2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, események, közérdekű információk

Hosz  |  2006. 03. 01., 17:28

Havril-Mészáros találkozó

Havril András vezérezredes és Mészáros Géza január 31-i találkozóján - többek között - a Szerződéses Katonák Országos Baráti Találkozójának megszervezése is szóba került. A Honvédszakszervezet kezdeményezésére lebonyolítandó -  a vezérkari főnök mellett a közigazgatási államtitkár által is támogatott - hódmezővásárhelyi esemény az első, ilyen jellegü program lesz. A vezérkari főnök és a Honvédszakszervezet elnöke emellett a ,,Párbeszéd 2005“ tapasztalatairól és egyéb, katonákat érintő aktuális kérdésekről is tárgyalást folytatott.

Szorosabb lesz az együttmüködés

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) székhelyén találkoztak az FRSZ és a Hosz vezetői. A január 31-i találkozón Pongó Géza FRSZ főtitkár és Mészáros Géza Hosz elnök - többek között - arról is megállapodott, hogy a jövőben szorosabb lesz az együttmüködés a két reprezentatív szakszervezet között. A megbeszélésen szót váltottak  a jogállási törvények - Hszt, Hjt. - közeli változásának hatásairól. Kölcsönösen tájékoztatták egymást szervezeteik tevékenységéről és megállapodtak abban, hogy a két érdekvédelmi szervezet még szorosabbá füzi kapcsolatát, így a közeljövőben már rendszeresebbé teszik a kétoldalú találkozókat is. Az egyeztetésen a Hosz részérõl Szincsák Gyula alelnök és dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár is részt vett.

Részvétnyilvánítás Legyesbényén

Tragikus baleset következtében elhalálozott tagtársunk, Tóth Imre szerzõdéses szakaszvezetõ édesanyját - február 2-án - látogatta meg a Borsod megyei Legyesbényén Mészáros Géza, a Hosz elnöke és Jakubik András kelet-magyarországi ügyvivõ, valamint Pap Zsolt õrmester, az MH. 25/88 Könnyû Vegyes Zászlóalj alapszervezetének tagja.

Az elhunyt tagtársunk édesanyja, özvegy Tóth Imréné meghatódva fogadta a megjelent tisztségviselõktõl azt a kétszázezer forintot, ami a Hosz tagjai részére megkötött életbiztosításból ered. Az õszinte hangú beszélgetés alatt Mészáros Géza elnök elmondta, hogy fontosnak tartja a hátramaradt családtagok segítését, és felajánlotta a Hosz további támogatását. Tóth Imréné könnyes szemmel mondta, hogy büszke katonaviselt gyermekeire, s  mennyire jólesik számára, hogy ismét katonákat láthat otthonában. A részvétlátogatás végén Tóth Imre sírjára helyeztek el sírcsokrot tisztségviselõink.

Ülést tartott az ellenőrző bizottság

A Honvédszakszervezet Ellenõrzõ Bizottságának (EB) január 31-i ülésén - egyebek mellett - a 2005-ös esztendõ értékelése, a 2006. évi ülés- és ellenõrzési terv, valamint a költségvetés elkészítése szerepelt napirenden. A Mészáros Géza Hosz elnök és Szincsák Gyula alelnök jelenlétében lezajlott rendezvényen - nyugállományba vonulása alkalmából - a szakszervezet emléktárgyát vehette át Nagy Zoltán. A Hosz elnöke további sikeres tevékenységet, boldog nyugdíjas éveket kívánt az EB elnökének.

Fókuszban a családsegítés

A HM Humánpolitikai Főosztály szervezésében február 8-án a Családsegítő Szolgálat létesítésével, feltételeinek megteremtésével és müködésével foglalkozó munkacsoport tartott értekezletet. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő képviselte. Az ülésen kiemelték, hogy a létrehozásra tervezett Családsegítő Szolgálat szolgáltatások nyújtásával tervezi segíteni a családokat. Elsődleges célcsoportként az MH külföldi feladat-végrehajtására vezényelt állomány közvetlen hozzátartozóit határozták meg. A feladatcsoportokat négy fő időintervallumba sorolták be:

- kiutazást megelőzően,

- feladat-végrehajtás időszakában,

- feladat-végrehajtásról való hazatéréskor,

- a katonai szervezethez való visszatérést követően.

A Hosz azzal a kéréssel fordul a tagsághoz, hogy aki külföldi feladat-végrehajtáson már vett részt, ossza meg velünk tapasztalatait: mi okozott neki, családjának gondot, problémát ezen időszakban. Mi az, amiben szükségük lett volna segítségre?

A tapasztalatokat, javaslatokat az olahg@hsz.hu e-mail címre kérjük küldeni.

