási naplóba a hal ténylegesen mért súlyát kell beírni.

26.Amennyiben egész éven keresztül nem fogható védett, vagy fokozottan védett hal kerül a horogra, igen körültekintően kell a horogról levenni és visszahelyezni a vízbe. A tavon  szonár, halradar és etető hajó használata TILOS! Kapásjelző használata  esetén a hangjelzés a többi horgászt nem zavarhatja, hangjelzés TILOS!

27.Tilos a vízi és vízparti növényzetnek, a horgászhely kialakításához, fenntartásához elengedhetetlenül szükségestől nagyobb mértékű csonkítása, illetve irtása és a partvédelmi létesítmények megbontása.

28.Tilos a horgásztónál szemetelni. Szemetelésnek minősül a cigarettacsikk és a szotyola-maghéj, valamint a rágó eldobása is.  Az elvihető hal horgászhelyen történő előkészítése, konyhai feldolgozása tilos. A horgászat közben keletkezett szemét a vízparton csak az ott e célból elhelyezett tárolókba helyezhető el. A keletkezett szemetet a horgászat befejezése után minden horgász köteles haladéktalanul elszállítani. Minden horgász, valamint a horgász társaságában lévő személyek kötelesek a horgászterület tisztaságára, a környezet védelmére ügyelni. A horgászhelyeket csak tisztán szabad hátrahagyni, hulladékot, szemetet visszahagyni TILOS! A keletkezett szemetet a horgász a tó területéről köteles magával vinni, szemét hátra nem hagyható.

29.Amennyiben az Egyesület rendelkezik  CSERE jeggyel, azt  az egyesület teljes jogú tagja bármely tagja igénybe veheti, aki rendelkezik a cserejegyet biztosító egyesületnél előírt okmányokkal. A cserejegyek, előzetes bejelentés alapján, a „TÓGAZDÁTÓL” igényelhetők. Cserjegy hétfőtől vasárnap 18.00-ig lehet az egyesületi tagnál. Amennyiben a cserejegy nem kerül vissza határidőre, neki felróható okból, az adott évben cserejegyet nem igényelhet.

30.Napijegy az egyesület vízterületére a mindenkori TÓGAZDÁNÁL a Horgászháznál, Tatán és Tatabányán a Szák  Horgászboltban váltható.

31.Pontyívás ideje alatt a felső tavon „kíméleti tilalmi zóna” kerülhet kijelölésre. Pontyívás ideje alatt a táblával jelzett területen horgászni TILOS!

32.A kifogott méret és darabszám korlátozással védett halat más horgásznak átadni és a horgászegyesület területén elajándékozni TILOS, valamint a horgon lévő hal kifogásának lehetőségét más horgásznak átadni TILOS!

33.A horgász a készségek, bevetésénél ne zavarjon más horgászokat, azokat partról történő horgászat esetén a horgászhely partjára lehetőleg merőlegesen vesse be! A később érkező horgásznak alkalmazkodnia kell a már horgászó társaihoz.

34.A heti kifogható rablóhal megfogása esetén, melyet a horgász a fogási naplóba beírt, ezen halfajra a héten tovább horgászni TILOS! A kifogásnál mélyre nyelt horgot tilos durván kiszedni a rablóhalak szájüregéből. Minden esetben el kell vágni a zsinórt, a horog kivételének mozzanataival a rablóhalat kínozni TILOS! A horog által keletkezett sebet lehetőség szerint fertőtleníteni kell a fertőzések megelőzése érdekében.

A ragadozóhalas időszakban a 133/2013. (XII.29.) VM. rendelet 28. § (17) bekezdésében foglalt tilalom betartása kötelező.

35. A gereblyézés 2004 májusától bűncselekménynek minősül.

36.A horgászok környezetvédők, és ennek mindig meg kell mutatkozni magatartásukban, ezért óvják a vizek állat- és növényvilágát.

37.A víz minőség és a vízi állatok védelme érdekében tilos minden olyan anyag vízbe juttatása, amely rontja a víz minőségét.

38.Az elvinni kívánt halat szárazon, vagy vízen lassú fuldoklásnak kitenni tilos! Az elvinni kívánt hallal kíméletesen végezzük. A 30 cm-nél kisebb méretkorlátozás alá nem eső halakat élve is el lehet vinni, de a horgásznak biztosítani kell a megfelelő edényzetben, a továbbéléshez szükséges mennyiségű vizet.

39.Tilos a partvédő kövezetet átrakni, és a parti sávot csali gyűjtés végett felásni! A kiépített partvédő kövezés, védmű nem bontható meg, a kövek ideiglenesen sem hordhatók el. A természeti értékek károsítása szigorúan tilos.

40.A horgászatra vonatkozó szabályok megsértése, eljárást von maga után, a kivizsgálás idejére a területi jegy is bevonásra kerülhet.

41.felső tavon az egyesület közgyűlése által elfogadott éves versenyrendben megrendezendő versenyek idején, amennyiben az alsó tó nincs bevonva a verseny helyszínébe, ott az egyesület tagjai, valamint a horgászvendégek horgászhatnak.

42.A sportszerű, etikus horgászok azok, akik mindenkor figyelnek a vizek halállományára, a víz környezetére, természeti értékeire, betartják a törvényi és horgászrendi előírásokat, és a horgászat általános etikai alapelvét.

43.A  horgászegyesület a tónál történt balesetekért felelősséget nem vállal.

44.A napijegyes horgász, ha elhagyja a tó területét köteles a napijegyét kitöltve leadni a horgászháznál elhelyezett gyűjtőládában. A későbbiekben csak új napijegy megváltása után folytathatja a horgászatot.

45.Az egyesület tagja köteles az alapszabályban meghatározott tagi kötelezettségek teljesítésére, nem veszélyeztethetik az egyesület céljának megvalósulását és az egyesület tevékenységét.

46A területhasználatra és környezetvédelemre vonatkozó előírások

A vízminőség védelme érdekében kutyatáppal etetni tilos. Nyilvánvaló alkoholos befolyásoltság vagy bódult állapot esetén a horgászat folytatása nem lehetséges. Ebben az esetben az egyesületi halőr köteles kizárni az érintettet a horgászatból. A vízparton csak fém és műanyag bottartó használható. A vízparton, horgászterületen elhelyezett padcsoportok, esőbeállók, stégek és műtárgyak, egyéb berendezési tárgyak rendeltetésszerű használata, állagmegóvásának elősegítése a mindenkori használók kötelessége. Ennek figyelmen kívül hagyása horgászatból való kizárást és fegyelmi eljárást vonhat maga után.

 47. A horgászrendben foglaltak figyelmen kívül hagyása a horgászatból való kizárást és fegyelmi eljárást vonhat maga után!

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.