2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyre többen vagyunk

Hosz  |  2006. 03. 01., 17:33

Küldöttgyűlés a szerződéses szekciónál- Egyre nagyobb arányban vannak jelen a Magyar Honvédség szervezeteinél és a Honvédszakszervezetben is a szerződéses katonák, így egyre több figyelmet kell szentelnie a Hosz-nak is erre az állománykategóriára – mondta Mészáros Géza Hosz elnök. A szerződéses szekció február 20-i küldöttgyűlésének, munkája újjáélesztésének ez a mondat akár a mottója is lehetne.

A február 20-án az MH Támogató ezred Zách utcai objektumában tartott küldöttgyülésen szép számmal jelentek meg a különböző egységek, alegységek delegáltjai. A regisztráció után Mészáros Géza Hosz elnök és Szincsák Gyula alelnök köszöntötte a megjelenteket. A résztvevők bemutatása után az alelnök röviden összefoglalta az elmúlt év eredményeit. Elsőként a 2005. áprilisában lezajlott rendkívüli kongresszusról ejtett néhány szót, majd rátért az eltelt időszak kezdeményezéseire és eredményeire. Hangsúlyozta, hogy a kisebb-nagyobb sikerek nem önmaguktól jöttek, minden egyes juttatásért meg kellett küzdeni. Így volt ez az évközi kifizetések, az év végi szabadnapok kiadása, és a vonatkozó rendeletek módosítása okán leállított veszélyességi pótlék visszamenőleges folyósítása esetében is. A kafetéria bevezetéséről folytatott tárgyalások viszont a célegyenesben futottak zátonyra. A 2006.évi illetményfejlesztésről kötött megállapodás az 5% emelésen túl több pozitív elemet is tartalmaz. Az étkezési utalványok összegének, a nyugdíj- és egészségügyi pénztári hozzájárulásnak a növelése, a szerződéses állomány számára márciusra vállalt 10 ezer forint kifizetése mellett a szolgálati időpótlék bevezetésének lehetőségét is magában hordozza. Eközben felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy még mindig sokan vannak, akik nem használják ki a pénztárakban, így az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket. „A havi 3600 forintot a munkáltató minden pénztártagnak odaadja. Azt hiszem, ha bármelyikünknek havi 3600 forintnyi fizetésemelést ajánlanának, gondolkodás nélkül elfogadná” – tette hozzá.

Ezek után Szincsák Gyula a 2006. évre tervezett feladatokat ismertette. A Hosz és a HM között megkezdődtek a szakmai egyeztetések a szolgálati időpótlék bevezetéséről. ,,A pótléknak olyan formáját javasoljuk, illetve támogatjuk, amelyből a szerződéses katonák is érdemileg részesülhetnek“ - mondta az alelnök. A szakszervezet ebben az évben is kiemelt hangsúlyt fektet a szerződéses állomány lakhatási gondjainak enyhítésére - amihez a lakhatási támogatások új lehetőségeinek megteremtése, a kölcsönfelvételek útjában álló akadályok megszüntetése járulhatna leginkább hozzá - a szolgálat teljesítési idő méltánytalanságainak megszüntetésére (24 órás szolgálatok, készenléti jellegü beosztások), valamint az illetménykiegészítések és egyes pótlékok kérdésében jelen lévő feszültségek - pl.: tiszthelyettesek vezetői pótléka - kezelésére.

A tervek ismertetése után a jelenlévők bemutatkoztak, és megválasztották az ülés levezető elnökének Sipos Attilát. A következő napirendi pontot - a Szerződéses Katonák Országos Baráti Találkozójának megrendezéséről - Mészáros Géza, a Hosz elnöke terjesztette elő. Kiemelte, hogy a hagyományteremtés szándékával, a szakszervezet rendezésében - március 30-április 1 között - első alkalmommal kerül sor a hódmezővásárhelyi eseményre. A fórum többek között alkalmat kínál a Párbeszéd 2005 rendezvényeken - a szerződéses katonák által jelzett problémák és kérdések megbeszélésére, a megoldások keresésére, a katonai vezetés ezirányú konkrét elképzeléseinek, válaszanaik ismertetésére. Elhangzott: a szervezés feladataiban, a szerződéses katonák bevonásában a szekció munkája is meghatározó jelentőséggel bír.

Ezután Biri Viktor ismertette a szekció SzMSz módosítási javaslatait. A szavazás elõtt a Hosz alelnöke még egyszer felhívta a figyelmet arra, milyen fontos a módosítás átgondolása, és az új kiegészítések, pontosítások megértése. Ezt követõen a szerzõdéses szekció elnöksége és vezetõségi tagjai, valamint póttagjai megválasztásának fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen – mint elmondta - az eddigi évek tapasztalata szerint a törekvések a tagok kiválása, a nagy fluktuáció miatt buktak el. A módosítást a jelenlévõk ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag elfogadták.

Ezután a levezetõ elnök felkérte a megjelent küldötteket a vezetõségi tagok megválasztására. Elnök- és alelnökjelöltnek egy-egy fõt, vezetõségi tagnak tizenegy fõt neveztek meg. A szavazás végeredményeképpen a Szerzõdéses Szekció új elnöke dr. Nagy Katalin hadnagy (MH 11. Hunyadi M. Harckocsizászlóalj), az új alelnök Biri Viktor törzsõrmester (MH 5. Bocskai I. Könnyû Lövészdandár),a vezetõség tagjai Sipos Attila (MH 93. Petõfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj), Schiszler Tamás (MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred), Maszló Ágota õrmester (MH 32. Budapest Õr- és Díszezred), Szíjártó Zsolt törzsõrmester (MH Légijármû Javító Üzem), Bogár Szabó Ádám törzsõrmester (MH 5/3 Bercsényi M. Könnyû Lövész Zászlóalj), Szelõczei Csaba törzsõrmester (MH 25. Klapka Gy. Könnyû Lövészdandár), Szombati Zsuzsanna szakaszvezetõ (MH 43. Vezetés Támogató Zászlóalj) lettek.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.