2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2006. 03. 30., 07:07

Néhány gondolat a választmányi ülés elé

A közeli napokban jelentõs és felelõsségteljes feladat hárul a Nyugállományú Tagozat választmányára, melynek ülésére április 12-én kerül sor. Napirendjén szerepel a 2006. évi munka és rendezvényterv megvitatása, elfogadása, az éves költségvetés jóváhagyása. E választmányi ülés feladata lesz a Hosz választmányi tagok felkészítése és a támogató álláspont kialakítása.

Látható tehát, hogy a felelõsség nagy. A fõ feladatok felelõsségteljes meghatározása jelentõsen befolyásolja a Tagozat érdekérvényesítõ, érdekvédõ munkáját, a szolidaritási tevékenységünket.

Tudni kell azt, hogy a korábbi években megszokott szinten végzett munka már nem felel meg a mai követelményeknek. Miért? Azért, mert a 2005. áprilisi rendkívüli kongresszust követõen jelentõsen megnövekedtek a feladatok. Addig a kongresszus elõtt a nyugállományúak képviselete közvetett úton valósult meg, míg a kongresszust követõen közvetlenül. A Tagozat képviselõje minden esetben – ha nyugállományúakról van szó – tagja a tárgyaló küldöttségnek, és maga tolmácsolja azokat a gondokat, kérdéseket, amelyek bennünket érintenek akár a HÉF-rõl, akár az Idõsügyi Tanácsról, akár a Hosz elnökségi ülésrõl legyen szó.

Mindez felelõséggel, alapos felkészültséggel, jelentõs igénybevétellel jár. Ez jelentõsen megterheli az elnökséget, annak egyes tagjait, de a csoportvezetõket is, hiszen nélkülük, az általuk adott információk nélkül a munkánk nem lehetne eredményes.

Nagyon nagy kihívást jelent – ahogy én szoktam fogalmazni – a Tagozatban megjelent két generáció, azaz a 65-90 éves korosztály, valamint a 40-tõl 65 éves korosztályig lévõ tagjaink. Mindez más munkastílust követel tõlünk. Ha valaha a Tagozaton belül nem is volt ennek jelentõsége, ez most kiemelt kérdéssé kell, hogy váljék.

A Nyugállományú Tagozat létszáma 2004 decemberéhez viszonyítva közel 400 fõvel növekedett. A belépõk életkora 40-50 év között van, akiknek az érdekei nem ugyanazok, mint a 70-90 éveseké. Ha tehát kölcsönösen elfogadjuk az eltérõ érdekviszonyokat, akkor járunk helyes úton. Ha ezt nem tudjuk érvényesíteni, ez esetben súrlódások, meg nem értések terhelik meg munkánkat, felesleges energiákat vonnak el az érdemi feladatoktól.

Ha ezeket megértjük, magunkévá tudjuk tenni, akkor több idõ jut az érdemi munkára. Ezt várom az április 12-i választmányi ülésünktõl. Tudom, hogy akadnak egyéb, a napi munka során felgyülemlõ kisebb-nagyobb problémák is, de ha azokat kellõ empátiával, kölcsönös megértéssel és akarattal tudjuk kezelni, úgy bizonyos vagyok abban, hogy a 2006-os év eredményeket hoz majd, s hozzájárul a közös gondolkodás, a közös cselekvés erõsítéséhez.

E gondolatok jegyében készüljünk tehát az évnyitó választmányi ülésünkre, mert csak ennek van értelme – és remélem nem túlzok – ennek lesz kézzelfogható eredménye érdekvédelmi munkánkban. Ehhez a felelõsségteljes munkához kívánok sok sikert.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.