2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Miből ruházkodunk?

Hosz  |  2006. 03. 01., 18:33

Folyamatban van a ruházati illetménynorma 2006. évi összegeinek megállapításáról szóló HM utasítás kidolgozása. Tavaly a hivatásos katonák 2005. évi utánpótlási kerete 90 ezer forinttal indult, amelyből a ruházati könyv 75 ezer forintot tartalmazott, márciusban a sportfelszerelések és a fehérnemü beszerzésére pedig 15 ezer forintot fizettek ki. A tiszti, tiszthelyettesi beosztású szerződéses katonák utánpótlási illetménye a 3. és 4. évre 71 ezer, az 5. évtől 90 ezer forint volt, amelyből a keret terhére 15 ezer forintot kaptak meg készpénzben az érintettek.

Évközben a Honvédszakszervezet kezdeményezésére még két eseti kifizetésre került sor, összesen 25 ezer forint összegben. Ezen juttatásokat a hivatásos, a szerződéses tiszt, tiszthelyettes beosztású katonák mellett a ruházati könyvvel nem rendelkező legénységi állomány is megkapta.

Az illetményekről folyó tárgyalások során - 2005. decemberében - a Honvédszakszervezet mind a miniszter úrnál, mind a szakmai szerveknél azt az álláspontot képviselte, hogy érezhetően emelni kell az éves utánpótlási keretek összegét, ezen belül növelni kell a készpénzes kifizetés mértékét. Az állomány ezen igényét egyrészt az árak folyamatos emelkedése, másrészt a fizikai követelmények támasztják alá. Egyértelmü, hogy a normák teljesítése mindenképpen igényli a rendszeres testmozgást, ami megfelelő felszerelés nélkül akadályokba ütközik. Az előző évi keretek a sportruházati cikkek teljes körü beszerzését és kiegészítését nem tették lehetővé.

A 2006. évi illetményfejlesztésről aláírt megállapodásban részeredményeket már sikerült elérnünk. Nevezetesen, a hivatásos és szerződéses tisztek, tiszthelyettesek a keretből márciusban nem 15, hanem 25 ezer forint készpénzt kapnak meg, a legénységi állomány részére pedig 10 ezer forintot fizet ki a tárca. Most az éves keretek megállapítása van soron, ahol remélhetőleg sikerül elérni a fent említett célokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.