2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Búcsúzik ikonikus helikopterétől az Olasz Légierő

Búcsúzik ikonikus helikopterétől az Olasz Légierő
Art of WAR  |  2024. 03. 22., 13:32

Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.

A ceremóniát a dél-olaszországi Grazzanise Légibázison tartották 2024. február 22-én, ahol a 9. "Francesco Baracca" ezred települ: az ünnepségen részt vett a légierő vezérkari főnöke, Luca Goretti tábornok, valamint a katonai és polgári hatóságok mellett mindazok a hivatásos katonák, akik az évek során az ikonikus katonai helikoptert repülték, illetve üzemeltették.

Az elmúlt négy évtized alatt az Olasz Légierő nemzeti küldetések részeként bevetette a HH-212A kutató-mentő helikoptert többek között  a természeti katasztrófák által sújtott lakosság támogatására, de szolgált külföldön, Afganisztánban is.

A 9. ezred parancsnoka, Salvatore Florio ezredes felidézte, hogy a 212-es egyet jelentett a kiváló megbízhatósággal, és lehetővé tette, hogy a több generációnyi személyzet minden körülmények között időben, hatékonyan és maximális biztonsággal repülhesse. Megemlékezett azokról a bajtársakról is, akik békében és háborúban életüket áldozták azért, hogy esküjüknek megfelelően teljesítsék feladataikat.

"Az eddigi eredményeket azért sikerült elérni, mert szilárd alapokon és a személyzetek aprólékos napi munkáján alapultak" – mondta Florio ezredes. "Útravalóul talán ez a legjobb, amit adhatunk azoknak, akik megszakítás nélkül folytatni fogják ezt a nehéz és csendes munkát. Szem előtt kell tartanunk, mit is tettünk azért, hogy idáig eljuthassunk, de mindig a következő célokra kell koncentrálnunk, csak így tudjuk elérni a jövőbeli célokat és leküzdeni azokat a kihívásokat, amelyekkel a légierőnek szembe kell néznie."

Goretti tábornok beszédében hangsúlyozta a különleges esemény fontosságát: "Ma büszkén tisztelgünk egy típus előtt, amely beírta magát a légierő történetébe, de mindenekelőtt a helikoptert kivételessé tevő személyzetet kell megemlítenem." A gépet üzemeltető összes személyzetre utalva kiemelte: „Ha árvíz van, vészhelyzet van, ha valakit ki kell menteni, még rossz időben is, mindig feltétel nélkül ott vagy, akár az életedet is kockáztatva, hogy megmentsd valaki más életét. És ezt azért tesszük, mert meg vagyunk győződve arról, hogy amikor meg kell mentenünk valamelyik kollégánkat vagy polgártársunkat, akkor azt kötelességünknek érezzük, és nem azért, mert a törvény kötelez bennünket." Majd hozzátette: "A gépek változnak, az emberek változnak, de a szellem megmarad: a győztes szellem, amely megkülönbözteti a légierőt másoktól. Szenvedély, erő, csapatmunka. Légy büszke rá."

A HH-212A (Agusta-Bell AB-212) egy közepes helikopter (kétlapátú rotorral), amelyet két 1 342 kW-os Pratt & Whitney PT6T erőforrás hajt. Lényegében a 205-ös modellből származik, amelytől a megnyúlt törzs különbözteti meg. Az Olasz Légierő 1979-ben vásárolta meg az első három példányt, 1984-ben pedig további 32 darabot, hogy hét különböző századba sorolja őket. 2006-ban a forgószárnyast Afganisztánban vetették be felderítési feladatokkal, személyszállítással, egészségügyi szállítással, sürgősségi orvosi evakuálással és a terület ellenőrzésével megbízva, 1 800 küldetésben több mint 2 000 repült órát teljesítve.

Az ikonikus HH-212A helikopter kivonási ceremóniája egyben szimbolikus átadást is jelentett a HH-212A és az új HH-101A között, amely továbbra is támogatja a különleges műveleteket. Az új csúcstechnológiás platformok lehetővé teszik, hogy az Olasz Légierő mindig készen álljon a modern hadműveleti forgatókönyvek szerinti működésre az ország, a nemzeti érdekek és a polgárok védelme érdekében.

A ceremónia további fotói a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.