2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Levegőben az ötödik generációs, török KAAN

Levegőben az ötödik generációs, török KAAN
JETfly  |  2024. 02. 21., 14:54
Levegőben az ötödik generációs, török KAAN

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

A Turkish Aerospace Industries (TAI) hazai fejlesztésű, következő generációs, korábban TF-X jelölésű harci repülőgépe a délelőtt folyamán, az Ankara melletti Akinci légibázisról teljesítette szűzfelszállását a Török Légierő egyik F-16D vadászbombázója kíséretében.

Törökországban nagy reményt fűznek az új típushoz, amit egyes hírportálok ötödik generációsként, mások pedig következő generációsként említenek. A 2010-ben indított projekt - kisebb csúszásokkal - az előzetes ütemterv szerint halad, a KAAN-nal kívánják idővel felváltani az F-16-os flottát, melyek kivonását a 2030-as évek elejétől kezdenék meg. Korábbi becslések szerint a Török Légierő idővel - megszüntetve a külföldi típusoktól és gyártóktól való függést - 300 darabos KAAN flottával képzelné el az elkövetkező évtizedeket, a hazai piac mellett pedig nemzetközi eladásokat is remélnek.

 

A brit BAE Systems által is támogatott program kezdeti szakaszában a KAAN a General Electric F-110-es hajtóműveivel repül, viszont ezt csak áthidaló megoldásnak tekintik. A harci repülőgéphez hazai gyártású hajtóművet szánnak, a sorozatgyártást 2028-tól tervezik beindítani.

Ha sikeresen végigfut a TAI TF KAAN programja és eljutnak a sorozatgyártásig, illetve a hadrendbe állításig, Törökország csatlakozhat azon kevés országok listájához, akik képesek saját hatáskörben egy ötödik generációs típus gyártására és rendszerbe állítására.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.