2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, események, közérdekű információk

Hosz  |  2006. 03. 01., 17:28

Havril-Mészáros találkozó

Havril András vezérezredes és Mészáros Géza január 31-i találkozóján - többek között - a Szerződéses Katonák Országos Baráti Találkozójának megszervezése is szóba került. A Honvédszakszervezet kezdeményezésére lebonyolítandó -  a vezérkari főnök mellett a közigazgatási államtitkár által is támogatott - hódmezővásárhelyi esemény az első, ilyen jellegü program lesz. A vezérkari főnök és a Honvédszakszervezet elnöke emellett a ,,Párbeszéd 2005“ tapasztalatairól és egyéb, katonákat érintő aktuális kérdésekről is tárgyalást folytatott.

Szorosabb lesz az együttmüködés

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) székhelyén találkoztak az FRSZ és a Hosz vezetői. A január 31-i találkozón Pongó Géza FRSZ főtitkár és Mészáros Géza Hosz elnök - többek között - arról is megállapodott, hogy a jövőben szorosabb lesz az együttmüködés a két reprezentatív szakszervezet között. A megbeszélésen szót váltottak  a jogállási törvények - Hszt, Hjt. - közeli változásának hatásairól. Kölcsönösen tájékoztatták egymást szervezeteik tevékenységéről és megállapodtak abban, hogy a két érdekvédelmi szervezet még szorosabbá füzi kapcsolatát, így a közeljövőben már rendszeresebbé teszik a kétoldalú találkozókat is. Az egyeztetésen a Hosz részérõl Szincsák Gyula alelnök és dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár is részt vett.

Részvétnyilvánítás Legyesbényén

Tragikus baleset következtében elhalálozott tagtársunk, Tóth Imre szerzõdéses szakaszvezetõ édesanyját - február 2-án - látogatta meg a Borsod megyei Legyesbényén Mészáros Géza, a Hosz elnöke és Jakubik András kelet-magyarországi ügyvivõ, valamint Pap Zsolt õrmester, az MH. 25/88 Könnyû Vegyes Zászlóalj alapszervezetének tagja.

Az elhunyt tagtársunk édesanyja, özvegy Tóth Imréné meghatódva fogadta a megjelent tisztségviselõktõl azt a kétszázezer forintot, ami a Hosz tagjai részére megkötött életbiztosításból ered. Az õszinte hangú beszélgetés alatt Mészáros Géza elnök elmondta, hogy fontosnak tartja a hátramaradt családtagok segítését, és felajánlotta a Hosz további támogatását. Tóth Imréné könnyes szemmel mondta, hogy büszke katonaviselt gyermekeire, s  mennyire jólesik számára, hogy ismét katonákat láthat otthonában. A részvétlátogatás végén Tóth Imre sírjára helyeztek el sírcsokrot tisztségviselõink.

Ülést tartott az ellenőrző bizottság

A Honvédszakszervezet Ellenõrzõ Bizottságának (EB) január 31-i ülésén - egyebek mellett - a 2005-ös esztendõ értékelése, a 2006. évi ülés- és ellenõrzési terv, valamint a költségvetés elkészítése szerepelt napirenden. A Mészáros Géza Hosz elnök és Szincsák Gyula alelnök jelenlétében lezajlott rendezvényen - nyugállományba vonulása alkalmából - a szakszervezet emléktárgyát vehette át Nagy Zoltán. A Hosz elnöke további sikeres tevékenységet, boldog nyugdíjas éveket kívánt az EB elnökének.

Fókuszban a családsegítés

A HM Humánpolitikai Főosztály szervezésében február 8-án a Családsegítő Szolgálat létesítésével, feltételeinek megteremtésével és müködésével foglalkozó munkacsoport tartott értekezletet. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő képviselte. Az ülésen kiemelték, hogy a létrehozásra tervezett Családsegítő Szolgálat szolgáltatások nyújtásával tervezi segíteni a családokat. Elsődleges célcsoportként az MH külföldi feladat-végrehajtására vezényelt állomány közvetlen hozzátartozóit határozták meg. A feladatcsoportokat négy fő időintervallumba sorolták be:

- kiutazást megelőzően,

- feladat-végrehajtás időszakában,

- feladat-végrehajtásról való hazatéréskor,

- a katonai szervezethez való visszatérést követően.

A Hosz azzal a kéréssel fordul a tagsághoz, hogy aki külföldi feladat-végrehajtáson már vett részt, ossza meg velünk tapasztalatait: mi okozott neki, családjának gondot, problémát ezen időszakban. Mi az, amiben szükségük lett volna segítségre?

A tapasztalatokat, javaslatokat az olahg@hsz.hu e-mail címre kérjük küldeni.

