2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hamarosan megérkeznek a felújított SOC-R típusú folyami naszádok

Hamarosan megérkeznek a felújított SOC-R típusú folyami naszádok
honvedelem.hu  |  2024. 02. 22., 15:58
Hamarosan megérkeznek a felújított SOC-R típusú folyami naszádok

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba. Megérkezésükig megegyező típusú naszádokkal tartanak magyar-amerikai közös tréninget a szentesi 4. számú vízi gyakorlótéren februárban.

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár és az amerikai Special Boat Team 22 kijelölt állománya Szentesen, február 21-én délelőtt, áradás idején szállt vízre. A hömpölygő Tisza nem könnyítette meg a közel kéthetes kiképzést teljesítő katonák dolgát, a hamarosan honvédségi állományba kerülő SOC-R (Special Operation Craft-Riverine) naszádokon mégis izgatottan végeztek gyakorlatokat a magyar katonák, együttműködve az amerikai kiképzőkkel.

A jármű tekintélyt parancsoló mérete és teljesítménye a laikus szem számára is nyilvánvaló. A gyakorlatozó honvédek megelégedve emlegették a platform fordulékonysága ellenére és a magas sebesség mellett is biztosan őrzött stabilitását, irányíthatóságát. A vízsugár hajtóművel ellátott eszköz könnyedén gyorsul, manőverezik és mindössze pár másodperc alatt képes 50 kilométer/óra sebességről lefékezni és megállni.

„Ezt a hajót a vietnámi háború tapasztalatai alapján fejlesztették. Tíz tonnás, nagyjából 10 és fél méter hosszú páncélozott alumínium teste 880 lőerővel hasít vízen, végsebessége 70-80 kilométer/óra. Emellett kivételes tűzerővel rendelkezik, összesen öt fegyverállvánnyal látták el” – ecsetelte Virágos-Kis Sándor alezredes, a különleges műveleti dandár harctámogató osztagának osztagparancsnoka.

A Magyar Honvédség két SOC-R típusú folyami naszádot vásárolt, melyek felújításukat követően egy donációban kapott harmadik hajóval együtt kerülnek majd állományba. Digitális jellemzőik megfelelnek a modern high-tech hadsereg követelményeinek, hiszen fejlett híradóeszközökkel felszerelt és a továbbiakban hőkamerával bővíthető eszközökről van szó.

 

A különleges harcerővel bíró járművek legénységi beosztásainak feltöltése már korábban elkezdődött, a szentesi nem az első, bár látványos állomása volt a több lépcsős felkészülésnek.

Mire a SOC-R honvédségi állományba kerül, a különleges műveleti dandár harctámogató osztag mozgástámogató szakaszán belül felállított folyami naszád csoport tagjai tapasztaltan szállhatnak vízre vele – említette büszkén a szentesi gyakorlaton Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség főnöke és Krezinger Attila ezredes, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka.

Ebben a felkészülésben, a SOC-R kezelőszemélyzeti oktatásában vállal fontos szerepet a tengerentúlról érkező Special Boat Team 22 állománya. A több szakaszban végzett nemzetközi tréningen lépésről lépésre adják át tudásukat a katonáinknak. Antal László dandártábornok és Krezinger Attila ezredes régi ismerősként fogadta az amerikai alakulatot, akikkel a magyar különlegesek azonnali reakciót igénylő harcérintkezéseket, elsősorban tűz alatti kiemelést végeztek a Tiszán.

„A kiképzés két hete során katonáink a naszád kezelését, karbantartását, üzembehelyezését, általános hibaelhárítást, valamint éjjel és nappal egyaránt végrehajtandó harcászati mozzanatokat gyakorolnak. Utóbbinak legfontosabb eleme a különleges műveleti csoportok kirakása, kiemelése akár tűzharc közben” – foglalta össze Virágos-Kis Sándor alezredes a kiképzés legfontosabb részeit.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.