2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, események, közérdekű információk

Hosz  |  2006. 03. 01., 17:28

Havril-Mészáros találkozó

Havril András vezérezredes és Mészáros Géza január 31-i találkozóján - többek között - a Szerződéses Katonák Országos Baráti Találkozójának megszervezése is szóba került. A Honvédszakszervezet kezdeményezésére lebonyolítandó -  a vezérkari főnök mellett a közigazgatási államtitkár által is támogatott - hódmezővásárhelyi esemény az első, ilyen jellegü program lesz. A vezérkari főnök és a Honvédszakszervezet elnöke emellett a ,,Párbeszéd 2005“ tapasztalatairól és egyéb, katonákat érintő aktuális kérdésekről is tárgyalást folytatott.

Szorosabb lesz az együttmüködés

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) székhelyén találkoztak az FRSZ és a Hosz vezetői. A január 31-i találkozón Pongó Géza FRSZ főtitkár és Mészáros Géza Hosz elnök - többek között - arról is megállapodott, hogy a jövőben szorosabb lesz az együttmüködés a két reprezentatív szakszervezet között. A megbeszélésen szót váltottak  a jogállási törvények - Hszt, Hjt. - közeli változásának hatásairól. Kölcsönösen tájékoztatták egymást szervezeteik tevékenységéről és megállapodtak abban, hogy a két érdekvédelmi szervezet még szorosabbá füzi kapcsolatát, így a közeljövőben már rendszeresebbé teszik a kétoldalú találkozókat is. Az egyeztetésen a Hosz részérõl Szincsák Gyula alelnök és dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár is részt vett.

Részvétnyilvánítás Legyesbényén

Tragikus baleset következtében elhalálozott tagtársunk, Tóth Imre szerzõdéses szakaszvezetõ édesanyját - február 2-án - látogatta meg a Borsod megyei Legyesbényén Mészáros Géza, a Hosz elnöke és Jakubik András kelet-magyarországi ügyvivõ, valamint Pap Zsolt õrmester, az MH. 25/88 Könnyû Vegyes Zászlóalj alapszervezetének tagja.

Az elhunyt tagtársunk édesanyja, özvegy Tóth Imréné meghatódva fogadta a megjelent tisztségviselõktõl azt a kétszázezer forintot, ami a Hosz tagjai részére megkötött életbiztosításból ered. Az õszinte hangú beszélgetés alatt Mészáros Géza elnök elmondta, hogy fontosnak tartja a hátramaradt családtagok segítését, és felajánlotta a Hosz további támogatását. Tóth Imréné könnyes szemmel mondta, hogy büszke katonaviselt gyermekeire, s  mennyire jólesik számára, hogy ismét katonákat láthat otthonában. A részvétlátogatás végén Tóth Imre sírjára helyeztek el sírcsokrot tisztségviselõink.

Ülést tartott az ellenőrző bizottság

A Honvédszakszervezet Ellenõrzõ Bizottságának (EB) január 31-i ülésén - egyebek mellett - a 2005-ös esztendõ értékelése, a 2006. évi ülés- és ellenõrzési terv, valamint a költségvetés elkészítése szerepelt napirenden. A Mészáros Géza Hosz elnök és Szincsák Gyula alelnök jelenlétében lezajlott rendezvényen - nyugállományba vonulása alkalmából - a szakszervezet emléktárgyát vehette át Nagy Zoltán. A Hosz elnöke további sikeres tevékenységet, boldog nyugdíjas éveket kívánt az EB elnökének.

Fókuszban a családsegítés

A HM Humánpolitikai Főosztály szervezésében február 8-án a Családsegítő Szolgálat létesítésével, feltételeinek megteremtésével és müködésével foglalkozó munkacsoport tartott értekezletet. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő képviselte. Az ülésen kiemelték, hogy a létrehozásra tervezett Családsegítő Szolgálat szolgáltatások nyújtásával tervezi segíteni a családokat. Elsődleges célcsoportként az MH külföldi feladat-végrehajtására vezényelt állomány közvetlen hozzátartozóit határozták meg. A feladatcsoportokat négy fő időintervallumba sorolták be:

- kiutazást megelőzően,

- feladat-végrehajtás időszakában,

- feladat-végrehajtásról való hazatéréskor,

- a katonai szervezethez való visszatérést követően.

A Hosz azzal a kéréssel fordul a tagsághoz, hogy aki külföldi feladat-végrehajtáson már vett részt, ossza meg velünk tapasztalatait: mi okozott neki, családjának gondot, problémát ezen időszakban. Mi az, amiben szükségük lett volna segítségre?

A tapasztalatokat, javaslatokat az olahg@hsz.hu e-mail címre kérjük küldeni.

