2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Super Hercules vagy a KC-390 lesz a befutó Svédországban?

A Super Hercules vagy a KC-390 lesz a befutó Svédországban?
JETfly  |  2024. 02. 09., 15:19
A Super Hercules vagy a KC-390 lesz a befutó Svédországban?

Évek óta húzódik már a kiöregedő svéd C-130H szállító repülőgép flotta váltótípusának kiválasztása, most azonban úgy tűnik, 2024-ben eldől, hogy amerikai vagy brazil típus lesz-e a befutó.

A brazil Embraer C-390-es szállító repülőgépe sikeres export időszakot tudhat maga mögött: a hazai, brazil részre történő eladást követően Portugália, Magyarország és Hollandia is rendelt a típusból, 2023-ban pedig Ausztria, Csehország és Dél-Korea is az Embraer mellett döntött, továbbá Indiával is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak.

A légi utántöltésre is alkalmas KC-390-es változat Svédországban is esélyes lehet, ugyanakkor az amerikai Lockheed Martin sem tett még le arról, hogy a kiöregedő C-130H flotta leváltására (svéd jelöléssel Tp84) sikeresen értékesítse a meghosszabbított törzsű C-130J-30-ast. Ennek érdekében a Lockheed Martin együttműködést kötött a helyi, harcászati IT megoldásokban világviszonylatban is vezető szerepet betöltő MilDef International AB vállalattal. A partnerkapcsolat révén együtt kínálják Svédország számára a Super Herculest, mely nem csupán új típust jelent majd a légierőnek, hanem új munkahelyeket és egyéb gazdasági előnyöket is.

A Svéd Légierő Hercules flottája igencsak megszolgálta már az árát, a jelenleg még üzemelő, 6 darabos flotta legidősebb tagját 1969-ben szállította le a gyártó. Az elmúlt évtizedekben többször is modernizálták a szállító repülőgépeket: mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, legutóbb 2017-ben vetették el az új típus beszerzését, a helyette bejelentett korszerűsítés eredményeként kb. 2030-ig tudják üzemben tartani a meglévő gépeket.

2022 nyarán arról olvashattunk, hogy Svédország megvásárol az Olasz Légierőtől négy darab C-130J-t, ugyanakkor az üzlet mégsem jött létre. A váltótípus kiválasztásával tehát sokat nem várhat már Svédország, főleg ha új, legyártandó példányokat vásárol.

További tartalmakért ajánljuk Olvasóink figyelmébe a JETfly folyamatosan frissülő Facebook oldalát is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.