2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy kilőtt német páncélos nyomában…

Egy kilőtt német páncélos nyomában…
honvedelem.hu  |  2023. 12. 11., 13:58
Egy kilőtt német páncélos nyomában…

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SZIKM), valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) – közösségi régészeti program keretén belül – egy második világháborús német harckocsi megsemmisülési helyszínét azonosította a Fejér vármegyei Baracska község térségében.

A Baracska déli külterületén megtalált roncsdarabok és egyéb militariák (periszkóp üveg és fém részei, lánctalpszem-maradványok, lánctalpra szerelhető jégsarkantyúk, meghajtókerék darabjai, lánctalpcsapszegek, eredeti festést mutató páncéltestdarab, valamint hő hatására elműködött harcanyag-maradványok) egy német harckocsi (Panzer IV) kilövési és szétszedési helyszínét valószínűsítik.

A munkálatok során egy német azonossági jegy, valamint több emberi csonttöredék is napvilágra került. Az előtalálást követően, a HM HIM Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságának tájékoztatása után, az azonossági jegyet és az emberi maradványokat a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) magyarországi munkatársa vitte el a helyszínről. A kutatás alatt fellelt éles harcanyagokat (köztük egy Panzerfaustot, valamint több 7,5 cm-es harckocsiágyú páncéltörő lövedéket, illetve repeszromboló gránát-maradványt) az illetékes hatóságoknak bejelentették, akik a helyszínről elszállították az eszközöket.

A harckocsileleteket a tisztítást és az állagmegóvást követően múzeumi közgyűjteményben helyezik majd el. A baracskai mikrorégió több történeti korszakán átívelő terepi vizsgálatát – levéltári kutatásokkal is kiegészítve – közösen folytatja tovább a SZIKM és a HM HIM. A rendelkezésre álló hadtörténeti források alapján a Baracska külterületén azonosított német harckocsi vélelmezhetően 1945. január 24-én semmisült meg. A kilőtt és kiégett harceszköz roncsait szétszedték, a visszamaradt kisebb elemek pedig eltemetődtek később a helyszínen.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.