Együttmüködési megállapodást írtak alá Kálban

Az eddig is kiváló munkakapcsolatot tette hivatalossá a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központ (MH VEK) parancsnoka, Czikó László mérnök ezredes és a Hosz logisztikai haderőnemi képviselője, a helyi VEK alapszervezet vezetője, Besenyei Csaba. A február 10-i eseménynek – melyen részt vett Berczi István alezredes, parancsnok-helyettes, dr. Doszpolyné Mészáros Melinda őrnagy jogi és igazgatási főnök, valamint Szincsák Gyula Hosz alelnök – Horváth László mérnök alezredes, illetve az általa vezetett MH 3. Harcanyag-raktár káli objektuma adott otthont. Az aláírás után a jelenlévők megbeszélést folytattak a folyamatban lévő ügyekről, így többek között az átszervezéssel, a 13. havi illetménnyel, a szolgálati időpótlékkal kapcsolatos kérdésekről, továbbá a katonai szervezet és a Hosz előtt álló feladatokról, ezen belül is az együttmüködés további lehetőségeiről. A résztvevők szerint a megállapodás alkalmas kereteket biztosít az érdekvédelmi szervezet munkájához, az állomány problémáinak rendezéséhez. Megnyugtató és örömteli, hogy az esemény nem egy korszak kezdetét vagy végét, hanem – a mindennapok, az embert mérő kihívások próbáját egyaránt kiállt – példaértékü munkakapcsolat hivatalossá tételét jelentette, jelenti.

Megújult a honlapunk

Az Egység újsághoz hasonlóan a www.hsz.hu weblapunk is megújult arculattal és még több szolgáltatással - nyereményjáték, a hét kérdése - várja olvasóit. Aktuális kérdésünk: Legyen-e különbség a szerződéses és a hivatásos katona szolgálati időpótléka között?  1. Igen    2. Nem    3. Nem tudom

Részvétnyilvánítás Pápán

Külföldi szolgálatteljesítés közben tragikus közlekedési baleset következtében elhalálozott tagtársunk, Radics Tibor özvegyét - február 8-án - látogatta meg Mészáros Géza, a Hosz elnöke, Andor Tamás, a légierő haderőnemi képviselője és Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő. Pápán a Hosz elnöke átadta azt a kétszázezer forintot, ami a Hosz tagjai részére megkötött életbiztosításból származik. Az elhunyt tagtársunk özvegye meghatódva fogadta a megjelent tisztségviselők részvétnyilvánítását. Az őszinte hangú beszélgetés alatt Mészáros Géza elnök elmondta, hogy fontosnak tartja a hátramaradt családtagok segítését, és felajánlotta a Hosz további jogi és szociális ügyekben igénybe vehető támogatását, a két gyermek számára pedig a szakszervezeti üdültetés lehetőségét.

Hasonló érdekek - találkozás a pápai parancsnokkal

A Honvédszakszervezet vezetése kiemelt figyelmet fordít a katonai szervezetekkel történő minél eredményesebb kapcsolattartásra. A kontaktusépítés érdekében Domonkos Miklós alezredesnél, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokánál - február 8-án - járt Mészáros Géza Hosz elnök, Andor Tamás légierő haderőnemi képviselő és Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő.

A megbeszélésen szót váltottak - többek között - a Honvédszakszervezet és a helyi alakulat elképzeléseiről, emellett a parancsnok a bázis feladatairól, míg a Hosz elnöke a szakszervezet idei főbb céljairól adott áttekintést. A tárgyalás során kiderült, hogy a munkahelyi viszonyok alakítása, a kapcsolattartás terén hasonlóak az érdekek. A találkozón a márciusi aktuális szakszervezeti tájékoztatót is előkészítették.

Ülést tartott az ügyvezetés

Mészáros Géza elnök vezetésével február 6-án tartott ülést a Hosz ügyvezetése. Az elmúlt idõszak történéseinek felelevenítése után a megjelentek részletesen áttekintették a következõ idõszak és a jubileumi év rendezvényeit. Ezt követõen a szerzõdéses szekció mûködésének dinamizálásáról, a külszolgálatra vezényeltek hovatartozásának problematikájáról, majd a szaktárcával folyamatban lévõ tárgyalásokról, egyeztetésekrõl cseréltek eszmét az alelnökök, ügyvivõk és haderõnemi titkárok.

Találkoznak a szerződésesek

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére a vezérkari fõnök nevével fémjelzett ,,Párbeszéd 2005” programhoz szorosan illeszkedve Hódmezõvásárhelyen rendezzük a Szerzõdéses Katonák Országos Baráti Találkozóját. A dr. Fapál László közigazgatási államtitkár, Havril András vezérezredes és a ,,Katonákért” Alapítvány által is támogatott eseményt március 30 és április 1 között rendezi a Hosz. A találkozó részleteit honlapunk közli majd.

Küldöttértekezlet a Radar alapszervezetnél

Február 21-én tartotta küldöttértekezletét a Radar alapszervezet. A csoportvezetõkön és a küldötteken kívül az értekezletet megtisztelte jelenlétével Heiling Ottó alelnök, Turzó Lajos alezredes, a katonai szervezet törzsfõnöke, Andor Tamás elnökségi tag, Oláh József haderõnemi titkár, Jáger Tibor ügyvivõ, valamint az alapszervezet két korábbi szakszervezeti díjasa: Boros Magdolna és Kállai Sándor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.