2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egészségről, élelmezésről, ruházkodásról

Hosz  |  2006. 03. 23., 20:52

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) március 23-án kihelyezett ülést tartott a Magyar Honvédség Haditechnikai Ellátó Központban. A fórum soros elnöki tisztét Dr. Horváth József dandártábornok, HM Védelmi Tervezési főosztályvezető töltötte be, a munkaadói oldal ügyvivője Dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM Tervezési és Koordinációs főosztályvezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Mészáros Géza ezredes, a HOSZ elnöke volt. A megnyitó után Horváth József dandártábornok Mészáros Gézát kérte fel az ülés elnöki tisztének betöltésére, ezt követően Breuer László, a HODOSZ vezető titkára töltötte be az oldal ügyvivői posztját. Az ülésen a honvédelmi minisztert Iváncsik Imre, a tárca politikai államtitkára képviselte.

Az ülés elején Virág Lajos ezredes, a vendéglátó alakulat parancsnoka ismertette az egység történetét, s mint elmondta, a közelmúltban ünnepelhették a hatvanéves jubileumot. Ennek tiszteletére az ülés szünetében kopjafa felavatásával emlékeztek a HÉF résztvevői és az alakulat tagjai.

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum napirendjén két jelentős szervezet, az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság, valamint az MH Egészségügyi Parancsnokság parancsnokainak tájékoztatója hangzott el az alárendeltségükbe tartozó állomány élet- és munkakörülményeiről, a feladat megoldási képességük megítéléséről. Svéd László orvos-vezérőrnagy, az MH egészségügyi parancsnoka az írásos előterjesztésen túl szóban is megerősítette, hogy a magyar katonai orvosok európai rangú kutatási és mütéti eredményeket érnek el, s olyan laboratóriumot fejlesztettek ki a közelmúltban, amely egyedülálló az öreg kontinensen. Elmondta, hogy a NATO doktrina és a hazai követelmények szinkronizálása háborús vagy békés időben és misszióban egyaránt sikeresen megvalósítható. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi létszámhiány borús jövőt vetít elénk, hiszen az orvosok és a tiszthelyettesi állomány hiánya elsősorban a kiképzéseknél jelent majd komoly gondot. Jelenleg különösen a csapattagozatban küzd jelentős gondokkal a szolgálat, ahol is a rendeltetésből fakadó feladatokat csakis a központi tagozat állományának bevonásával képes megoldani. Az EU-s elvárásoknak való megfelelés, az orvosok hosszan elnyúló rezidens képzése csak tovább súlyosbítja a problémákat, ennek ellenére  a missziós képzés ezen a szakterületen is tökéletesen müködik. A vezérőrnagy információiból megtudhattuk, hogy a szakág 2005-ben félmillió járó beteget és húszezer fekvőbeteget gyógyított, s az ágykihasználtság közel száz százalékos volt. A Magyar Honvédség változatlanul nagy gondot fordít a drogmegelőzésre, s a tízéves program alapján szinte minimálisra sikerült csökkenteni a kábítószerező katonák számát. Svéd László szerint a hadsereg a civil egészségügyi fizetéseket meghaladó bérszínvonallal képes csak az állomány keretében tartani a szakembereket – eddig sikerrel. A közeljövő kihívásaival kapcsolatban elmondta, hogy 2008-ig kell létrehozni a Honvéd Egészségügyi Központot.

A tájékoztatót követően a munkavállalói oldalról több kérdés és észrevétel hangzott el. Szincsák Gyula, a Honvédszakszervezet alelnöke az előterjesztéssel kapcsolatban elmondta: a kellő részletességgel és őszinteséggel prezentált anyag a katonai vezetés számára is jelzésértékü lehet. A létszámhiány ugyanakkor az érdekvédők számára jelent feladatot, hiszen felmerül a kérdés: lesz-e forrás a túlmunka kifizetésére? Tájékoztatást kért arról is, tartható-e  Honvédkórház rekonstrukciós üteme, s vajon az állomány alap- és szakorvosi ellátása tekintetében milyen változásokkal jár a csapatorvosok „jogkörének” július 1- től történő további szükülése?  Kocsor Sándor, a Hosz elnökségi tagja Svéd Lászlótól több kérdésre várt választ: hogyan ítéli meg a vezérőrnagy a parancsnokság alárendeltségébe tartozó szervezeteknél müködő Hosz csoportok, alapszervezetek tevékenységét, lát-e lehetőséget a vezetők és a szakszervezeti tisztségviselők közötti együttmüködés kiszélesítésére, valamint hogyan ítéli meg az érdekegyeztetés helyzetét a különböző szervezeteknél. Tájékoztatást kért a fokozottan veszélyes, és az egészségkárosító munkahelyen szolgálatot teljesítő katonák beosztásának minősítéséről, a kockázati pótlékkal kapcsolatos egyeztetés eredményeiről, s az egészségkárosító veszélynek kitett, külön jogszabályban meghatározott beosztásban szolgálatot teljesítők pótszabadságának helyzetéről is. Kása László, a nyugállományú tagozat elnöke a tavaly novemberben – a szakorvosi vizsgálatok és kezelések várakozási idejének csökkentésére - tett javaslata sorsáról kért tájékoztatást.

