2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ alakult

Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ alakult
honvedelem.hu  |  2023. 12. 08., 11:18
Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ alakult

Magyar parancsnok-helyettessel 2024. január 1-jével kezdi meg működését a Multinacionális Helikopter Kiképző Központ, amelyet 14 európai ország támogatásával az Európai Védelmi Ügynökség hozott létre.

A múlt héten tartották az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency - EDA) által megalakított Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ (Multinational Helicopter Training Centre - MHTC) hivatalos megnyitó ünnepségét a Sintra Légi Bázison, Portugáliában.

A Magyar Honvédség 2009-ben csatlakozott az EDA helikopter kiképzési programjaihoz először szakmai felügyelőként, majd 2012-től aktív résztvevőként. Az MHTC felállításáról az EDA Irányító Testülete döntött. A kidolgozói és harmonizációs folyamat végén 2022. június 28-án 14 ország védelmi minisztere írta alá annak technikai egyezményét.

A 2023. november 28-án megrendezett ünnepségen a tagállamok magas rangú diplomata és katonai képviselői között részt vett Helena Carreiras, portugál védelmi miniszter, Jiří Šedivý, az EDA főigazgatója, dr. Fábián Emília, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és dr. Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka is.

Az EDA főigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy az MHTC két stabil lábon áll, hiszen a legmagasabb szintű képzést nyújtó Helikopter Harcászati Oktató Képzés (HTIC) háromhetes repülő fázisát – 2021-től legalább 2026-ig – a Magyarországi alközponton, a pápai bázisrepülőtéren szervezik.

Az MHTC parancsnokhelyettese, Szili Zoltán alezredes elmondta: óriási megtiszteltetés számára, hogy a magyar légierő képviselőjeként részt vehet a szervezet munkájában. Szili alezredes kiemelte, hogy az EDA helikopter programjai eddig is meghatározó szerepet töltöttek be a magyar forgószárnyas szakmai képzésben, melyek a nemzeti harcászati képzésünk alapját képezik, továbbá hozzájárulnak az MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán üzemeltetett THALES harcászati szimulátor oktatók képzéséhez is. Az így kialakított rendszerben katonai repülőink magas színvonalon készülhetnek fel a nemzetközi műveletekre. Az alezredes hozzátette, örül annak, hogy magyar fogószárnyas szakértők is hozzájárulhatnak az európai helikopter képesség erősítéséhez.

Az MHTC rendeltetése, hogy magas szintű helikopter kiképzést biztosítson az európai országok számára, valamint elősegítse a helikopterek interoperabilitását és a helikopter személyzetek felkészültségét a különböző műveleti környezetekben. A központ rendszeresen szervez helikopter gyakorlatokat, tanfolyamokat és szimpóziumokat, amelyek során a résztvevők a modern hadviselés és a műveletek taktikáját, technikáját és eljárásait sajátítják el.

A nemzetközi törzs jelenleg portugál, magyar, svéd, holland és német szakértőkből áll, akik arra törekszenek, hogy az EDA által indított programokat további fejlesszék és korszerűsítsék.

Az ünnepség végén a portugál légierő rövid képesség bemutatót tartott, amelyen egy AW-119 Koala és egy EH-101 Merlin típusú helikopter vett részt.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.