2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lengyelország az F-15EX beszerzését is fontolgatja

Lengyelország az F-15EX beszerzését is fontolgatja
JETfly  |  2023. 09. 12., 15:55
Lengyelország az F-15EX beszerzését is fontolgatja

Lengyelország fontolgatja a Boeing F-15EX Eagle II típusú harci repülőgép beszerzését a védelmi kiadások jelentős emelésének részeként.

Ennek a stratégiai lépésnek az a célja, hogy növelje a nemzet katonai képességeit, és egyben figyelmeztetés is Oroszország ukrajnai inváziójára, egyes források 32 példány lehetséges beszerzéséről írnak.

2023 májusában a Lengyel Fegyveres Erők Főparancsnokságának légierő-szemlélője, Ireneusz Nowak tábornok úgy becsülte, hogy Lengyelországnak két további századra van szüksége.

"Elemzésünk azt mutatja, hogy a jelenlegi fenyegetettségi szintet figyelembe véve a harci repülőgépek ideális mennyisége Lengyelország számára 10 század, ami 160 darab repülőgépnek felel meg" - nyilatkozta Nowak tábornok a Lengyel Sajtóügynökségnek. „Jelenleg Lengyelország 48 darab F-16-os vadászgéppel rendelkezik, és az F-35-ös és FA-50-es típusok jövőbeni beszerzésével ez összesen nyolc századot jelent. A távolabbi jövőre nézve két további század felszerelését tervezik.”

A Lengyelországban megrendezett éves MSPO Nemzetközi Védelmi Ipari Kiállításon a Boeing bemutatta F-15EX harci repülőgépét, amely az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának külföldi katonai értékesítési programja (FMS) révén Lengyelország katonai arzenáljának potenciális kiegészítője lehet.

Az F-15EX jelenleg gyártás alatt áll, két példányt már leszállítottak az Egyesült Államok légierejének, a harmadik, berepülés előtt álló példány a borítóképen látható. Indonézia a közelmúltban a nyolcadik ország lett, amely az F-15-öst választotta, a szándéknyilatkozat augusztusi aláírását követően várhatóan a legújabb EX-változat első exportvásárlója lesz.

Az F-15 Eagle légifölény-vadászrepülőgép F-15EX néven ismert legújabb verziója megnövelt hasznos teherbírással, fly-by-wire vezérléssel, korszerű digitális pilótafülkével, továbbfejlesztett érzékelőkkel és fejlett radarrendszerrel, illetve kimagasló elektronikai hadviselési képességekkel büszkélkedhet. Várhatóan az F-15EX fokozatosan kiszorítja az elöregedő F-15C/D modelleket, és megfiatalítja az Egyesült Államok Légierejének F-15-ös flottáját.

5 év után, augusztus utolsó hétvégéjén ismét nagyszabású repülőnapot rendeztek Radomban, ahol a helyszínre érkező nézők láthatták a hamarosan búcsúzó MiG-29 és Szu-22 típusokat.

Az F-15EX tesztjeiről a linkre kattintva olvashatunk bővebb információkat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.