2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 379 Ft   : 350 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Koszorúzás a Westerplatte-i csata emlékművénél Lengyelországban

2023. 09. 25., 14:37

2023. szeptember 19-22 között rendezték meg Lengyelországban, Gdyniában és Gdańskban a XXIII-ik reprezentatív katonai érdekvédelmi szervezetek konferenciáját, ahol a Honvédszakszervezet tisztségviselői megkoszorúzták Westerplatte-i csata emlékművet…

Westerplatte egy félsziget, a Lengyelországi, Gdanskban a Balti tenger és a Visztula torkolatánál. 1939.-ban itt működött a Lengyel Katonai Tranzitraktár, ahol a második világháború kezdetén a Westerplattei csataként híresült el 1939. szeptember 1.-én a lengyel és a német erők első összecsapása.

A csata kezdetén a német hadsereg tüzérsége áttörte a Tranzitraktár épületeinek téglafalait, majd a lengyel védők, kézifegyverekkel, aknavetőkkel és géppuskatűzzel válaszoltak. A támadásokat visszavertek, és a németeknek váratlanul nagy veszteségeket okoztak.

Az elkövetkező napokban a németek ismételten bombázták a Westerplatte-t Stuka taktikai bombázóikkal, haditengerészeti tüzérséggel és nehéz tábori tüzérségükkel. Az 570 német katona ismételt támadásait a 180 lengyel katona hét napig verte vissza.

1939. szeptember 7-én a lengyel védők parancsnoka Sucharski őrnagy úgy döntött, hogy lőszer és ellátmány hiányában megadja magát. A Westerplatte katonáinak példás helytállása, hazaszeretete emlékére készült el a „Parti védők emlékműve” melyet 1966-ban lepleztek le.

A Honvédszakszervezet tisztségviselői ennél az emlékműnél helyezték el a koszorújukat, a hős lengyel katonák emlékére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

2023. december 2-án, szombaton került sor a Veszprém vármegyei Pápateszér községben Marjay Tamás huszár hadnagy emléktáblájának ünnepélyes avatására születésének 100. évfordulóján.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.