Együttmüködési megállapodást írtak alá Kálban

Az eddig is kiváló munkakapcsolatot tette hivatalossá a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központ (MH VEK) parancsnoka, Czikó László mérnök ezredes és a Hosz logisztikai haderőnemi képviselője, a helyi VEK alapszervezet vezetője, Besenyei Csaba. A február 10-i eseménynek – melyen részt vett Berczi István alezredes, parancsnok-helyettes, dr. Doszpolyné Mészáros Melinda őrnagy jogi és igazgatási főnök, valamint Szincsák Gyula Hosz alelnök – Horváth László mérnök alezredes, illetve az általa vezetett MH 3. Harcanyag-raktár káli objektuma adott otthont. Az aláírás után a jelenlévők megbeszélést folytattak a folyamatban lévő ügyekről, így többek között az átszervezéssel, a 13. havi illetménnyel, a szolgálati időpótlékkal kapcsolatos kérdésekről, továbbá a katonai szervezet és a Hosz előtt álló feladatokról, ezen belül is az együttmüködés további lehetőségeiről. A résztvevők szerint a megállapodás alkalmas kereteket biztosít az érdekvédelmi szervezet munkájához, az állomány problémáinak rendezéséhez. Megnyugtató és örömteli, hogy az esemény nem egy korszak kezdetét vagy végét, hanem – a mindennapok, az embert mérő kihívások próbáját egyaránt kiállt – példaértékü munkakapcsolat hivatalossá tételét jelentette, jelenti.

Megújult a honlapunk

Az Egység újsághoz hasonlóan a www.hsz.hu weblapunk is megújult arculattal és még több szolgáltatással - nyereményjáték, a hét kérdése - várja olvasóit. Aktuális kérdésünk: Legyen-e különbség a szerződéses és a hivatásos katona szolgálati időpótléka között?  1. Igen    2. Nem    3. Nem tudom

Részvétnyilvánítás Pápán

Külföldi szolgálatteljesítés közben tragikus közlekedési baleset következtében elhalálozott tagtársunk, Radics Tibor özvegyét - február 8-án - látogatta meg Mészáros Géza, a Hosz elnöke, Andor Tamás, a légierő haderőnemi képviselője és Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő. Pápán a Hosz elnöke átadta azt a kétszázezer forintot, ami a Hosz tagjai részére megkötött életbiztosításból származik. Az elhunyt tagtársunk özvegye meghatódva fogadta a megjelent tisztségviselők részvétnyilvánítását. Az őszinte hangú beszélgetés alatt Mészáros Géza elnök elmondta, hogy fontosnak tartja a hátramaradt családtagok segítését, és felajánlotta a Hosz további jogi és szociális ügyekben igénybe vehető támogatását, a két gyermek számára pedig a szakszervezeti üdültetés lehetőségét.

Hasonló érdekek - találkozás a pápai parancsnokkal

A Honvédszakszervezet vezetése kiemelt figyelmet fordít a katonai szervezetekkel történő minél eredményesebb kapcsolattartásra. A kontaktusépítés érdekében Domonkos Miklós alezredesnél, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokánál - február 8-án - járt Mészáros Géza Hosz elnök, Andor Tamás légierő haderőnemi képviselő és Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő.

A megbeszélésen szót váltottak - többek között - a Honvédszakszervezet és a helyi alakulat elképzeléseiről, emellett a parancsnok a bázis feladatairól, míg a Hosz elnöke a szakszervezet idei főbb céljairól adott áttekintést. A tárgyalás során kiderült, hogy a munkahelyi viszonyok alakítása, a kapcsolattartás terén hasonlóak az érdekek. A találkozón a márciusi aktuális szakszervezeti tájékoztatót is előkészítették.

Ülést tartott az ügyvezetés

Mészáros Géza elnök vezetésével február 6-án tartott ülést a Hosz ügyvezetése. Az elmúlt idõszak történéseinek felelevenítése után a megjelentek részletesen áttekintették a következõ idõszak és a jubileumi év rendezvényeit. Ezt követõen a szerzõdéses szekció mûködésének dinamizálásáról, a külszolgálatra vezényeltek hovatartozásának problematikájáról, majd a szaktárcával folyamatban lévõ tárgyalásokról, egyeztetésekrõl cseréltek eszmét az alelnökök, ügyvivõk és haderõnemi titkárok.

Találkoznak a szerződésesek

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére a vezérkari fõnök nevével fémjelzett ,,Párbeszéd 2005” programhoz szorosan illeszkedve Hódmezõvásárhelyen rendezzük a Szerzõdéses Katonák Országos Baráti Találkozóját. A dr. Fapál László közigazgatási államtitkár, Havril András vezérezredes és a ,,Katonákért” Alapítvány által is támogatott eseményt március 30 és április 1 között rendezi a Hosz. A találkozó részleteit honlapunk közli majd.

Küldöttértekezlet a Radar alapszervezetnél

Február 21-én tartotta küldöttértekezletét a Radar alapszervezet. A csoportvezetõkön és a küldötteken kívül az értekezletet megtisztelte jelenlétével Heiling Ottó alelnök, Turzó Lajos alezredes, a katonai szervezet törzsfõnöke, Andor Tamás elnökségi tag, Oláh József haderõnemi titkár, Jáger Tibor ügyvivõ, valamint az alapszervezet két korábbi szakszervezeti díjasa: Boros Magdolna és Kállai Sándor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.