2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Lnyx-ekkel fontos állomáshoz érkezett a haderő átfegyverzése

A Lnyx-ekkel fontos állomáshoz érkezett a haderő átfegyverzése
honvedelem.hu  |  2024. 02. 28., 11:59
A Lnyx-ekkel fontos állomáshoz érkezett a haderő átfegyverzése

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.

„Megkockáztatom, hogy nemcsak a Magyar Honvédségben, de a NATO-n belül és világszerte is egyedülálló a szolgálat, amit a katonák itt elvégeznek. Megtanulják vezetni az új eszközöket, kifejlesztik a velük kapcsolatos harceljárásokat, majd készségszinten begyakorolják azokat” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, miután személyesen tekintette meg a Lynx (Hiúz) zászlóalj sajtónyilvános harcjármű-vezetési gyakorlatát. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a Rheinmetall német vállalat által kifejlesztett, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként a zalaegerszegi Lynx-gyárból kigördülő járművek a modern magyar haderő alapját képezik. Mint elmondta, a Lynxek a régi, orosz gyártmányú BTR–80 páncélozott szállító harcjárműveket hivatottak kiváltani, de a képességek terén egész más dimenziót képviselnek, mint elődeik.

„A Magyar Honvédség átfegyverzésének fontos állomásához érkeztünk. Nagyon büszke vagyok a Lynx-katonáinkra! Tavaly ősszel az Embert a vasra! elnevezésű toborzókampányunk során kerestünk olyan fiatalokat a modern, új hadieszközökhöz, akik a haza fegyveres szolgálatában látják a jövőjüket” – hangsúlyozta. Az új és korszerű technikával járó különleges feladatot a Magyar Honvédség anyagilag is elismerte: a harcjármű kezelői, toronylövészei, valamint a „hiúzokkal” harcba szállítandó lövészkatonák bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak.

„Nagyon sokan jelentkeztek felhívásunkra és még a lemorzsolódásokat követően is egy teljes zászlóaljat tudtunk feltölteni a korábbi, már nálunk szolgáló katonákkal, illetve az újonnan bevonultakkal” – mondta a honvédelmi miniszter.

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese felidézte: 2023-ban kezdték leszállítani a mintegy ötventonnás harci tömegű KF41-es harcjárműveket Magyarországra.

„Amikor az első darabok megérkeztek az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárhoz, akkor döntöttük el, hogy egy új típusú rendszerben megkezdjük toborozni az állományt a Lynx-szel felszerelt zászlóalj részére. Szentesen hirdettük meg a Lynx Harcos program alapkiképzést és a lövész alapozó felkészítést. Ezzel a Magyar Honvédség megújulása új szakaszba lépett, hiszen elindult a szárazföldi haderőnem gépesített lövész alakulatainak felszerelése, és a jövendőbeli állomány felkészítése” – értékelt a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese. Hozzátette: a zászlóalj jó úton jár ahhoz, hogy nemcsak a Magyar Honvédség egyik legjobban felszerelt, hanem legjobban kiképzett alakulatává is váljon.

„A tapasztalt, felkészült vezetők mentorálják a frissen bevonult, kiválasztott állományt: így hajtják végre a harcjárművezetői kiképzés egyes foglalkozásait. Katonai vezetőként nemcsak a 21. századi új technikát, nemcsak a megfelelően kiképzett katonákat látom, hanem azt is, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően miként épül a jövő Magyar Honvédsége. Látom azt az új képességet is, amivel a haderő több és erősebb lesz” – húzta alá Kajári altábornagy.

„A Lynx harcjárművekkel az imént hajtottunk végre átfogó vezetési gyakorlatot a lő- és gyakorlótéren, aminek azért tulajdonítok kiemelt jelentőséget, mert ez az első olyan alkalom, amikor a tavaly meghirdetett toborzóprogramba bevonult katonák közül már néhányan eljutottak arra a szintre, hogy ténylegesen kiképezhetjük őket a jármű vezetésére” – mondta Fa Árpád százados, kiképzőtiszt. Kiemelte: a Lynx manőverezőképessége, tűzereje és páncélvédettsége egyaránt kiemelkedő, ráadásul képes nyolc lövészkatonát a feladatvégrehajtás helyszínére szállítani.

A harmincéves szentesi lakos, Majzik Martin közkatona arról beszélt, hogy ősszel kimondottan azért vonult be a hódmezővásárhelyi alakulathoz, hogy megismerkedhessen ezzel a „csúcsmodern” harcjárművel. „Először kilenchetes alapkiképzést kaptunk, ami bár rendkívül hasznosnak bizonyult, fizikailag és mentálisan is megterhelő volt. Ezt négyhetes szelekciós képzés követte, amikor megállapították, hogy mihez értünk a legjobban, miben vagyunk tehetségesek, milyen pozíciót tölthetünk be a dandárban. Részben a jó műszaki képességeimnek tudom be, hogy részt vehetek a Lynx-vezetőképzésen, amelyet valóra vált álomként élek meg” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte a legtöbb férfit érdekli a hadsereg, de nem mindenki meri megtenni a kezdő lépéseket.

„Nekem sem volt magától értetődő, pedig rengeteg lehetőséget kínál a szakma, és az sem túlzás, hogy a második családomat ismertem meg a honvédségen belül. Számtalan kedves bajtárssal hozott össze az élet, akivel érdemes a haza védelméért szolgálni” – közölte Majzik Martin.

Klemm Richárd törzsőrmestertől, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátoszászlóalj 1. századának harcjárművezető-kiképzőjétől megtudtuk: a jelenlegi, öthetesre tervezett kiképzés február elején indult, és a résztvevők már a gyakorlati részt teljesítik.

„Jelen pillanatban azokat az elméletben már megismert vezetéstechnikai fogásokat sajátítják el a leendő harcjárművezetők, amelyekkel megfelelően és hatékonyan tudják leküzdeni a felmerülő nehézségeket a későbbi feladatok során” – ismertette. Klemm törzsőrmester szerint az idősebb, tapasztaltak katonákból, valamint az úgynevezett pilot (kísérleti) programmal érkezettekből álló kiképzendők összeszoktak és kellően motiváltak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.