2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

(L)égi együttműködés - Swift Response 2024

(L)égi együttműködés - Swift Response 2024
honvedelem.hu  |  2024. 05. 15., 13:10
(L)égi együttműködés - Swift Response 2024

A NATO Swift Response 2024 gyakorlata keretében a védelmi szövetség öt tagállamának katonái indultak légideszantra az MH 47. Bázisrepülőtérről május 13-án, hétfőn.

A NATO egyik legkiterjedtebb és legnagyobb láthatóságú többnemzeti gyakorlata, a május végéig tartó Steadfast Defender 2024 az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének keleti térségére összpontosít, egy lehetséges agressziót megakadályozó erődemonstrálási szándékkal. Ennek részeleme a Swift Response 2024 légi műveleteket fókuszba helyező gyakorlat, amely többek között pápai kiindulással valósul meg. Turzó Lajos alezredes, a katonai repülőtér parancsnokhelyettese a gyakorlat sajtónapján elmondta: a gyors bevethetőségre koncentráló gyakorlat ezen kívül kapcsolódik az amerikai vezetésű Defender 24 és a német Quadriga 24 gyakorlatokhoz is. A fókuszban azok a komplex védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti vagy délkeleti irányból érkező agressziót hárít el a harminckét tagállamot magába foglaló szövetségi rendszer. Mint megtudtuk, a Swift Response megvalósulása mögött kétéves előkészítő munka áll, életre hívásának oka pedig a másfél éve kirobbant orosz-ukrán háború. „Maga a gyakorlat Európa teljes részén átível, összesen tizenkétezer fő részvételével” – tette hozzá az alezredes, kiemelve, hogy a művelet vezető nemzete a német.

A gyakorlat keretében a német gyorsreagálású hadtest (Division Schnelle Kräfte; DSK) katonái, valamint számos NATO-tagország fegyveres alakulata érkezett Magyarországra, hogy a pápai repülőtérről és a kecskeméti Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisáról tovább indulva romániai ejtőernyős gyakorlaton vegyen részt. A gyakorlaton öt nemzet ugrott: holland, német, francia, amerikai és spanyol ejtőernyős alegységek. Közülük csupán a németek mintegy ötszáz katonát biztosítanak, az amerikaiak nagyjából háromszázan képviseltetik magukat, ők Kecskemétről kezdik meg a gyakorlat végrehajtását. „Ennek a mostani katonai manővernek a lényege, hogy kiképezzük nemzeti partnereinket, és együtt próbáljunk meg erősebbé válni. Megszámlálhatatlan érdekes és különböző technikát sajátíthatunk el az ilyen mozzanatok során. Mindig sokat tanulhat a katona, akárcsak maga a haderőnem is. Jó közösen, ilyen hangulatban együtt dolgozni” – közölte a német haderő egyik különleges műveleti századosa.

Összesen hét darab szállító légi jármű vesz részt a gyakorlatban: öt darab Airbus A400M-as szállítórepülőgép, valamint két C-130 Hercules négy hajtóművel felszerelt, légcsavaros, közepes teherszállító repülőgép. A francia fejlesztésű égi monstrumból három német, egy spanyol és egy francia, a görög mitológia héroszáról elnevezett társaikat a holland légierő biztosítja. Rendezett sorokban megérkezett az ejtőernyősök végtelen sora, majd a légi járművek a magasba emelkedtek, s útba indultak a műveleti területek felé, ahol a katonákra gyors bevetési képességüket demonstrálandó ejtőernyős teherdobások, éles lövészet és légi támadás várt az északnyugat-romániai Turda és Cincu városok környékén.

A NATO gyakorlatnak három fő iránya van: északra Norvégiát és Svédországot, keletre Lengyelországot és Litvániát, délre pedig Magyarországot és Romániát érinti, közölte portálunkkal Károlyi Tamás őrnagy, az MH 47. Bázisrepülőtér, Hadműveleti Központ, Légiforgalmi Irányítóközpont parancsnoka az irányítótoronynál. Szerinte a mostani légi hadmozdulat kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a nemzetek közötti együttműködést gyakorolják a különböző államok katonái.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Swift Response 2024

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.

  Háború Művészete magazin

Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.