Együttmüködési megállapodást írtak alá Kálban

Az eddig is kiváló munkakapcsolatot tette hivatalossá a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központ (MH VEK) parancsnoka, Czikó László mérnök ezredes és a Hosz logisztikai haderőnemi képviselője, a helyi VEK alapszervezet vezetője, Besenyei Csaba. A február 10-i eseménynek – melyen részt vett Berczi István alezredes, parancsnok-helyettes, dr. Doszpolyné Mészáros Melinda őrnagy jogi és igazgatási főnök, valamint Szincsák Gyula Hosz alelnök – Horváth László mérnök alezredes, illetve az általa vezetett MH 3. Harcanyag-raktár káli objektuma adott otthont. Az aláírás után a jelenlévők megbeszélést folytattak a folyamatban lévő ügyekről, így többek között az átszervezéssel, a 13. havi illetménnyel, a szolgálati időpótlékkal kapcsolatos kérdésekről, továbbá a katonai szervezet és a Hosz előtt álló feladatokról, ezen belül is az együttmüködés további lehetőségeiről. A résztvevők szerint a megállapodás alkalmas kereteket biztosít az érdekvédelmi szervezet munkájához, az állomány problémáinak rendezéséhez. Megnyugtató és örömteli, hogy az esemény nem egy korszak kezdetét vagy végét, hanem – a mindennapok, az embert mérő kihívások próbáját egyaránt kiállt – példaértékü munkakapcsolat hivatalossá tételét jelentette, jelenti.

Megújult a honlapunk

Az Egység újsághoz hasonlóan a www.hsz.hu weblapunk is megújult arculattal és még több szolgáltatással - nyereményjáték, a hét kérdése - várja olvasóit. Aktuális kérdésünk: Legyen-e különbség a szerződéses és a hivatásos katona szolgálati időpótléka között?  1. Igen    2. Nem    3. Nem tudom

Részvétnyilvánítás Pápán

Külföldi szolgálatteljesítés közben tragikus közlekedési baleset következtében elhalálozott tagtársunk, Radics Tibor özvegyét - február 8-án - látogatta meg Mészáros Géza, a Hosz elnöke, Andor Tamás, a légierő haderőnemi képviselője és Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő. Pápán a Hosz elnöke átadta azt a kétszázezer forintot, ami a Hosz tagjai részére megkötött életbiztosításból származik. Az elhunyt tagtársunk özvegye meghatódva fogadta a megjelent tisztségviselők részvétnyilvánítását. Az őszinte hangú beszélgetés alatt Mészáros Géza elnök elmondta, hogy fontosnak tartja a hátramaradt családtagok segítését, és felajánlotta a Hosz további jogi és szociális ügyekben igénybe vehető támogatását, a két gyermek számára pedig a szakszervezeti üdültetés lehetőségét.

Hasonló érdekek - találkozás a pápai parancsnokkal

A Honvédszakszervezet vezetése kiemelt figyelmet fordít a katonai szervezetekkel történő minél eredményesebb kapcsolattartásra. A kontaktusépítés érdekében Domonkos Miklós alezredesnél, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokánál - február 8-án - járt Mészáros Géza Hosz elnök, Andor Tamás légierő haderőnemi képviselő és Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő.

A megbeszélésen szót váltottak - többek között - a Honvédszakszervezet és a helyi alakulat elképzeléseiről, emellett a parancsnok a bázis feladatairól, míg a Hosz elnöke a szakszervezet idei főbb céljairól adott áttekintést. A tárgyalás során kiderült, hogy a munkahelyi viszonyok alakítása, a kapcsolattartás terén hasonlóak az érdekek. A találkozón a márciusi aktuális szakszervezeti tájékoztatót is előkészítették.

Ülést tartott az ügyvezetés

Mészáros Géza elnök vezetésével február 6-án tartott ülést a Hosz ügyvezetése. Az elmúlt idõszak történéseinek felelevenítése után a megjelentek részletesen áttekintették a következõ idõszak és a jubileumi év rendezvényeit. Ezt követõen a szerzõdéses szekció mûködésének dinamizálásáról, a külszolgálatra vezényeltek hovatartozásának problematikájáról, majd a szaktárcával folyamatban lévõ tárgyalásokról, egyeztetésekrõl cseréltek eszmét az alelnökök, ügyvivõk és haderõnemi titkárok.

Találkoznak a szerződésesek

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére a vezérkari fõnök nevével fémjelzett ,,Párbeszéd 2005” programhoz szorosan illeszkedve Hódmezõvásárhelyen rendezzük a Szerzõdéses Katonák Országos Baráti Találkozóját. A dr. Fapál László közigazgatási államtitkár, Havril András vezérezredes és a ,,Katonákért” Alapítvány által is támogatott eseményt március 30 és április 1 között rendezi a Hosz. A találkozó részleteit honlapunk közli majd.

Küldöttértekezlet a Radar alapszervezetnél

Február 21-én tartotta küldöttértekezletét a Radar alapszervezet. A csoportvezetõkön és a küldötteken kívül az értekezletet megtisztelte jelenlétével Heiling Ottó alelnök, Turzó Lajos alezredes, a katonai szervezet törzsfõnöke, Andor Tamás elnökségi tag, Oláh József haderõnemi titkár, Jáger Tibor ügyvivõ, valamint az alapszervezet két korábbi szakszervezeti díjasa: Boros Magdolna és Kállai Sándor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.