2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között

Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között
honvedelem.hu  |  2024. 02. 22., 10:25
Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke háromnapos katari látogatáson vett részt Salem bin Hamadbin Mohammed bin Aqeel Al Nabit altábornagy, a Katari Haderő Vezérkar főnökének meghívására. A szakmai delegációk részvételével zajló kétoldalú találkozó célja az országok közötti lehetséges katonai együttműködés területeinek meghatározása volt.

Katar kiemelt figyelmet fordít a NATO tagállamok haderőivel történő együttműködésére. Korábban az Arab-öbölben fekvő országban települt többek közt az Atlanti Szövetség afganisztáni légi műveleteit irányító központ. Jelenleg is állomásoznak amerikai, francia, brit és török csapatok a világ egyik legnagyobb földgáz- és olajkészletével rendelkező állam területén. A Magyar Honvédség és a Katari Haderő szárazföldi haditechnikai eszközparkjában több típusazonos fegyverzettechnikai eszköz is található: a PzH 2000 önjáró löveg, a Leopard 2A7 közepes harckocsi és az Ejder Yalcin páncélozott harcjármű (azaz a Gidrán – ahogy Magyarországon ismert). Harci eszközeiknek azonossága kiváló alapot biztosít felkészítési és kiképzési együttműködés kialakítására Magyarország és Katar között.

A Katari Emír Légierő elsődlegesen nyugati típusú repülőgépeket (Eurofighter Typhoon, Rafale, F-15, C-17) üzemeltet. Pilótáik kiképzését saját nemzeti repülőakadémiájukon végzik a katariak, de az intézmény képzési lehetőséget kínál más országok katonái számára is – repülőgépvezető, légiforgalmi irányító, vadászirányító, drónkezelő és repülőtér-üzemeltető szakokon. Az említett képzések ugyancsak potenciális együttműködési lehetőségeket rejtenek magukban a két állam között.

 

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes diplomáciai útja során ellátogatott a Katari Haderő szárazföldi parancsnokságára, ahol annak szimulációs központjában megtekintette a PzH 2000 önjáró löveg és a Leopard 2A7 harckocsi kezelésére felkészítő, a Tatán üzembe helyezettekkel teljesen megegyező szimulátorokat. A Honvéd Vezérkar főnöke szintén hivatalos volt a külföldi csapatoknak is állomáshelyet adó Al-Udeid légibázisra. Itt működik az Al Zaeem Mohammed Bin Abdullah Al Attiya Air Academy, az ország repülőakadémiája, ahol többnemzeti oktatógárda biztosítja a magas színvonalú és a nemzetközi előírásoknak megfelelő kiképzés végrehajtását. A Honvéd Vezérkar főnökének és az őt kísérő szakmai delegációnak részletesen bemutatták a katari repülőakadémia képzési komplexumát.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.