Gáspár Tibor mk. vezérőrnagy az  irányítása alá tartozó MH Összhaderőnemi  Logisztikai és Támogató Parancsnokság munkáját, funkcióját röviden ismertetve így fogalmazott: mindent a megfelelő időben, helyen és mennyiségben kell a felhasználó rendelkezésére bocsátani az ember, a katona  - s természetesen  a feladat optimális végrehajtása - érdekében. Felhívta a figyelmet a hatalmas inkurrens anyagok tárolásának gondjaira, a raktárak korszerüsítésének szükségességére, s megismertette a fórum résztvevőit azokkal az új kihívásokkal is, melyek a nemzetközi missziók feladatteljesítésével járnak együtt. Beszámolója végén taps fogadta Mészáros Géza azon bejelentését, hogy Gáspár Tibort a Honvédszakszervezet a közelmúltban A Katonákért díj elismerésben részesítette. Szincsák Gyula hozzászólásában kihangsúlyozta, hogy a Hosz mint érdekvédelmi szervezet az eddigiekhez hasonlóan ezután sem kívánja megkérdőjelezni, vagy elvitatni a szakmai szervek, felelős személyek kompetenciáját, viszont fokozottan kíván élni jogosítványaival az állomány élet és munkakörülményeit érintő kérdésekben. Az ÖLTP eléggé nagy ahhoz, hogy a Magyar Honvédség személyi állományát érintő szinte összes probléma jelen legyen a szervezetben. A kérdések éppen erre irányultak: hogyan ítéli meg Gáspár tábornok a rendelkezésre álló lehetőségeket, a többletmunkavégzés ellentételezése, az állomány pihentetése és regenerálása, jutalmazása és elismerése, lakhatási gondjainak megoldása, szociális juttatásai terén.

A tábornoki tájékoztatót követően Jósvai Attila ezredes az élelmezési ellátás 2005.évi helyzetéről és az élelmezési normák 2006.évi alakulásáról számolt be, majd a fórum Horváth Tibor ezredes tájékoztatóját hallgatta meg a 2005.évi ruházati ellátás helyzetéről és az idei lehetőségekről. Az előbbinél kedvező tény az élelmiszerárak pozitív alakulása, hiszen az  infláció és az ÁFA csökkenés miatt változatlanul célként jelölhető meg a minőség és az alacsony ár.

A ruházati ellátás területén már súlyosabb gondok fogalmazódtak meg, többek között a szerződéses legénységi állomány természetbeni ellátása csak minimális szinten volt realizálható. A Katonai Ruházati Boltok hiányos árukészlete miatt a hivatásos és szerződéses tisztek, tiszthelyettesek a számukra szükséges öltözeteket nem tudták igényük szerint beszerezni – ennek ellenére a tavalyi forgalom valamelyest meghaladta az előző évit.

A fenti napirendi pontok kapcsán Szincsák Gyula fogalmazta meg a Hosz álláspontját. Az élelmiszerellátás területén stabil a helyzet, ám több szempontból is bővíteni kellene a meleg étkeztetés lehetőségeit (a meleg étkezési utalvány választhatósága, a térítésmentes étkezési lehetőség kiszélesítése). Tény, hogy a laktanya rekonstrukciók során felújított étkezdék is hozzájárulhatnak az élelmezés minőségi javításához. A ruházati ellátás területén pozitív és negatív dolgok egyaránt tapasztalhatók. A szolgálatvállaló alapjogosultságai közé tartozik a feladatának megfelelő egyen-, munkaruházattal és felszereléssel történő ellátás. Elkeserítő, és tarthatatlan hogy ez a szakterület finanszírozása már eleve forráshiányosra tervezett, s emiatt szinte kivitelezhetetlen, hogy a katonák előírásszerüen, egységesen öltözködjenek. Sportolási ambícióikhoz sem kapnak megfelelő felszerelést, ami nehezíti a fizikai követelményeket teljesítését.

Örvendetes viszont, hogy a tárca elfogadta a Honvédszakszervezet javaslatát, s 20 ezer forinttal (22%-al) emelte a ruházati utánpótlási illetményeket – amiből huszonötezer forintot március végén, április elején készpénzben kap meg az állomány.

Előrelépésként értékelhető tapasztalható a bakancsváltási programban, amelynek első ütemében 2000 pár kerül az MH 5. B.I. k.l. dandárhoz. Ennek kapcsán viszont célszrü megvizsgálni annak lehetőségét, hogy az új típusú egyenruhák, ruházati cikkek, felszerelési tárgyak bevezetésének anyagi terheit csak részben hárítsák a katonákra, hisz az utánpótlási illetmény rendeltetése a szinten tartás.

 A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum márciusi ülésén még számtalan más kérdés és vélemény hangzott el – tárca a következő tanácskozáson részletesen is reagál ezen felvetésekre.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.