2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jogász válaszol

Hosz  |  2006. 03. 01., 17:48

Most a múlt havi számunkban a Hjt. változásairól elkezdett cikkemet folytatom. Szerződéses szolgálati viszony a Hjt. új 41.§ (3) bekezdése értelmében csak olyan személlyel létesíthető, aki tiszti és tiszthelyettesi beosztás esetén legalább 5 év, tisztesi beosztás esetén legalább 3 év időtartamra vállalja a szolgálatot (tisztesek esetén ez korábban 2 év volt). A szerződéses szolgálat időtartama közös megegyezés alapján alkalmanként, állománycsoporttól függetlenül legalább 2, de legfeljebb 5 év időtartammal meghosszabbítható.Új szabály, hogy hivatásos állományba vételre kizárólag zászlósi vagy annál magasabb rendfokozatban kerülhet sor! ...

Hogyha az állományba felvett személy részére tanfolyam elvégzését írják elő, akkor az állományilletékes parancsnoknak biztosítania kell, hogy a tanfolyami kötelezettség teljesítését az állomány tagja egy éven belül megkezdhesse. Az továbbra sem változik, hogy ha az állomány tagja a tanfolyamot önhibájából nem kezdte meg, a meghatározott időn belül nem fejezte be, vagy eredményes vizsgát nem tett, a szolgálati viszonya megszünik.

Változott a rendelkezési állományba kerülés egyik esetének időtartama: akinek a beosztása létszámcsökkentés vagy átszervezés miatt megszünt, de más beosztásba tervezett, beleegyezésével legfeljebb 1 évig tartozhat rendelkezési állományba (vagyis visszajött a 2003. december 20-ig létezett szabályozás). Ezenkívül új lehetőségként bekerült a más szervhez történő vezénylés megszüntetése esetén a beosztásba helyezésig, de legfeljebb 1 évig tartó rendelkezési állomány lehetősége. Ha az érintett ez alapján nem tartható rendelkezési állományban, akkor szolgálati viszonyát felmentéssel meg lehet szüntetni.

Külföldi szolgálatra a külképviseleteken ill. nemzetközi szervezetekben 1 évet meghaladó szolgálatteljesítés esetén a miniszter, ettől eltérő ill. rövidebb időtartamú külszolgálatra jogszabályban meghatározott  elöljáró vezényelheti a katonát. A 3 hónapot meghaladó külföldi szolgálatteljesítés esetén az állomány tagját a kiutazást megelőzően, írásban tájékoztatni kell a külszolgálat teljesítésének feltételeiről.

Az állomány kiképzett tagjának beleegyezése - a 2. § (32) bekezdése e)-h) pontjainak kivételével - nem szükséges a külföldi katonai szolgálathoz, ha annak időtartama az 1 évet nem haladja meg. Az állomány tagja - a fegyveres erők rendeltetésszerü használatát, harctevékenységét kivéve - 24 hónapon belül külföldi katonai szolgálatra - több egymást követő vezénylés esetén is - legfeljebb 12 hónapra vezényelhető. Az egymást követő vezénylések között legalább 2 hónapnak el kell telnie. Ez a szabály teljesen új, de álláspontunk szerint kedvezőbb (rövidebb) időtartamú kiküldetést tesz lehetővé, mint a korábbi szabályozás.

A szolgálati viszonyról lemondani ezentúl a nemzetközi szerződésből eredő kollektív védelmi feladatok ellátását engedélyező közjogi döntést követően egészen az azt követő 30 napig nem lehet.

A törvény erejénél fogva szünik meg az állomány tagjának a szolgálati viszonya ezentúl, ha a katona a jogszabályban előírt képzési kötelezettségét önhibából nem teljesíti, illetve tábori lelkész esetében, ha az illetékes egyház visszahívja.

Nem jár leszerelési segély annak a szerződéses katonának, akinek szolgálati viszonya 3 évnél rövidebb szolgálati idő alatt szünik meg, kivéve, ha arra létszámcsökkentés, vagy átszervezés alapján került sor.

A katona kötelezettségei két esettel bővültek: köteles a katona az egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági követelmények ellenőrzése érdekében meghatározott felméréseknek, szüréseknek és vizsgálatoknak magát alávetni; valamint köteles fertőző megbetegedés veszélye esetén, valamint ha a munkakörhöz, illetve egyes szolgálati feladatokhoz kapcsolódóan a személyi állomány tagjának vagy egyes csoportjainak egészségét és biztonságát veszélyeztető biológiai kóroki tényező kockázata mutatható ki, térítésmentes járványvédelmi ellátás (védőoltások) és egyéb vizsgálatok, szükség esetén karanténrendelkezések türésére.

Jövõ havi számunkban tovább ismertetem a Hjt. változásait.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendben tovább növeli ázsiai járatainak számát, 96 interkontinentális és 69 európai célállomás lesz elérhető az október végéig tartó időszakban. Budapestre a legtöbb napon öt járat közlekedik majd.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.