2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Búcsúzik a Svéd Légierő ikonikus típusa

JETfly  |  2024. 02. 20., 13:30
Búcsúzik a Svéd Légierő ikonikus típusa

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

A Saab 105-ös, svéd megjelöléssel SK 60-as, utolsó katonai üzemeltetője Svédország, miután 2020. december végén Ausztria is kivonta a hadrendből. A legfrissebb információk szerint 2024. júniusában vizsgázik a típuson a kadétok utolsó csoportja, a hivatalos kivonási ceremóniára ezt követően kerül majd sor.

Ehhez kapcsolódóan, az elkövetkező négy hónapban, több eseménnyel kívánják a lakosság figyelmét felhívni az elmúlt hat évtizedben kiválóan szolgáló típus nyugdíjazására. Az országjárú búcsúrepülés és egyéb bemutatók, programok időpontját és helyszíneit a hivatalos weblapra, illetve a légierő és a pilótaképző iskola közösségi oldalaira fogják feltölteni.

Az SK 60 első, hivatalos repülését 1963. június 29-én teljesítette Svédországban, azóta, a pilótaképzés egyik fő platformja lett a skandináv országban. A búcsúzó típus és az átalakuló, svéd pilótaképző rendszer miatt az elkövetkező évtizedben Olaszországban képezik majd a jövő hajózóit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.