2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Törökország Eurofighter Typhoon-t vásárolna

Törökország Eurofighter Typhoon-t vásárolna
JETfly  |  2023. 12. 07., 16:15
Törökország Eurofighter Typhoon-t vásárolna

Összesen 40 darab használt Eurofighter Typhoon vadászbombázót vásárolna Törökország – a szándékot, melyről már korábban is volt szó, Yasar Guler védelmi miniszter jelentette be a közelmúltban.

"Szeretnénk vásárolni Eurofighter-eket, mivel nagyon hatékony típus. Ezeket a repülőgépeket már régóta alkalmazza az Egyesült Királyság, Németország és Spanyolország is" - részletezte a miniszter a parlamentben. "Az Egyesült Királyság és Spanyolország igent mond, és most azon dolgozunk, hogy meggyőzzük Németországot is. Az Egyesült Királyság és Spanyolország állítja, hogy meg fogják oldani ezt a problémát. Amint ez sikerül, 40 darab Eurofighter vásárlását tervezzük"- tette hozzá.

Az Eurofighter nem partnerországnak történő eladásához a konzorcium összes tagjának jóváhagyása szükséges, de úgy tűnik, Olaf Scholz német kancellár nem ért egyet a repülőgép Ankarának történő eladásával. Recep Tayyip Erdoğan török elnök várhatóan hamarosan találkozik Scholz-cal Németországban, ahol bizonyára a gépek értékesítése is téma lesz.

A miniszter továbbá elmondta, hogy a Török Légierő F-16-os és F-4-es típusai elegendőek a nemzet jelenlegi szükségleteinek kielégítésére, de a jövőre is kell gondolni.

"Természetesen további megoldásokat is keresünk, így az F-35-re is jelentkeztünk, de az F-35-tel kapcsolatban felmerült néhány probléma. Dolgozunk az alternatívákon is" - mondta Guler.

Az Egyesült Államok 2019-ben kizárta Törökországot az F-35-ös programból, miután Ankara úgy döntött, hogy megvásárolja az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszert, amely a feltételezések szerint veszélyes lehet az F-35 számára.

Az F-16-os vadászbombázók Egyesült Államoktól való vásárlásáról beszélve Guler a következőket mondta: "F-16-os flottánk modernizálása érdekében 40 darab F-16 Block 70 Vipert vásárolunk, és további 79-et modernizálunk a Turkish Aerospace Industry (TUSAS)-nál."

Az Egyesült Államok Kongresszusának azonban még hivatalosan jóvá kell hagynia ezt a szerződést, így érthető, hogy Törökország feltérképezi a beszerezhető típusok piacát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.