2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felavatták az új Mi-24D harci helikopter emlékművet

Felavatták az új Mi-24D harci helikopter emlékművet
honvedelem.hu  |  2024. 05. 30., 10:31
Felavatták az új Mi-24D harci helikopter emlékművet

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

Vargha Tamás kijelentette, az épp „lecsapni készülő” helikopter „emlékeztet minket egy valóban legendás ezredre”, majd felidézte, hogy Szentkirályszabadján 1938-ban hozták létre a füves repülőteret, amely 2004-es bezárásáig repülő-, majd helikopterbázis volt.

A miniszterhelyettes felidézte az itt szolgált katonák elhivatottságát és megköszönte a helikoptervezetők, repülőgépvezetők, javítók, kiszolgálók áldozatvállalását, hozzátéve, hogy „nemcsak Veszprém, hanem az egész ország büszke a katonáira.”

Vargha Tamás szerint a katonának tudnia kell, hogy dicső múltunk az az erős talapzat, amin állva esküt tesz, és a harcban a feladatát akár élete árán is végre tudja hajtani. A múlt „megőrzésében és továbbadásában segít ez a helikopter-emlékmű, hisz arra emlékeztet, hogy itt egy legendás ezred szolgált.”

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy fontos szerepet töltöttek és töltenek be a katonák – és maga a katonai hivatás általában – a város életében. „Mindig is települtek a városban alakulatok, és az egyik legendás ezek közül épp az a harci helikopter ezred, amely itt működött nagyon sokáig, és nagyon sok veszprémi családban ez élő hagyomány ma is, életük fontos része” – fogalmazott.

Kaptur József nyugállományú alezredes, az egykori „Kerecsen” harci helikopter zászlóalj parancsnoka 26 évet töltött a levegőben, abból 25 évet Mi-24 harci helikopterrel repült. Nem véletlen tehát, hogy 2017-ben Gulyás Zoltán dandártábornokkal együtt kezdeményezte, hogy méltó emléket állítsanak a dicső múltú MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred személyi állományának.Veszprém vezetése örömmel állt a kezdeményezés mellé, s miközben zajlottak az egyeztetések a helyszínről, a felállítás körülményeiről, Kecskeméten megkezdődött az egykor az NDK-ban szolgálatot teljesítő 96+36 (Luftwaffe) lajstromszámú gép átalakítása emlékművé, vagyis a hatástalanítása és tömegének csökkentése.

Az eredeti tervek szerint a helikopter az emlékművön 338 fokos felszálló iránynak megfelelően, 15 fokos bólintási szöggel és kiengedett futókkal „repült volna”, mintha éppen a reptérről szállna fel. Ez technikai és rögzítési okok miatt kicsit megváltozott, és ma behúzott futókkal látható.

 

Az egykori NDK-s gép „régi magyar tarka” festést kapott, és 005-ös oldalszámot, emléket állítva az első Szentkirályszabadján leszállt gépnek. Az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred logója a pilótakabin oldalára került, valamint egyik oldalra a „Kerecsen” harci helikopter század és a hozzá tartozó „Fekete bárány” műszaki század logóit, míg a másik oldalon a „Phoenix” harci helikopter század és a hozzá tartozó „Vörös sárkány” műszaki század logóit festették fel.

Ahogy az emlékmű avatóünnepség résztvevői, egykori és mai pilóták, hajózók fogalmaztak, a „sas leszállt” és Szolnok után újabb Mi-24-es harci helikopter-emlékmű látható hazánkban.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.

  Háború Művészete magazin

Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.