2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugati szomszédunknál is esélyes a Gripen E beszerzése

Nyugati szomszédunknál is esélyes a Gripen E beszerzése
2024. 03. 01., 15:50
Nyugati szomszédunknál is esélyes a Gripen E beszerzése

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

A Saab részéről 2024. február 21-én jelentették be, hogy a gyártó Peru, Kolumbia, Thaiföld (üzemeltető), Fülöp-szigetek és Ausztria kormányával tárgyal a Gripen E lehetséges eladásáról, a JAS 39C/D flottát rendszeresítő Csehország, Dél-Afrika és Magyarország számára pedig egyéb, az üzemeltetést továbbra is biztosító, kiegészítő lehetőségeket kínál.

Időközben hazánkkal már meg is született a megállapodás 2024. február 23-án, többek között a meglévő 14 gépes flotta 4 példánnyal való bővítéséről, Csehország pedig az ötödik generációs F-35-ös beszerzése mellett döntött, azok rendszeresítéséig azonban még továbbra is a Gripent tartják hadrendben, így vélhetően ott is várható a meglévő szerződés frissítése.

A Gripen E exportpiacának első szereplője Brazília: a 36 darabos Gripen E/F beszerzést várhatóan ki fogják egészíteni további példányokkal, ráadásul Gaviao Peixoto-ban végszerelő üzemet is létesítettek, ahol 2023-tól már zajlik a gyártás. A Saab beszámolója szerint a tesztpéldányokat is beleértve jelenleg összesen 21 db Gripen E üzemel Svédországban és Brazíliában, a gyártósoron lévő E-k száma 35 db, továbbá zajlik a brazil részre készülő első kétüléses F változat összeszerelése is.

A brazil gyártósor kapacitását évi 8 példányban határozták meg, viszont ha érkeznek újabb megrendelések dél-amerikai országokból, akkor fejleszteni fogják az üzemet több Gripen legyártása érdekében.

Ausztriával hosszú évek óta folytat tárgyalásokat a Saab: legutóbb 2022-ben számoltunk be erről, akkor még JAS 39C és D változatokat tartalmazott a felkínált csomag, ugyanakkor ahogy telnek az évek, az újabb vásárlóknak már a modernebb E változatot kínálja a svéd gyártó.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.