2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Miből ruházkodunk?

Hosz  |  2006. 03. 01., 18:33

Folyamatban van a ruházati illetménynorma 2006. évi összegeinek megállapításáról szóló HM utasítás kidolgozása. Tavaly a hivatásos katonák 2005. évi utánpótlási kerete 90 ezer forinttal indult, amelyből a ruházati könyv 75 ezer forintot tartalmazott, márciusban a sportfelszerelések és a fehérnemü beszerzésére pedig 15 ezer forintot fizettek ki. A tiszti, tiszthelyettesi beosztású szerződéses katonák utánpótlási illetménye a 3. és 4. évre 71 ezer, az 5. évtől 90 ezer forint volt, amelyből a keret terhére 15 ezer forintot kaptak meg készpénzben az érintettek.

Évközben a Honvédszakszervezet kezdeményezésére még két eseti kifizetésre került sor, összesen 25 ezer forint összegben. Ezen juttatásokat a hivatásos, a szerződéses tiszt, tiszthelyettes beosztású katonák mellett a ruházati könyvvel nem rendelkező legénységi állomány is megkapta.

Az illetményekről folyó tárgyalások során - 2005. decemberében - a Honvédszakszervezet mind a miniszter úrnál, mind a szakmai szerveknél azt az álláspontot képviselte, hogy érezhetően emelni kell az éves utánpótlási keretek összegét, ezen belül növelni kell a készpénzes kifizetés mértékét. Az állomány ezen igényét egyrészt az árak folyamatos emelkedése, másrészt a fizikai követelmények támasztják alá. Egyértelmü, hogy a normák teljesítése mindenképpen igényli a rendszeres testmozgást, ami megfelelő felszerelés nélkül akadályokba ütközik. Az előző évi keretek a sportruházati cikkek teljes körü beszerzését és kiegészítését nem tették lehetővé.

A 2006. évi illetményfejlesztésről aláírt megállapodásban részeredményeket már sikerült elérnünk. Nevezetesen, a hivatásos és szerződéses tisztek, tiszthelyettesek a keretből márciusban nem 15, hanem 25 ezer forint készpénzt kapnak meg, a legénységi állomány részére pedig 10 ezer forintot fizet ki a tárca. Most az éves keretek megállapítása van soron, ahol remélhetőleg sikerül elérni a fent említett célokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.