2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Juhász Ferenc és a Honvédszakszervezettel kötött megállapodás

Hosz  |  2004. 02. 01., 20:15

Az alábbiakban részleteket közlünk az M1 2004. január 26-i adásából… 

Bethlen János: Farkas László a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke azt mondta, hogy felmondták a szerződést, de csak velük, és a másik három szakszervezettel nem, ami azt jelentheti gyakorlatilag hogy a volt két autójukat elvették, és attól fél, hogy az irodáját is elveszik és nem fogják automatikusan vonni a fizetésekből a tagdíjakat az ő számukra!

 

Juhász Ferenc: A szakszervezetek és a munkáltatók között van egy, a kapcsolattartásban egy a törvény által előírt rend. Teljesen természetes, hogy mi a törvényeket nem sértjük meg. Az elmúlt esztendőkben a szakszervezetekkel, külön megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium, amely általában azt tartalmazta, hogy a Honvédelmi Minisztérium a szakszervezetek létezéséhez plusz feltételeket biztosít. Ez nagyobb irodák, több telefon, gépjármüvek, külföldi utak elszámolásának lehetőségét tartalmazta. Akkor, amikor a szakszervezetekkel elkezdtünk tárgyalni a bérekről, akkor ők az alap megállapodást tartották alkalmatlannak arra, hogy azt tovább fenntartsuk. Ugyanakkor ennek a kiegészítése volt, tehát mindaddig, amíg az alapmüködésben nem tudunk megállapodni, addig teljesen természetesen a kiegészítő juttatásokat sem vagyunk képesek, nem is akarom egyébként adni, mert az nagyon rossz dolog volna, hogy a szakszervezet úgy gondolja, hogy az egyik oldalon semmiféle kötelezettsége nincsen, bármikor demonstrálhat, egyenruhában a Kossuth térre vonulhat, a másik oldalon pedig elvárja tőlünk, hogy mi magunk finanszírozzuk. Ha a szakszervezet demonstrálni akar, ha a szakszervezet úgy gondolja, hogy a jelenlegi honvédelmi vezetés nem felel meg azoknak a követelményeknek, amiket ő gondol, akkor azt megteheti, mert a törvény ad rá lehetőséget. Ugyanakkor azt gondolom, hogy nem normális dolog, hogy ugyanakkor elvárja tőle, hogy a törvényes juttatásokon felül még plusztámogatást biztosítana a szakszervezet müködéséhez. Egyébként is illúziókat keltünk a kapcsolattartást illetően, hisz azt gondoljuk, hogy az autóval, a több telefonvonallal ezek a dolgok nem menthetők. Jóval súlyosabb kérdésekről van itt szó, az állomány élet- és munkakörülményeiről, ebben az esetben pedig úgy gondolom, hogy a mindketten ugyanazt a célt tüztük ki magunk elé. Vannak költségvetési megkötöttségeink, ehhez pedig mindenféleképpen tartom magam.

 

Bethlen János:  Ebben azért mégis van valami furcsaság, én nem mondom azt, hogy jár az autó, nem is egészséges, hogy a munkáltató a szakszervezeteket mindenféle juttatásokkal látja el. Az azonban furcsa, hogy akkor veszik el a juttatásokat, amikor nem jól viselkedik.

 

Juhász Ferenc: Nem a viselkedésen volt a hangsúly. Ők rúgtak fel egy alap megállapodást. A törvények által megszabott módon kértem, hogy továbbra is vegyenek részt a belső érdekegyeztetéseken. A szakszervezet közölte, hogy nem kíván ebben részt venni, és felmondja a megállapodást. Én írásban kértem, hogy – tisztelettel kérjük – ne mondják fel a megállapodást. Utána is azt mondták, hogy felmondják. Na, ha felmondják, akkor viszont ennek ez a következménye. Tehát félreértés ne essék, itt most nem az történt, hogy összeráncoltam a szemem öldökét és büntetésből azt mondtam, hogy elveszem tőlük a kocsikat, hanem sokkal inkább az együttmüködés feltételeinek tisztázásáról van szó.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.